Een kijkje in de nieuwe OK en CSA van het ziekenhuis van Antonius

 

Groter, moderner en duurzamer. Drie steekwoorden die passen bij het nieuwe operatiecomplex (OK) en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van Antonius en tegelijkertijd het verschil met de oude kort maar krachtig samenvatten. Na bijna anderhalf jaar bouwen zijn begin september de CSA en vijf nieuwe operatiekamers in gebruik genomen. Maar wat betekent dat voor onze patiënten? We nemen jullie in dit verhaal graag mee langs alle vernieuwingen.

Ik word geopereerd in het ziekenhuis van Antonius. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een druk op de knop en de slagboom gaat open. Op het parkeerterrein van Antonius is deze vroege ochtend nog voldoende plek om de auto te parkeren. Binnen in de centrale hal staan de gastvrouwen klaar om de patiënten naar de juiste afdeling te verwijzen. Eenmaal op de afdeling wacht een vriendelijk ontvangst van de receptioniste.

Lopend naar de OK

In de aanloop naar deze dag is er al uitvoerig overlegd tussen de specialist(en) van het ziekenhuis en de patiënt, waardoor deze op de dag van de operatie niet meer voor verassingen komt te staan. Omdat operaties lang niet allemaal gelijk aan elkaar zijn, is de voorbereiding dat ook niet. Voorheen gebeurde het omkleden voor een operatie altijd op de kamer van de patiënt. Tegenwoordig is daar in de nieuwe OK een plek voor gemaakt. Dit betekent dat patiënten – indien mogelijk – zelf naar de OK kunnen lopen om zich daar om te kleden.

Tijdwinst

In de tussentijd heeft men op de nieuwe OK niet stilgezeten. De voorbereidingen op een operatie vinden niet meer plaats in de operatiekamer zelf, maar in een aparte ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het klaarleggen van alle benodigdheden en instrumenten. Dit betekent dat er tijdens het afronden van een operatie alvast gewerkt kan worden aan de voorbereiding van de volgende operatie. Dit scheelt tijd en zorgt ervoor dat er meer operaties gedaan kunnen worden dan voorheen in hetzelfde tijdsbestek.

Duurzaam

Wat meteen opvalt is dat de nieuwe operatiekamers een stuk groter zijn dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat onze collega’s tijdens de operatie een stuk prettiger en efficiënter kunnen werken. Ook het gebruik van LED-verlichting en een nieuw luchtbeheersingssysteem zorgt voor betere werkomstandigheden. Belangrijk, want uiteindelijk is dit ook weer goed voor onze patiënten. Tegelijkertijd is er ook een belangrijke stap in de verduurzaming gezet. De nieuwe OK en CSA verbruiken aanzienlijk minder energie dan voorheen.

High-tech

Wanneer er tijdens een operatie beelden worden gemaakt in het lichaam, kunnen deze later door een andere specialist worden teruggekeken.

Denk bijvoorbeeld aan beeldfragmenten uit een kijkoperatie. De nieuwe instrumenten die gebruikt worden bij Antonius zijn high-tech en zo ontworpen dat de beelden meteen digitaal worden overgezet naar het patiëntendossier, zonder de tussenkomst van andere collega’s of afdelingen. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook een veilige manier van informatie uitwisselen.

134 graden

Als de operatie is afgerond, worden met een speciale lift de gebruikte instrumenten naar de CSA gestuurd. Hier wordt al het instrumentarium grondig gereinigd en gesteriliseerd op een temperatuur van 134 graden celsius, zodat het bij een volgende operatie weer veilig te gebruiken is. Ook worden de instrumenten stuk voor stuk gecontroleerd op kwaliteit, voordat ze weer teruggaan naar de operatiekamer. Zo wordt voorkomen dat er een kapot apparaat in de handen van een opererend arts terechtkomt.

Dezelfde dag nog naar huis

In de tussentijd is de patiënt naar de nieuwe holding/verkoever gebracht, ook wel de uitslaapkamer genoemd. Hier wordt de patiënt nog verzorgd en in de gaten gehouden. Pas daarna gaat de reis weer – per bed – naar de eigen kamer. In sommige gevallen is het mogelijk om nog dezelfde dag het ziekenhuis te verlaten, om zo in de eigen vertrouwde thuisomgeving verder te kunnen herstellen van de ingreep. Dat is voor veel mensen toch het prettigst. En mocht u een nachtje moeten blijven, dan bent u bij onze medewerkers altijd in uitstekende handen.

 

Een jaar bouwen voltooid

,,Een hoogontwikkeld operatiecomplex, dat aansluit bij onze ambities op het gebied van kwaliteit, digitalisering en duurzaamheid”, aldus voorzitter Raad van Bestuur Marcel Kuin van Antonius. De komende maanden wordt het bestaande OK-gebied gerenoveerd. Door de nieuwbouw en de interne verbouwing ontstaat er in het voorjaar van 2024 een nieuw en goed geoutilleerd OK-complex met zes moderne OK’s annex een nieuwe centrale sterilisatie afdeling.  ,,Zo voldoen we de komende jaren nog steeds aan alle landelijk gestelde kwaliteitseisen.”

Waarom een nieuwe OK, als er intenties zijn om een nieuw ziekenhuis in Joure te bouwen?

De beste zorg bieden aan de inwoners van Zuidwest Friesland de Noordoostpolder en Urk staat bij Antonius op één. Om in de toekomst garant te staan voor de mensen die zorg nodig hebben, is het behoud van specialistische ingrepen een vereiste. Dit kan alleen als we de landelijk vastgestelde productienormen halen en gelet op de huidige ontwikkelingen in de zorg en de demografische kenmerken van ons zorggebied, is uit onderzoek gebleken dat dit niet haalbaar als we in Sneek blijven. Maar dit betekent niet dat we het komende decennium niet gaan investeren in onze zorg. Om goed voor ‘onze’ inwoners te kunnen zorgen, moeten we blijven investeren om onze zorg op het hoogste niveau te blijven houden. Daar past opereren in een verouderd operatiecomplex niet bij.

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Xanne Vera Wijkamp

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
 • Bezoekadres
 • Urkerweg 4
 • 8303 BX  Emmeloord
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps