Dankzij de mantelzorg van Miekwieze en de thuiszorg van Antonius kan haar moeder lekker thuis blijven wonen
,,Kom maar om een uur of 3, dan heeft ze de slaap wel uit.” Miekwieze Moes uit Warns kent het dagritme van haar moeder als geen ander. Als mantelzorger is ze de hele donderdag in haar ouderlijk huis om haar 93-jarige ouder te helpen. Dankzij een goede samenwerking met de thuiszorg van Antonius is het leven van haar moeder, maar ook dat van Miekwieze zelf, een stuk aangenamer. ,,En op deze manier kan ik heerlijk thuis blijven wonen”, klinkt het vanuit de woonkamer.
Daar zitten moeder en dochter Moes gezellig te keuvelen. ,,We zijn altijd vriendinnen van elkaar geweest”, vertelt Miekwieze. ,,Hoe de dag van vandaag eruit ziet? Ik kom hier vroeg en dan bespreken we wat er allemaal moet gebeuren. Ze vraagt bijvoorbeeld of ik de ramen wil lappen, boodschappen wil doen, eten wil koken en haar haren wil wassen. Ze hoeft nooit naar de kapper, want dat doe ik. Vandaag was er een nichtje jarig. We hebben haar gevideobeld en ‘lang zal ze leven’ voor haar gezongen. Zo haal je de mensen van ver weg ook dichtbij.”
'Ik moet niks, ik mag alles'
Thuis blijven wonen is voor haar moeder het belangrijkste. Met drie van de vier kinderen die elders in het land wonen, is mevrouw aangewezen op haar dichtstbij wonende dochter. Want zonder Miekwieze en zonder de thuiszorg van Antonius was thuis blijven niet mogelijk geweest. ,,Ook al kan ik niet alles meer zelf, toch voel ik me vrij”, zegt ze. ,,Als ik iets wil eten, dan eet ik. Als ik naar buiten wil, dan doe ik de deur open en ga ik buiten zitten. Ik moet niks, ik mag alles. De thuiszorgmedewerkers brengen altijd positieve energie met zich mee als ze hier in huis komen. Ze zijn altijd vrolijk. Het geeft me een vertrouwd gevoel en maakt me blij.”
Miekwieze Moes is mantelzorger voor haar moeder.
Via het cliëntenportaal kunnen haar twee zussen en broer alles op de voet blijven volgen. Zo kunnen ze zien wie er is geweest, wat er is gedaan en wat er gaat gebeuren. ,,En als ze vragen hebben, kunnen ze die gewoon in het portaal stellen en vervolgens krijgen ze antwoord van de thuiszorg”, vertelt Miekwieze, die ook zelf werkzaam is in de thuiszorg voor Team Stavoren. ,,Voor hun is het mooi dat ze op afstand toch betrokken zijn.” Moeder knikt instemmend. ,,Maar iets stiekem doen is er voor mij niet meer bij”, vertelt ze met een lach.
Teamwork
Voor wijkverpleegkundige Akke de Jong van team Balk zijn de mantelzorgers onmisbaar in haar werk en dat van haar collega’s. ,,Om de best mogelijke zorg te kunnen verlenen, is het belangrijk dat we informatie met elkaar kunnen delen. Naast gewoon met elkaar in gesprek te gaan als thuiszorgmedewerker, cliënt en mantelzorger, vervult het cliëntenportaal daarin een belangrijke rol. Ook familie op afstand staat op die manier met ons in direct contact. Wij zijn niet alleen zorgverlener, maar ook een luisterend oor en observator. We maken het leven van de cliënt zo mooi als mogelijk is. Het is echt teamwork!”
Mantelzorg is er in verschillende vormen. In het geval van Miekwieze betreft het een dochter die zorgt voor haar moeder, maar in veel gevallen is het de partner die de mantelzorg op zich neemt. De thuiszorg is er in die gevallen niet alleen voor de mensen die zorg nodig hebben, maar geldt ook als tijdelijke ontlasting van de mantelzorgers zelf. ,,Dat is een ontzettend belangrijk aspect van de thuiszorg dat nog wel eens wordt vergeten”, benadrukt Miekwieze. ,,Mensen die zelf mantelzorger zijn geweest voor hun partner, weten hoe belangrijk dat is. Dat je dankzij Antonius ook even een momentje rust hebt.”
Weten welk thuiszorgteam het dichtst bij u in de buurt zit? Klik dan hier.