Geriatrie (ouderengeneeskunde)
Geriatrie houdt zich bezig met de oudere mens (65+) en alle aandoeningen die met het ouder worden gepaard kunnen gaan. Ouderen kunnen verschillende klachten krijgen die niet direct op een bepaalde ziekte wijzen. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar een klinisch geriater, die bekijkt wat de oorzaak van het probleem kan zijn. Oudere patiënten zijn extra kwetsbaar en dat vraagt in veel gevallen specifieke ervaring en kennis. De internist geriatrie heeft deze kennis en ervaring.
Bij geheugenklachten kunnen ook mensen jonger dan 65 jaar verwezen worden naar de polikliniek geriatrie.
Aandoeningen
Het specialisme Geriatrie onderzoekt en behandelt onderstaande veelvoorkomende aandoeningen bij oudere mensen.
- Geheugenproblemen (lees hier meer over dementie);
- Vallen;
- Stemmingsproblemen;
- Gebruik van 5 of meer soorten medicijnen(polyfarmacie);
- Acute verwardheid (delier);
- Veel lichamelijke problemen tegelijkertijd;
- Incontinentie problemen.
Naar de polikliniek Geriatrie
De huisarts verwijst u naar de polikliniek geriatrie door middel van een verwijsbrief (digitaal). Deze brief wordt op de polikliniek geriatrie beoordeeld door de specialist en daarna wordt u door de secretaresse gebeld voor een afspraak. U hoeft dus zelf niet te bellen.
Uw afspraak op de polikliniek
Wanneer u voor het eerst naar de polikliniek geriatrie komt, dan vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. Dat onderzoek duurt ongeveer 3 uur. Daarin bespreken we uw klachten en nemen we verschillende testen af.
Wij vragen u bij uw afspraak het volgende mee te nemen:
- Geldig identiteitsbewijs;
- Uw zorgpas;
- Alle medicijnen die u via de apotheek krijgt, maar ook (alternatieve) medicijnen die u bij de drogist koopt (zoals vitaminepillen);
- Actueel medicatieoverzicht. Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek;
- Eventuele hulpmiddelen (bijvoorbeeld een loophulpmiddel, een bril of een gehoorapparaat);
- Als u die heeft: de zorgmap van de thuiszorg of instelling waar u verblijft of woont.
Omdat u veel informatie krijgt, verzoeken we u bij deze afspraak een familielid/mantelzorger of een vertrouwd persoon mee te nemen.
Polikliniek Emmeloord
Een week voordat u uw afspraak hebt, moet u bloed laten prikken op de Urkerweg 4 in Emmeloord. Indien nodig, wordt er ook een hartfilmpje gemaakt. U kunt zich melden bij de balie met uw identiteitsbewijs.