Wekenlang was Adela Blanksma ziek tijdens haar menstruatie door endometriose

Wekenlang was Adela Blanksma ziek tijdens haar menstruatie door endometriose, maar nu gaat ze weer zingend door het leven

 

‘Mij werd altijd verteld dat mijn klachten normaal waren, maar dat waren ze dus niet’

 

Al van jongs af aan beheerste endometriose het leven van Adela Blanksma, zonder dat ze het zelf wist. Buikpijn, migraine en een lage energie bepaalden zeker 2,5 week per maand haar dagelijkse doen en laten, al vanaf ze een jaar of twaalf was. ‘Dat hoort erbij als je ongesteld bent’, werd haar verteld. Pas op haar 29e werd per toeval ontdekt dat het endometriose was en kon ze geholpen worden aan haar klachten.

 ,,Terugkijkend op die tijd was ik bezig met overleven; het doorkomen van de dag”, zegt de 43-jarige Bolswardse. ,,De klachten zijn nu voor 90 procent afgenomen en ik kan weer doen waar ik zin in heb. Ik heb de kwaliteit van leven teruggekregen.”

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder (het endometrium genoemd), buiten de baarmoeder wordt aangetroffen. Daar veroorzaakt het een chronische ontstekingsreactie, die kan resulteren in littekenweefsel. De symptomen van endometriose variëren, maar bestaan doorgaans uit een pijnlijke menstruatie, pijnlijke ovulatie, pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap, hevig bloeden, chronische bekkenpijn, vermoeidheid en mogelijk verminderde vruchtbaarheid. Deze symptomen kunnen van invloed zijn op het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn. Er wordt geschat dat er momenteel wereldwijd één op de acht vrouwen endometriose heeft.

,,Dat zijn heel veel vrouwen, maar toch is het een aandoening waar heel veel mensen niet van afweten”, vertelt Adela. Zelf had ze ook nog nooit van het bestaan van endometriose gehoord. ,,Mij is altijd verteld dat mijn klachten hoorden bij de menstruatie. Dat het bij mij allemaal wat heviger was dan bij andere vrouwen, was gewoon ‘pech’. Ik heb het daarom zelf altijd als normaal beschouwd, omdat je dit soort verhalen wel vaker hoorde. Met de wetenschap van nu had ik veel eerder naar een gynaecoloog moeten gaan.”

Verklevingen

Samen met haar man Peter kreeg ze op haar 29e een dochter: Emma. Omdat Adela een voorliggende placenta had, werd Emma met behulp van een keizersnede geboren. Tijdens haar zwangerschap had Adela geregeld last van bloedingen en tijdens de operatie werd de endometriose ontdekt. ,,De gynaecoloog ontdekte allemaal verklevingen in mijn buik. In mijn geval zit mijn baarmoeder verkleefd aan mijn endeldarm. Maar het kan bijvoorbeeld ook aan andere organen gaan kleven.”

Onvruchtbaarheid

Endometriose betekent voor veel vrouwen ook een verminderde kans om zwanger te worden. Iets waar het gezin van Adela mee geconfronteerd werd tijdens de wens voor een tweede kind. Uiteindelijk slaagde dat zes jaar later met behulp van een Intra-uteriene inseminatie (IUI) en werd zoon Thomas geboren. Vanaf dat moment kon Adela echt aan de slag om van haar klachten af te komen. ,,Dat doe je door je menstruatiecyclus stop te zetten, maar dat was eerder niet mogelijk omdat we nog een tweede kindje wilden.”

Regionaal netwerk endometriosezorg

Met behulp van Antonius ging ze op zoek naar manieren om een betere kwaliteit van leven te kunnen krijgen. Voordeel voor Adela is dat er een regionaal Fries netwerk bestaat dat samen met het UMCG endometriosezorg levert. ,,Met behulp van de specialisten in het ziekenhuis van Antonius heb ik van alles geprobeerd. De pil, de prikpil, de spiraal. Met de normale pil ging het een jaar goed, maar toen kreeg ik doorbraakbloedingen. Gynaecoloog Jeroen van de Riet heeft mij vanwege het verloop van mijn klachten en de bevindingen bij alle onderzoeken verwezen naar zijn collega’s van het UMCG. De arts in Groningen had mij al eens als casus behandeld.” Lachend: ,,Je kunt wel zeggen dat ik een bijzonder geval was.”

