Ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen. Hoe langer u dit heeft, hoe vervelender de klachten worden. Traagheid, stijfheid, beven en loopstoornissen zijn voorbeelden van klachten. Een duidelijke oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog niet gevonden. De ziekte kan op alle leeftijden beginnen, maar ontstaat vaker bij een hogere leeftijd. Ongeveer 10% van de patiënten is jonger dan 45 jaar. De aandoening is niet te genezen of af te remmen. Er zijn wel verschillende medicijnen die een belangrijke verlichting kunnen geven van de klachten.
Parkinsonverschijnselen
Soms zijn er Parkinsonverschijnselen door andere oorzaken. We noemen dit Parkinsonismen of Parkinson varianten. Dit ontstaat bijvoorbeeld door doorbloedingsstoornissen (vasculair parkinsonisme), als bijwerking van bepaalde medicijnen, door MSA of PSP.
De behandeling
De behandeling bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Medicijnen zijn erg belangrijk bij de behandeling. Hiermee kunnen de symptomen vaak sterk minder worden. Er zijn verschillende soorten medicijnen. Vooral na een aantal jaren gebruiken veel mensen verschillende medicijnen op meerdere momenten van de dag.
Bij een deel van de, veelal ernstig aangedane patiënten, wordt soms gekozen voor een behandeling waarbij continu via een pompje medicijnen worden toegediend. Dit kan via een infuus onderhuids worden gegeven ( Apomorfine pomp ) dan wel via een sonde waarbij de medicijnen rechtstreeks in de darmen terechtkomen ( Duodopa pomp, plaatsing van de sonde gebeurt in een ziekenhuis elders). Ten slotte bestaan er bepaalde operatieve mogelijkheden, waarbij bepaalde gebieden in de hersenen kunnen worden geactiveerd ( DBS, deep brain stimulation). Dit gebeurt via elektroden die een gespecialiseerd neurochirurg (na doorverwijzing naar een academisch ziekenhuis) via een klein gaatje in de schedel inbrengt.
De Parkinsonverpleegkundige
De neurologen werken op de polikliniek nauw samen met de Parkinsonverpleegkundige. De Parkinsonverpleegkundige ziet u naar wens een aantal keren per jaar, alléén of samen met de neuroloog. De Parkinsonverpleegkundige geeft informatie over de aandoening en behandeling en is verantwoordelijk voor de begeleiding en mede-coördinator van het behandelen. In bepaalde gevallen kan de Parkinsonverpleegkundige een huisbezoek afleggen. Bij tussentijdse problemen, bijvoorbeeld onverwachte bijwerkingen van medicatie, is zij telefonisch bereikbaar voor overleg. De Parkinsonverpleegkundige onderhoudt ook nauw contact met de thuiszorg en verpleging en verzorgenden van andere zorgcentra. Als patiënten opgenomen worden in de kliniek voor een ander specialisme, wil de Parkinsonverpleegkundige daar graag bij betrokken worden. Patiënten brengen de Parkinsonverpleegkundige bij voorkeur zelf van een ( geplande ) opname op de hoogte.
Sinds juli 2021 werkt Antonius met een integraal team Parkinson. Lees meer over hoe wij hiermee de zorgcontinuiteit waarborgen.