Een nieuwe heup en nog dezelfde dag weer naar huis. ‘Mensen voelen zich jonger na een operatie’
Op dezelfde dag een nieuwe heup krijgen én wandelend op krukken het ziekenhuis van Antonius verlaten? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, met de nadruk op het woordje bijna. Want het is in veel gevallen toch echt mogelijk. Als enige ziekenhuis in Friesland biedt Antonius deze mogelijkheid aan patiënten. Hoe dit precies in zijn werk gaat, legt orthopedisch verpleegkundige Esther Nauta graag uit. ,,We horen na een operatie mensen vaak zeggen dat ze wilden dat ze het eerder hadden gedaan.”
Als geen ander weet Nauta, maar ook haar collega verpleegkundig consulente Marianne Talstra, wat een heupprothese kan betekenen voor mensen. Niet alleen op het fysieke vlak, maar zeker ook op het mentale. Wat voor een enorme impact de opname van een slechts één dag heeft op het verdere verloop van iemands leven. ,,We zien mensen bij een eerste ontmoeting soms vergaan van de pijn. Dat heeft invloed op iemands doen en laten qua beweging, maar zeker ook op de gemoedsrust. Als we mensen een paar weken na de operatie weer fit en blij door dezelfde deur naar binnen zien stappen, zie je een wereld van verschil.”
Fit de operatie in
Maar hoe is het mogelijk dat mensen na een operatie in de ochtend, waarbij een nieuw heupgewricht wordt geplaatst, nog dezelfde dag weer naar huis kunnen? Dat heeft een paar oorzaken. ,,Ten eerste scheelt het enorm als de patiënt fit een operatie ingaat”, legt Esther uit. ,,Als iemand nog veel sport en heel erg actief is, merken wij dat het herstel sneller gaat. Bij Antonius bereiden we mensen bij een geplande operatie voor om zo fit mogelijk een operatie in te gaan. Bij een spoedoperatie kan dat niet, dus dan is het maar net hoe fit de patiënt op dat moment is.”
Sneller herstel
Belangrijk is ook de operatietechniek die wordt toegepast door de chirurgen van Antonius bij een dergelijke operatie. Bij een heupvervanging wordt in Antonius de ASI-techniek toegepast. Hierbij wordt de heup via de voorzijde benaderd en worden de spieren bij het plaatsen van de prothese niet doorgesneden. Er ontstaat bij een operatie minder weefselschade, er is minder bloedverlies en de patiënt ervaart minder pijn. ,,Daardoor verloopt het herstel ook sneller”, weet Esther.
Traplopen
,,Mensen mogen gelijk na een operatie, als de verdoving is uitgewerkt, op hun benen staan. Als mensen de avond na de operatie kunnen traplopen, de pijn onder controle hebben en de wond er goed uitziet, kunnen ze met behulp van krukken meteen naar huis om daar verder te herstellen. Hoe minder lang iemand in bed ligt, hoe sneller het herstel.”
Steeds jonger een prothese
De patiënten zijn over het algemeen mensen die de grens van 65 jaar al zijn gepasseerd. ,,Momenteel zien we wel een verschuiving naar beneden”, aldus Esther. ,,We zien dat mensen beneden de 65 vaker last krijgen van artrose en dat ze dus al voor hun 65e een prothese nodig hebben. Met een lage uitschieter naar iemand van vijftig jaar. Dan is het fijn om te weten dat een prothese lang mee kan. Ik heb wel mensen gesproken die na twintig jaar met een heupprothese nog geen enkele klacht had. Dan zit het dus nog goed.”
Positieve effecten
Acht weken na een operatie komt de patiënt terug op spreekuur bij de verpleegkundig consulent, in dit geval Esther. ,,Maar als ze eerder behoefte hebben aan contact, zijn we altijd per mail of telefoon bereikbaar. Contact zoeken met ons verloopt heel laagdrempelig”, aldus Esther. ,,Het leuke van mijn werk is dat je de effecten van de operatie ziet. Je ziet het vaak al aan het gezicht van iemand, voordat er ook nog maar een woord is gezegd. Door een nieuwe heup voelen ze zich weer een stuk jonger.”