Overgang

De arts in Groningen concludeerde dat door het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken Adela haar leven terug zou krijgen. ,,Het nadeel daarvan is dat je wel in de overgang komt. Ik was op dat moment nog maar 36 jaar. Maar ik heb alle plussen en minnen op tafel gelegd en kwam tot de conclusie dat het wel de beste oplossing was. Het kon zo niet langer. Het was niet leuk voor mezelf, maar ook zeker niet voor de mensen om mij heen. Het kwijtraken van dat overlevingsgevoel was de rode draad in mijn beslissing. Ik wilde mijn leven terug.”

Injecties

Door corona was het niet mogelijk om de operatie uit te voeren. Een operatie waar ook wel wat risico’s aan zaten, want door de verkleving aan de endeldarm bestond de kans dat deze ook schade opliep en dat Adela een stoma nodig zou hebben. Besloten werd er om de overgang alvast in gang te zetten door middel van injecties. ,,Dat is nu drie jaar geleden en ik voel me top”, aldus Adela. ,,Elke maand krijg ik een injectie. Als het zo gaat, vind ik een operatie nog niet nodig. Soms heb ik eens een opvlieger, maar verder is mijn ‘nieuwe leven’ echt een verademing.”

Vol energie

Een feestje overslaan? Dat hoeft niet langer. ,,Ik had geen puf voor leuke extraatjes in het leven. Ik deed de dingen die ik moest doen en verder niet. Pijn vreet energie, dus ik lag regelmatig bij te slapen op bed omdat ik op was. Nu zit ik vol energie. Ik wandel graag, fiets graag naar Harlingen, waar ik werk als persoonlijk begeleider van mensen met een beperking. Daarnaast ben ik sinds een jaar healingcoach en ben ik in mijn vrije tijd zelfs weer begonnen met zingen. Omdat ik dat zo leuk vind, geef ik op zondag 26 mei een concert in de Broerekerk van Bolsward. Dankzij de hulp die ik heb gekregen van de specialisten bij het ziekenhuis van Antonius en het regionaal Fries netwerk endometriosezorg ga ik letterlijk weer zingend door het leven!”

 

Gynaecoloog Jeroen van de Riet van Antonius: ,,Endometriose kan een aandoening zijn die best wel impact heeft op het dagelijks leven. Als gynaecologen komen we vaak endometriose tegen, ook bij vrouwen die geen of nauwelijks klachten hebben. Dat maakt dat het diagnosticeren van endometriose op basis van de bekende algemene klachten soms zo moeilijk is. Bijvoorbeeld: vrouwen met slechts minimale plekjes endometriose kunnen behoorlijke klachten hebben, maar ook andersom. Ik kom soms vrouwen tegen die best uitgebreide endometriose hebben en slechts geringe klachten. Daarnaast is het zo dat de onderzoeken die we hebben zoals het lichamelijk onderzoek, echo onderzoek en MRI of een kijkoperatie ons ook niet altijd de juiste informatie geven. Wij vinden het als gynaecologen dan ook het belangrijkst om goed naar de klachten (en de impact daarvan) te luisteren en samen naar een oplossing voor de klachten te zoeken.”

 

Endometriosezorg bij Antonius

Het ziekenhuis van Antonius heeft enkele gynaecologen met de endometriosezorg als aandachtgebied. Patiënten met endometriose of patiënten met de verdenking op endometriose worden behandeld door de gynaecologen Nienke van der Velde, Marloes Nooitgedagt en Jeroen van de Riet. Samen met de patiënt zoeken zij naar de beste oplossing voor de klachten. Ze werken nauw samen binnen een endometriosenetwerk in Friesland. Denkt u klachten te hebben die kunnen passen bij endometriose? Neem dan contact op met uw huisarts. Meer informatie over endometriose kunt u vinden op www.endometriose.nl

 

 

 

 

 

 

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps