Lonnie is als Parkinson verpleegkundige thuis een onmisbare schakel in de zorg
Sinds de zomer van 2021 biedt Antonius een unieke zorgdienst aan: de Parkinson verpleegkundige thuis. Deze functie, vervuld door Lonnie de Jong – Bloem, is ontstaan uit ‘Thuis waar het kan, in het ziekenhuis waar het moet.’ De rol van Lonnie binnen dit integrale team is van onschatbare waarde voor cliënten met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme in Zuidwest-Friesland. Lonnie vertelt enthousiast over haar werk, dat een brug vormt tussen ziekenhuiszorg en thuiszorg.
Ontstaan van de functie
In 2021 werd duidelijk dat er een stijging was in het aantal patiënten met Parkinson, de verwachting is dat dit verder gaat toenemen. Een aantal van deze patiënten hebben moeite om naar het ziekenhuis te komen. “Reizen is te belastend voor sommige mensen met Parkinson,” legt Lonnie uit. “Daarom ontstond de behoefte aan ondersteuning van een Parkinson verpleegkundige thuis.” Lonnie werkte destijds al 20 jaar als wijkverpleegkundige binnen Antonius, ze solliciteerde en kreeg de functie. Haar uitgebreide ervaring in de thuiszorg is een groot voordeel.
Diversiteit aan taken
De werkzaamheden van Lonnie zijn veelzijdig. Ze bezoekt niet alleen patiënten thuis, maar biedt ook ondersteuning aan mantelzorgers en verzorgt voorlichting aan verschillende zorgteams. “Ik zie mezelf als een soort casemanager Parkinson in de thuissituatie,” vertelt Lonnie. “Ik werk samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten om een compleet zorgnetwerk rond de cliënt te creëren.”
Parkinson is een complexe ziekte die verder gaat dan alleen motorische problemen. Lonnie legt uit dat non-motorische klachten, zoals slaapproblemen, stemmingswisselingen en cognitieve veranderingen, vaak het meest belastend zijn. Ze werkt eraan om deze aspecten te signaleren en de juiste zorg in te zetten zonder een overkill aan hulpverleners.
Lonnie maakt onderscheid tussen de ziekte van Parkinson en parkinsonisme. “De term ‘parkinsonismen’ is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, toch zijn ze anders. Parkinsonismen veroorzaken vergelijkbare klachten als Parkinson, maar medicijnen die gebruikt worden om de symptomen te onderdrukken werken niet of minder goed bij parkinsonismen. Ook het verloop van de ziekte is anders,” legt ze uit. Diagnoses zoals Lewy Body dementie vallen ook onder parkinsonismen en vereisen een andere benadering in de zorg. Lonnie speelt een cruciale rol in het monitoren en signaleren van deze verschillen.
Samenwerking en professionaliteit
Lonnie werkt nauw samen met verschillende specialismen binnen het ziekenhuis van Antonius, vooral met verpleegkundig specialist Parkinson Willy Boringa en verpleegkundig consulent Parkinson Jolanda Haanstra. “We hebben wekelijks overleg en ik kan in zowel het ziekenhuissysteem als het thuiszorgsysteem werken. Dat geeft me een compleet beeld van de cliënt,” vertelt Lonnie.
Lonnie benadrukt het belang van samenwerking binnen ParkinsonNet, een organisatie die de zorg voor patiënten met Parkinson professionaliseert. Alleen zorgverleners die gecertificeerd zijn door ParkinsonNet mogen deze gespecialiseerde zorg bieden. Dit waarborgt een hoge kwaliteit van zorg en maakt het voor cliënten en hun families makkelijker om de juiste zorgverlener te vinden.
Naast directe zorg, geeft Lonnie ook voorlichtingen aan verschillende thuiszorgteams en andere zorgorganisaties. Ze wordt ook gevraagd om te spreken bij bijeenkomsten zoals het Parkinson Café. “Het is heel leuk om mijn kennis te delen en zo bij te dragen aan de professionalisering van de zorg voor cliënten met Parkinson,” zegt Lonnie.
Flexibiliteit
Lonnie’s werkgebied bestaat uit heel Zuidwest-Friesland. Van Lemmer tot Weidum en Winsum, Lonnie komt overal in de regio. “Met mooi weer naar Gaasterland rijden, dat vind ik echt heel leuk en uniek aan mijn werk,” vertelt ze.
Dit grote gebied, en daarmee een groot aantal cliënten, vraagt om een flexibele aanpak. De frequentie van Lonnie’s bezoeken varieert dan ook per cliënt. Sommige cliënten ziet ze regelmatig, anderen alleen wanneer er specifieke behoeften zijn. “Ik heb veel los/vast contact, soms ook via WhatsApp,” vertelt Lonnie. “Mantelzorgers kunnen me altijd bereiken als er iets speelt. Dat maakt het werk prettig en flexibel.”
Passie voor het vak
Wat Lonnie drijft, is haar passie voor het werken met mensen met Parkinson en parkinsonisme. “Je moet affiniteit hebben met deze doelgroep om goede zorg te kunnen bieden,” legt Lonnie uit. “Ik vind het altijd weer een cadeautje om bij mensen thuis te komen en hun verhalen te mogen horen. Het maakt mijn werk heel speciaal.”
Lonnie’s toewijding en de brede scala aan taken maken haar een onmisbare schakel in de zorg voor patiënten met Parkinson. Haar werkgebied mag dan groot zijn, haar betrokkenheid bij elke individuele cliënt is dat ook.