Mortuarium
Een dierbare van u is overleden en op dit verdrietige en emotionele moment komt er veel op u af. U moet aan veel dingen denken en er moet veel geregeld worden. Om u te helpen hebben wij enkele praktische zaken op een rij gezet, die vlak na het overlijden belangrijk zijn.
Overlijden in een ziekenhuis
Na overlijden in het ziekenhuis moet er veel geregeld worden;
- het informeren van de uitvaartverzorger/verzekeraar;
- het maken van afspraken over de persoonlijke wensen;
- het verzorgen van de overledene en de mogelijkheid tot afscheid nemen;
- de persoonlijke eigendommen;
- de kosten.
Het informeren van de uitvaartverzorger
Wanneer u de formaliteiten in het ziekenhuis hebt afgerond, informeert u een uitvaartverzorger of de verzekering. In de persoonlijke papieren van de overledene kan een verzekeringspolis aanwezig zijn. Is een dergelijke polis aanwezig, dan kunt u contact opnemen met de betreffende uitvaartverzorger, –verzekeraar of begrafenisvereniging. U heeft overigens een vrije keuze wie u als uitvaartverzorger wilt aanspreken. Dit hangt wel af bij wie en hoe u bent verzekerd. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om alles in eigen beheer te regelen.
Het maken van afspraken over de persoonlijke wensen
Indien er persoonlijke wensen zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot make-up, kleding, sieraden en dergelijke kunt u deze kenbaar maken aan de verpleegkundige van de afdeling of de mortuariummedewerker. Het is belangrijk dat u er in dat geval voor zorgt, dat de betreffende kleding in/naar het ziekenhuis wordt achtergelaten of gebracht.
Het afscheid nemen en verzorgen van de overledene
Na het overlijden van uw dierbare is het mogelijk om zowel op de verpleegafdeling als ook in het mortuarium (te helpen bij) de verzorging.
Kiest u ervoor om uw dierbare in het mortuarium te verzorgen, dan is dit mogelijk na het maken van een tijdsafspraak. In het mortuarium is een speciale ruimte aanwezig om u te kunnen ontvangen en te begeleiden tijdens de verzorging/aankleden van de overledene. Mocht u de laatste verzorging liever aan ons overlaten dan is dit uiteraard ook mogelijk.
De opbaarkamer in ons mortuarium
Mocht u wensen hebben met betrekking tot rituele bewassing, dan is hier gelegenheid voor in het mortuarium van het ziekenhuis. U kunt dit via uw eigen voorganger (imam) doorgeven. Deze neemt dan contact op met de mortuariummedewerker voor het maken van een afspraak.
Wanneer u graag contact wilt opnemen met een geestelijk verzorger van het ziekenhuis, dan kan deze door de verpleegkundige of mortuariummedewerker worden ingeschakeld.
Persoonlijke eigendommen
Alle persoonlijke eigendommen van de overledene worden aan u of een andere direct betrokkene meegegeven. Blijven er eigendommen achter, dan worden deze door de uitvaartverzorger aan u overhandigd.
Kosten
Het ziekenhuis voert bij een overledene de eerste dienstverlening uit en zorg voor het koelen. Na het overlijden betreft het geen ziekenhuiszorg meer en worden de kosten niet door de zorgverzekering vergoed. De gemaakte kosten komen via de uitvaartverzorger bij de nabestaanden terecht.
De kosten van de eerste dienstverlening bestaan uit een vast bedrag. Eventuele kosten van extra (gewenste) handelingen komen hier overheen.
Klik hier voor een overzicht van de tarieven in 2023.
Klik hier voor een overzicht van de tarieven in 2024.
Bereikbaarheid
Zeven dagen per week is er een mortuariummedewerker telefonisch bereikbaar via 0515 - 48 81 27 of via het algemene nummer 0515 - 48 88 88. Hieronder staan de tijden waarop u ze kunt bereiken.
Ma - vrij: van 07:00 - 18:00 uur
Weekend: 07:00 - 23:00 uur
Onze ophaaltijden
Maandag tot en met vrijdag: van 10:00 - 16:00 uur
Weekend en feestdagen: van 10:00 - 12:00 uur