Antonius zet patiënten met borstkanker in hun kracht

Vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen, gaan een zware en intensieve periode tegemoet. In Antonius is een nieuw programma ontwikkeld om het zelfbewustzijn van de patiënt voor, tijdens en na het behandeltraject extra te ondersteunen. “We geven patiënten duidelijke handvatten waarmee ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan hun behandeltraject. De eigen regie van vrouwen staat centraal”, verzekert Sanne Pelsma. Sanne is net als Tealien Spoelstra verpleegkundig consulente mammacare. Zij zijn mede-initiatiefnemers van het nieuwe programma.

Van links naar rechts: Nynke Kramer, Joke Zijlstra, Merel Buiten, Nelleke Dinkla, Kitty van Riel (gehurkt) en Sanne Pelsma. Op de foto ontbreekt Tealien Spoelstra.

Met deze nieuwe aanpak borduurt Antonius voort op een al bestaand revalidatietraject voor borstkankerpatiënten. De ervaringen met dit nazorgprogramma waren zo positief, dat Sanne dacht: “Hoe mooi zou het zijn als we vrouwen al voor én tijdens hun borstkankerbehandeling zouden kunnen begeleiden en ondersteunen?” De impact van de diagnose borstkanker is enorm, zowel mentaal als fysiek. “Het heeft grote meerwaarde als we deze groep vrouwen vanaf dag één de juiste handvatten kunnen aanreiken.”

In control

Tijdens het onderzoek naar en de uitwerking van dit plan kreeg Sanne steun van chirurg Kitty van Riel. ‘Het is heel belangrijk dat vrouwen met borstkanker zelf invloed en regie houden op hun zorgtraject. Door het stuur zelf in handen te houden, blijven ze ‘in control’”, benadrukt de chirurg. Het vroegtijdig voorlichten en ondersteunen van deze groep heeft nog een voordeel. “Door deze vrouwen zowel mentaal als fysiek sterker te maken, kunnen ze eventuele klappen beter opvangen. Ook vergroot je hun weerbaarheid en veerkracht. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld uitval op het werk.”

Teamprestatie

Bij de uitwerking van hun plan besloten Sanne en Kitty het wiel niet zelf uit te vinden. Zo maakten ze gebruik van bestaande leefstijlprogramma’s. Daarnaast hebben ze begrijpelijke online animaties laten maken van bijvoorbeeld bewegingsoefeningen. En last but not least riepen de initiatiefnemers de hulp in van een fysiotherapeut, een diëtist en een gezondheidszorgpsycholoog van Antonius. “Iedereen was en is heel gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan dit empowerment-programma. Dit is een echte teamprestatie.”

Fysiotherapie

Het resultaat is een programma boordevol tips, filmpjes, opdrachten en handreikingen op het gebied van beweging, voeding, slaap en emoties. Zo heeft de afdeling Fysiotherapie een online animaties (Indiveo) samen[1]gesteld van spierkracht- en conditieoefeningen. “Wij bieden per spiergroep oefeningen aan die patiënten op hun eigen niveau kunnen doen”, vertelt fysiotherapeut Joke Zijlstra. Zij adviseert patiënten om daar al vóór hun behandeltraject mee te beginnen. “Een goede conditie verkort de ziekenhuisopname en vermindert de kans op complicaties,” verduidelijkt Joke, “dus hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe sterker je er weer uitkomt.”

 

Medische psychologie

Het aanbod vanuit de afdeling Medische psychologie is erop gericht om patiënten laagdrempelig handvatten aan te bieden om zo hun veerkracht te versterken. “De diagnose borstkanker en het behandeltraject hebben een enorme impact en kunnen je leven flink verstoren”, schetst gezondheidszorgpsycholoog Merel Buiten. “Niet alleen lichamelijk, maar ook qua relatie en gezin, seksualiteit, je sociale omgeving en werk. Het vroegtijdig en laagdrempelig aanbieden van psychische en emotionele ondersteuning bevordert het herstelproces”, aldus Merel.

Voor elke fase in het zorgproces is een (online) module beschikbaar van Therapieland: na de diagnose en zowel tijdens de behandeling als daarna. Daarnaast is er de module ‘Lekker slapen’, met informatie en handvatten om de slaap te verbeteren, met ontspanningsoefeningen. Zo nodig kan de specialist de patiënt verwijzen naar Medische psychologie.” Tot slot heeft Merel een algemeen advies voor vrouwen met de diagnose borstkanker. “Organiseer steun in je directe omgeving en geef ruimte aan je emoties. Laat ze toe en voorkom dat je vastloopt.”

Diëtetiek

Een goede voedingstoestand is voor borstkankerpatiënten eveneens essentieel. “Niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarvóór. Fitter de behandeling ingaan leidt tot minder complicaties en bevordert het herstel”, benadrukken diëtisten Nynke Kramer en Nelleke Dinkla. Patiënten krijgen van hen het advies om de ‘schijf van vijf’ als uitgangspunt te nemen. “Daarmee leg je een goede en gezonde voedingsbasis. Verder is het voor borstkankerpatiënten belangrijk om voldoende eiwitrijke producten - zoals zuivel en vlees - te eten. Die zorgen voor behoud van spiermassa, oftewel de kracht van je lichaam.”

Patiënten krijgen deze en andere voedingsadviezen aangeboden via voorlichtingsfilmpjes. Wie aanvullend voedingsadvies wenst, mag altijd bij de diëtisten aanklop[1]pen. Verder kunnen patiënten die door hun behandeling minder ruiken en proeven, in Antonius een smaakprofiel laten opstellen. “Op basis van zo’n profiel geeft de kok tips om maaltijden op smaak te brengen.”

Vervolg

Initiatiefnemers Sanne Pelsma en chirurg Kitty van Riel hopen en verwachten dat dit programma voor meer patiëntengroepen beschikbaar komt. “Goede zorg is zoveel meer dan alleen medicijnen en een operatie”, stelt de chirurg. “Het resultaat van een behandeling is afhankelijk van het totale pakket, dus inclusief een leefstijlprogramma op maat.” Sanne is het daar volledig mee eens. “Hiermee maak je patiënten bewuster en sterker, dus dit initiatief krijgt vast een vervolg.”

 

Meer weten over onze mammacare? Klik dan hier.

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps