Medicatie bereiden in ‘verborgen ruimtes’ van Antonius
𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱𝗲𝗻 𝗶𝗻 ‘𝘃𝗲𝗿𝗯𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗿𝘂𝗶𝗺𝘁𝗲𝘀’ 𝘃𝗮𝗻 𝗔𝗻𝘁𝗼𝗻𝗶𝘂𝘀 𝘃𝗲𝗿𝗴𝘁 𝗻𝗮𝘂𝘄𝗸𝗲𝘂𝗿𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱. ‘𝗠𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘃𝗲𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗼𝗶𝘁’
Medicatie krijgen in een ziekenhuis voelt als de gewoonste zaak van de wereld. Toch speelt er zich voorafgaand aan de toediening van medicatie een heel proces af. Het bereiden van medicatie is secuur werk, waar opperste concentratie en geduld slechts een paar vereisten zijn. Apothekersassistente Linda van der Zande geeft een rondleiding op de ‘verborgen wereld’ bij Antonius genaamd de klinische farmacie. ,,Het draait hier om teamwork.”
Er zijn maar weinig plekken in het ziekenhuis van Antonius waar patiënten niet welkom zijn. Maar diep verstopt in de gangwegen van het ziekenhuis tref je alleen maar mensen in beschermende kleding. Hier, in deze afgesloten kamers op de afdeling klinische farmacie, vindt de medicijnbereiding plaats voor patiënten. Wie je ook bent, zonder je handen gedesinfecteerd te hebben, een beschermend pak, mondkapje, bril en handschoenen kom je niet binnen. ,,En doe ook nog even een haarnetje op”, adviseert Linda.
Bacteriën
Eenmaal aangekleed mag de tussenruimte verlaten worden en wordt er toegang verleend tot de bereidingsruimtes. Alles wordt met alcohol ontsmet. Zelfs de handschoenen die zijn aangetrokken. ,,Het moet allemaal zo schoon mogelijk om bacteriën te weren.”
Linda wijst naar een ruimte achter glas, waar een LAF-kast staat. LAF staat voor Laminair Air Flow. In de kast gebruikte materialen worden hierin beschermd tegen omgevingsinvloeden. ,Er zijn twee soorten kasten, namelijk de LAF-kast en de veiligheidswerkbank. Eentje voor niet-risicovolle stoffen en eentje voor risicovolle stoffen.”
Risicovolle stoffen
De veiligheidswerkkast ziet eruit als een werkbank die is afgeschermd met glaswerk, waar aan de onderkant slechts een kleine opening is waar de handen doorheen passen. Deze werkbanken beschikken meestal over een verticale luchtstroom, maar zijn daarnaast ook voorzien van een inwaartse luchtstroom voor bescherming van de gebruiker. ,,Vanuit de bovenkant van de bak komt constant schone lucht. Het moet schoon en veilig zijn. Vandaar dat je ook zo goed zit ingepakt in deze ruimte, omdat je toch met risicovolle stoffen werkt. In deze veiligheidswerkbank bereiden we bijvoorbeeld chemokuren.”
Een ruimte verder is een kast voor niet-risicovolle stoffen. In de bereidingskamer wordt door een apothekersassistente heel nauwkeurig de medicatie op de patiënt afgestemd. Aan de andere kant van het raam staat een collega etiketten uit te printen en het bereidingsprotocol te controleren. ,,Van sommige medicijnen maak je er 20 van in een uur, weer een andere bereiding kost je soms wel een halfuur per medicatie.”
Afwisseling
Maar verveelt dat niet? ,,Vervelen? Nee, hoor”, benadrukt Linda. ,,Er is juist veel afwisseling. Je hoeft niet elke dag hetzelfde te doen, want iedere ochtend verdelen we opnieuw de taken. Daarnaast werken we met een heel leuk team en vergt elke medicatie weer een andere bereiding.”
Omdat de ruimtes geluidsdicht zijn, is met elkaar praten niet mogelijk. Maar communiceren met elkaar is wel nodig. Hoe? ,,Dat werkt via onze eigen gebarentaal”, legt Linda uit. ,,Daarmee kunnen we ons redden. Liplezen is immers ook geen optie als je een mondkapje draagt. Mochten we elkaar echt niet begrijpen, dan gaat er iemand de bereidingskast in om te praten. Maar als we als team mee zouden doen aan een spelletje hints, denk ik dat we zouden winnen!”
Meer weten over wat onze apotheek allemaal doet voor patiënten en cliënten? Klik dan op deze link voor een uitleg én een video. https://www.mijnantonius.nl/ziekenhuisapotheek-klinische... #MijnAntonius