Beroerte (CVA)
Bij een beroerte (CVA/attaque) krijgt een bepaald gebied van de hersenen opeens te weinig of geen zuurstof. Een beroerte heeft twee verschijningsvormen: hersenbloeding of herseninfarct.
Herseninfarct
Een herseninfarct ontstaat door een verstopping van een slagader die naar de hersenen toegaat waardoor een deel van de hersenen geen suiker en zuurstof krijgt. Een langdurige verstopping kan leiden tot onherstelbare schade.
Hersenbloeding
Een hersenbloeding ontstaat door een scheur in een bloedvat.
Een bloeding in de hersenen (intracerebraal hematoom) kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: een hoge bloeddruk (hypertensie), vaatafwijkingen of een hersentumor.
Bij bloedingen buiten de hersenen zit het bloed vaak in het gebied van de hersenvliezen (subdurale, subarachnoïdale en epidurale bloedingen). Deze bloedingen zijn vaak het gevolg van een ongeval of een uitstulping van een slagader (aneurysma) veroorzaakt door een zwakke plek in de vaatwand (aneurysma), leidt vaak tot een subarachnoïdale bloeding.
TIA
Behalve van een beroerte kan ook sprake zijn van een TIA (Transient Ischaemic Attack). Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Een TIA lijkt op een beroerte, maar gaat weer snel voorbij, meestal binnen een half uur. TIA’s kunnen een voorteken zijn van een echte beroerte.
CVA-nazorg
Binnen Antonius zijn er een aantal wijkverpleegkundigen geschoold op het gebied van CVA. Zij bieden patiënten nazorg en begeleiding. Dit in de vorm van één of meerdere gesprekken thuis bij de patiënt. In het gesprek met de CVA Wijkverpleegkundige wordt in kaart gebracht waar de patiënt in de thuissituatie tegen aanloopt en waar de patiënt en naasten behoefte aan hebben. Lees meer over het CVA-nazorgteam op deze pagina.