Spoedeisende Hulp
Elk jaar komen hier ruim 16.000 patiënten. Sommige patiënten worden met de ambulance binnengebracht. De meeste mensen komen via de huisarts of op eigen gelegenheid.
De spoedeisende medische hulp die verleend wordt is heel uiteenlopend. Van het hechten van een kleine wond tot de opvang van een patiënt die betrokken is geweest bij een ongeluk.
- Moet ik naar de huisarts, SEH Sneek of Spoedpost Emmeloord?
- Wat neem ik mee?
- Hoe verloopt de behandeling?
- Word ik opgenomen of mag ik weer naar huis?
Moet ik naar de huisarts, Spoedeisende Hulp (SEH) Sneek of Spoedpost Emmeloord?
Naar de huisarts
Als u met spoed medisch advies nodig heeft, is uw huisarts de zorgverlener bij uitstek die u kan helpen. De huisarts kan u zo nodig doorsturen naar de Spoedeisende Hulp. Neem daarom contact op met uw eigen huisarts. Buiten kantoortijden hoort u via de telefoonbeantwoorder van uw huisarts het nummer van de dienstdoende huisartsenpost bij u in de buurt. Ook als de klachten al langer bestaan en als u met deze klachten al eerder bij uw huisarts bent geweest, verzoeken wij u om eerst uw eigen (dienstdoende) huisarts te raadplegen. Op die manier blijven de wachttijden voor echte spoedpatiënten beperkt.
Spoedeisende Hulp Sneek
U kunt terecht bij de Spoedeisende Hulp wanneer er sprake is van spoed. Dat is indien u:
- per ambulance wordt gebracht
- verwezen bent door uw huisarts
- als u écht met spoed hulp nodig heeft
Spoedpost Emmeloord
Onze Spoedpost in Emmeloord is van 7.30 tot 17.30 uur geopend. Gedurende deze openingstijden wordt u geholpen door een Spoedpost verpleegkundige.
U kunt terecht bij de Spoedpost in Emmeloord indien u verwezen bent door uw huisarts met eenvoudige breuken en wonden. De onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden zijn:
- het maken van röntgenfoto’s
- aanleggen gips
- aanleggen drukverband
- hechten van kleine snijwonden
’s Nachts is de mogelijkheid om een huisarts op te roepen via de huisartsenpost.
Wat neem ik mee?
Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp meldt u zich aan de balie, waar de receptioniste u inschrijft. Dit verloopt sneller en gemakkelijker als u de volgende zaken meeneemt:
- bij verwijzing door de huisarts: een verwijsbrief van uw huisarts;
- verzekeringsgegevens / verzekeringspas;
- identiteitsbewijs;
- alle medicijnen die u gebruikt en uw medicijnkaart.
Hoe verloopt de behandeling?
Allereerst onderzoekt de Triageverpleegkundige u. Zij informeert naar uw klachten en onderzoekt het letsel. Ze bekijkt ook hoe ernstig het letsel is en stelt u vragen. Daarna geeft ze u een urgentiecategorie. Dit wordt met een kleurcode weergegeven. De urgentiecategorie bepaalt de mate van ‘spoed’.
Als u aan de beurt bent doet de Spoedeisende Hulp verpleegkundige (SEH-verpleegkundige) enkele onderzoeken. Bijvoorbeeld bloedafname of foto’s. Vervolgens wordt u onderzocht door een arts of een co-assistent van de Spoedeisende Hulp. De arts bepaalt daarna (in overleg met u) de verdere behandeling.
Word ik opgenomen of mag ik weer naar huis?
Vaak kunt u na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp weer naar huis. Soms moet u in het ziekenhuis worden opgenomen. De receptioniste regelt dan de opname en de SEH-verpleegkundige brengt u vervolgens naar de afdeling.
Kunt u naar huis, dan is het soms nodig om een controle afspraak te maken. U hoort van de receptioniste van de SEH hoe u deze afspraak kunt maken. De behandelend arts schrijft een brief voor uw huisarts, zodat hij op de hoogte is van uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp.
Bereikbaarheid
De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van Antonius Sneek is 7 dagen per week, 24 uur per dag open en bereikbaar via telefoonnummer 0515 - 48 88 88.
Meer informatie
Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met Antonius via 0515 - 48 88 88 of kijk bij veelgestelde vragen.