De Thuismeten app van Luscii geeft Aag Lolkema uit Hindeloopen een veilig gevoel
De Thuismeten app van Luscii geeft Aag Lolkema uit Hindeloopen een veilig gevoel. ‘Het ziekenhuis is altijd dichtbij’
,,Waar ik ook ben in Nederland, het ziekenhuis van Antonius zit altijd in mijn broekzak.” Aag Lolkema vertelt het met een glimlach, maar het geeft haar wel een veilig gevoel. Als COPD-patiënt van Antonius kan ze dankzij de thuismeten app van Luscii meteen in contact komen met onze specialisten in het ziekenhuis, waar in de wereld ze ook maar is. ,,Ik zweer bij de app, hij is geweldig.”
Aag woont al 44 jaar met veel plezier in Hindeloopen. Destijds vertrok ze met haar gezin uit Arnhem, om gezondheidsredenen bij haar dochter. ,,Zij was astmapatiënt en ze had er zoveel last van dat ze opgenomen moest worden in een astmacentrum”, blikt Aag terug. ,,Maar als we op vakantie waren in Hindeloopen, knapte ze altijd op. Toen zijn we samen met onze huisarts tot de conclusie gekomen dat het misschien beter was voor mijn dochter om naar Hindeloopen te verhuizen. Een jaar later was ze van alle medicatie af en won ze zelfs een schaatswedstrijd, terwijl ze in Arnhem niet eens in staat was om te sporten.”
Alles weg
In de Friese stad aan het IJsselmeer woont ze anno 2024 alleen. Haar ene dochter is inmiddels terugverhuisd naar Gelderland, terwijl haar andere dochter wel in Friesland is blijven hangen. Drie jaar geleden is ze plotseling haar man verloren aan een acute hartstilstand. ,,Hij viel in mijn armen neer. Ik heb hem nog gereanimeerd, hij heeft vervolgens nog tien dagen in coma gelegen in het ziekenhuis, maar hij heeft het niet gered. Mijn wereld stortte in. Ik was net met pensioen en we zouden samen genieten van de vrije tijd. Ineens was alles weg.”
Aag was ruim 40 jaar werkzaam in de thuiszorg van Antonius, als verzorgende bij Team Stavoren. ,,Ik heb een echt zorghart en zet mezelf buitenspel om het anderen naar de zin te maken”, beschrijft ze zichzelf. Maar het verlies van haar man verwerken was zwaar. Ze zocht naar houvast. Die vond ze in de sigaret. ,,Ik ben begonnen met roken. Ik weet niet waarom en ik had daarvoor nog nooit eerder gerookt. Ik wist dat het ongezond was, maar het bracht me op dat moment de rust die ik zocht. Ik rookte heel veel. ’s Nachts stond ik op uit bed om buiten een sigaretje te roken.”
COPD
Tijdens een bezoek aan haar dochter in Ede, anderhalf jaar geleden, liep ze een longontsteking op. Ze werd kortademig, had al langere tijd weinig energie en in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze COPD had. Meestal is roken de oorzaak van COPD. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte) en is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn.
In het ziekenhuis van Antonius werd haar meteen aangeboden om zich aan te melden voor de app van Luscii. ,,Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik heb me meteen aangemeld. Één keer per week moet ik een vragenlijst invullen, waar ik kan aangeven hoe het met me gaat en hoe ik me voel. Daar ben ik in totaal zo’n tien minuutjes mee bezig. De gegevens komen bij Antonius terecht. Als er opvallende zaken zijn, dan kunnen ze contact met me opnemen. Maar meestal is dat niet nodig.”
App als houvast
Als ze dan toch eens kortademig is, kan ze via de app adviezen krijgen om bijvoorbeeld bepaalde ademhalingsoefeningen te doen. ,,Als ik me echt zorgen maak, kan ik via de app op mijn tablet meteen in contact komen met de longconsulenten. Het geeft mij zo’n rustig en veilig gevoel om te weten dat hulp altijd in de buurt is, zonder dat ik er zelf voor naar het ziekenhuis in Sneek hoef te gaan. En het geeft niet alleen mij rust, maar ook voor mijn kinderen is het fijn dat hulp altijd dichtbij is voor mij. De app is mijn houvast. Ik raad het iedereen aan.”
Meer weten over wat digitale zorg, zoals de app van Luscii, voor u kan betekenen? Klik dan hier: Antonius // Zorg in het ziekenhuis > Digitale zorg (mijnantonius.nl)