Joost kreeg dankzij het hoofdpijncentrum van Antonius zijn leven terug

Migrainepatiënt Joost van het hoofdpijncentrum in Antonius kreeg dankzij CGRP-remmers zijn leven terug

Joost (60): ‘Ik ben de neurologen van het hoofdpijncentrum van Antonius voor altijd dankbaar’

Mensen die hoofdpijnklachten ervaren die ervoor zorgen dat het functioneren in het dagelijks leven niet mogelijk is, komen via de huisarts bij het hoofdpijncentrum van Antonius terecht. Met de juiste diagnose kan de hoofdpijn gericht worden behandeld. Goed nieuws voor deze patiënten is dat een nieuwe behandelmethode, bestaande uit eiwitremmende medicatie, bij veel patiënten aanslaat. 

De patiëntengroep waar hoofdpijnverpleegkundigen Dieuwke Weerstra en Rianne Meijer-Postma van Antonius dagelijks mee in aanraking komen, varieert van mannen en vrouwen in een leeftijdscategorie van ongeveer 10 tot 70 jaar. Als iemand langer dan 3 maanden last heeft van hoofdpijn zonder alarmerende signalen, komt de patiënt terecht op het hoofdpijnspreekuur bij een van de twee gespecialiseerde neurologen. De eerste afspraak is dan altijd met Dieuwke of Rianne, gevolgd door een consult met een neuroloog.

Onverdraagbaar

,,Hoofdpijn is een onderbehandeld probleem”, vertelt Rianne. ,,De meeste mensen nemen pijnstilling en proberen ‘gewoon door te gaan’ met het leven. Het lastige is ook dat er veel meer verschillende soorten hoofdpijn bestaan. Denk aan migraine en clusterhoofdpijn, dat in aanvallen komt. Maar er bestaat ook aangezichtspijn, spierspanningshoofdpijn, migraine en hoofdpijn bij kinderen. Het kan ook chronisch zijn. Dat betekent dat mensen wel vijftien of meer dagen per maand last hebben van hoofdpijn. Dat maakt het voor hen onverdraagbaar.”

Één van die patiënten van het hoofdpijncentrum is de zestigjarige Joost. Al vanaf zijn zestiende ervaarde hij klachten van aanhoudende hoofdpijn. Het keerde met regelmaat terug voor langere periodes en het werd door de jaren heen steeds heftiger. Erg vervelend voor Joost, die een intensieve baan in de jachthaven van Hindeloopen bekleedt. ,,Door die hoofdpijn zat ik niet goed in mijn vel. Ik reageerde kortaf, had een slecht humeur en dat was niet alleen voor mijzelf vervelend, maar ook zeker voor de mensen om mij heen.”

Stoppen met pijnstilling

Om de pijn te stillen en de hoofdpijn draaglijker te maken, gebruikte hij pijnstilling. Wat Joost niet wist is dat dat zijn hoofdpijn juist verergerde. Pas toen hij bij het hoofdpijncentrum terecht kwam, werd dit hem duidelijk. De opdracht voor hem was om te stoppen met pijnstilling. Hij moest clean worden. Maar wat er vervolgens in het hoofdpijncentrum ook werd geprobeerd, de pijn bleef bij Joost en zijn behandelingen bij het hoofdpijncentrum stopten.

,,De medicatie waar een patiënt voor in aanmerking komt verschilt echt per persoon," licht Dieuwke toe ,, Bij elk behandelplan wordt er rekening gehouden met lichamelijke factoren zoals de bloeddruk,, maar ook op externe factoren zoals de omgeving en levensstijl van een patiënt.” Zo kunnen  patiënten ook via de hoofdpijnverpleegkundigen worden doorverwezen naar de fysiotherapeuten, psychologen of maatschappelijk werkenden van het hoofdpijncentrum.

Alles anders

Alles veranderde vorig jaar, toen zijn vrouw las over een nieuwe ontwikkeling. Sinds 2018 is er een nieuw type migraine medicijn op de Europese markt: de CGRP-remmers. Bij het ontstaan van migraine speelt het eiwit CGRP (Calcitonin Gene Related Peptide) een rol. Tijdens een migraineaanval is de hoeveelheid CGRP in het bloed verhoogd. Door deze hoeveelheid te verlagen/af te remmen, kan een migraineaanval voorkomen worden.

 

Aanvankelijk had Joost weinig vertrouwen in het medicijn. ,,Ik had jarenlang verschillende methodes en medicijnen geprobeerd, maar zonder resultaat. Waarom zou dit dan wel werken?” Maar op aandringen van zijn vrouw, ging hij toch overstag. Hij nam contact op met het hoofdpijncentrum van Antonius en na overleg met zijn huisarts startte hij een nieuw traject. Omdat Joost last had van chronische migraine, kwam hij in aanmerking voor een injectie.

‘Ik ben Antonius dankbaar’

Inmiddels voelt Joost zich een ander mens. ,,Ik voel me veel vrolijkere en heb mijn energie terug voor gezellige momenten en uitstapjes met vrienden en familie. Ik ben het hoofdpijncentrum van Antonius voor altijd dankbaar. Ons contact loopt inmiddels digitaal. Ik houd een hoofdpijnkalender bij en stuur deze op naar het ziekenhuis. Als er iets aan de hand is, kan ik altijd bij ze terecht. Het werkt perfect.”

Hoofdpijnverpleegkundigen Rianne en Dieuwke zien veel mensen in dezelfde situatie als Joost. Dieuwke: “Wat daadwerkelijk de oorzaak van migraine is, dat is helaas nog niet bekend in de neurologie. Wel is de CRGP-remmer een grote ontwikkeling waarmee wij veel mensen kunnen helpen, daar zijn wij bij het hoofdpijncentrum heel erg blij mee."

 

Ik heb last van hoofdpijn. Wat nu?

Als hoofdpijn een negatieve invloed op het dagelijks leven heeft, kunt u eerst bij uw huisarts terecht. Hij of zij kan u doorverwijzen naar het  hoofdpijncentrum. Een neuroloog en een hoofdpijnverpleegkundige, die gespecialiseerd zijn in hoofdpijn, behandelen u. Zij onderzoeken welk type hoofdpijn u geeft en welke behandeling daarbij past. Door de goede diagnose te stellen kan de hoofdpijn gericht worden behandeld.

Het hoofdpijncentrum

Naast uw neuroloog en hoofdpijnverpleegkundige, kunt u te maken krijgen met: Fysiotherapie, psychologie, kinderfysiotherapeut, kinder-/jeugdpsycholoog en een adem en ontspanningstherapeut. Daarnaast werken we samen met kinderarts en gynaecoloog. Meer informatie over de verschillende hoofdpijnvormen kunt u vinden op: www.allesoverhoofdpijn.nl. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de afdeling van Antonius via 0515 - 48 89 89.

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps