Joke heeft zich in 33 jaar Antonius altijd doorontwikkeld
Binnen Antonius liggen voldoende mogelijkheden om door te groeien. Neem bijvoorbeeld Joke Hoekstra (55). Al sinds 1991 is ze werkzaam voor Antonius, nadat ze eerder in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten de opleiding tot operatieassistent Chirurgie voltooide. Maar liefst 28 jaar was Joke operatieassistent (chirurgie) in Sneek, totdat ze vijf jaar geleden besloot om zich op een nieuwe uitdaging te richten als Decentrale Kwaliteitsfunctionaris. ”Ik mis mijn team van de Operatiekamer (OK) nog altijd, maar ben in mijn huidige functie wel het gelukkigst.”
Van operatieassistent tot kwaliteitsfunctionaris
Geen moment in die 28 jaar als operatieassistent zat Joke stil in haar ontwikkeling. Integendeel. ,,Ik werd op de OK geleidelijk aan specialisme oudste van kaakchirurgie en vervolgens van orthopedie. Daarnaast werd ik hygiëne- kwaliteitsmedewerker (HKM) en contentbeheerder betreffende alle Leerpaden binnen de OK (Operatiekamer) en CSA (Centrale Sterilisatieafdeling). Hierdoor heb ik destijds al van het vak kwaliteit en veiligheid kunnen proeven. Uiteindelijk heb ik op mijn 50ste de opleiding HBO-Kwaliteitsmanagement Zorg & Welzijn behaald, waardoor ik officieel het papiertje had en kon doorgroeien als Decentrale Kwaliteitsfunctionaris. Deze functie voer ik nu uit voor de gehele OK, CSA, Sedatie, het behandelcentrum, poli Pijngeneeskunde en de gehele Cardiologie (kliniek en Poli).”
De decentrale kwaliteitsfunctionaris
Decentrale Kwaliteitsfunctionaris is een functie die voornamelijk zelfstandig uitvoerd, maar waarbij je wel veel afstemt met je collega’s kwaliteit en samenwerkt met de afdelingen. Daar speelt kwaliteit zich tenslotte af.
Binnen het ziekenhuis zijn de decentrale kwaliteitsfunctionarissen de adviseurs voor de afdelingen. “Ik analyseer, rapporteer en adviseer betreffende de kwaliteitsnormen/indicatoren richting unitleiders en clustermanagers. Mijn kennis in de praktijk vanuit de OK maakt dat ik niet alleen adviserend ben, maar ook graag meedenk op het uitvoerende niveau. Ik weet als geen ander hoe iets in de praktijk werkt. Het grootste verschil met mijn baan als operatieassistent is dat ik nu niet meer in teamverband werk, geen nachtdiensten meer heb en dat ik nu regelmatige werktijden heb," vertelt Joke.
Zichtbaar blijven
“Mijn dag bestaat uit veel overleg met Kwaliteit & Veiligheid, Unitleiders, mijn Clustermanager, medewerkers en de Decentrale Kwaliteitsfunctionarisgroep. Vanuit het overleg haal ik input en maak ik rapportages met behulp van ondersteunende tools, gebaseerd op kwaliteitsnormen waar we aan moeten voldoen en vooral hoe we daar samen met de betrokkenen uiteindelijk kunnen komen. We zijn samen continu aan het verbeteren.
Binnen de intranetgroepen deel ik mijn analyses/rapportages, met de betrokken afdelingen, zodat ik zichtbaar blijf. Het is namelijk belangrijk dat niet alleen de unitleiders maar ook de medewerkers en de medisch coördinatoren van de afdeling op de hoogte blijven van wat er speelt op gebied van kwaliteit. Ik vind het essentieel dat onze medewerkers worden meegenomen binnen deze processen, de medewerker staat voor mij op één.’’
Het doel van Joke is dat haar afdelingen voldoen aan de kwaliteitsnormen, het beleid van het ziekenhuis maar vooral om dit samen met de medewerkers voor elkaar te krijgen. Joke: “Soms blijkt dat bepaalde richtlijnen in de praktijk niet uitvoerbaar zijn, dan probeer ik samen met de medewerkers en unitleiders een weg te vinden zodat je uiteindelijk wel het proces kan borgen.”
Binnen het ziekenhuis ervaart Joke genoeg leermomenten binnen haar functie. Joke: “Doorgroeien zou nog kunnen, maar in mijn huidige functie ben ik het gelukkigst. Dit komt doordat ik de combinatie van het toch aanwezig zijn op werkvloer en overkoepelend zijn aan de werkvloer als leuk ervaar. Ondanks dat we als Antonius meebewegen in de samenleving en bijvoorbeeld veel kunnen thuiswerken, vind ik het belangrijk om zichtbaar en benaderbaar te blijven. Ik ben dan ook bijna elke dag fysiek aanwezig voor al mijn afdelingen.”