Soms ligt het medicijn verstopt in het gesprek
'Onze zorg draagt bij aan gezondheid en kwaliteit van leven.'
Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Johanna Eisma (73), voormalig verpleegkundige en cliëntenraadslid bij Antonius, besteedt er in haar vrije tijd veel aandacht aan.
Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Johanna ziet het als een belangrijk onderdeel van de toekomstige zorg. ,,Het is een omslag van denken, zowel vanuit de zorg als vanuit de patiënten en cliënten. Niet alleen maar de spreekwoordelijke pleister plakken en medicatie voorschrijven, maar de mens als geheel zien en ze ook zelf regie geven over wat men wil en kan bijdragen aan het beter worden. Het is ook moeilijk voor de artsen om daarnaar te vragen. Zo’n gesprek voeren kost tijd maar ik heb de overtuiging dat je deze tijd inhaalt als je de patiënt betrekt bij zijn gezondheidsproces.”
Toekomstbeeld van Antonius
Dit sluit aan bij het toekomstbeeld van Antonius, waar we het welzijn van de mens centraal stellen, mensen meer regie willen geven en ze willen wijzen op de voordelen van preventie. ,,Bij Positieve Gezondheid staat de vraag ‘wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?’ centraal. Zeker als je ouder bent en bijvoorbeeld al veel familie en vrienden bent verloren, is het niet goed om in huis te blijven zitten. Maar dat gebeurt vaak wel.
In Makkum, maar ook voor omliggende dorpen, ging Johanna voor de gemeente Súdwest-Fryslân op pad om ouderen te vragen waar ze behoefte aan hebben. ,,Antwoorden varieerden van een middag sjoelen tot een uitleg van hoe je digitaal bij je bankgegevens kunt komen. Zolang je maar met de mensen in gesprek gaat om te horen wat er leeft en waar ze behoefte aan hebben, kom je erachter wat ze echt nodig hebben. Gezien en gehoord worden is waar ouderen voor komen. Ze knappen er van op. Regie voeren over je leven, zowel mentaal als lichamelijk is de opdracht van ons allen.”