Een kaakchirurg doet meer dan alleen verstandskiezen trekken. ‘We kunnen heel veel problemen in één keer oplossen’
Een bezoekje aan de kaakchirurg. De ene persoon bibbert al bij de gedachte, de ander heeft er totaal geen problemen mee en geeft zich over aan de specialist. Kaakchirurg Anne van Leeuwen heeft in zijn stoel plek voor iedereen die hulp wil en nodig heeft. ,,Onze expertise strekt zich uit tot bijna alle gebieden behalve de oren, neus, ogen en het brein."
Het vak kwam per toeval op zijn pad. Voor Anne van Leeuwen was het een onverwachte ontdekking tijdens zijn geneeskundeopleiding. "Ik wist eigenlijk helemaal niet dat er een kaakchirurg bestond toen ik geneeskunde deed," zegt hij. ,,Ik heb eerst geneeskunde gestudeerd omdat ik mijn vader achterna wilde die huisarts was," legt Anne uit. "Maar tijdens mijn coschap KNO – plastisch chirurgie kwam ik kaakchirurgie tegen en realiseerde ik me hoe fascinerend dit vakgebied was. Het was een onverwachte ontdekking die me ertoe bracht om verder te gaan in de kaakchirurgie."
Meer dan verstandskiezen trekken
Veel mensen associëren kaakchirurgen met het trekken van verstandskiezen, maar het vak omvat zoveel meer. "We behandelen een breed scala aan problemen, van kaakcorrecties tot afwijkingen in het hoofd-halsgebied," legt Anne uit. "Onze expertise strekt zich uit tot bijna alle gebieden behalve de oren, neus, ogen en het brein."
Snel behandelen, zelden terugzien
Een van de meest opmerkelijke aspecten van het werk van een kaakchirurg is de snelheid van de behandelingen. Anne legt uit: "Het bijzondere is dat je zo snel behandelt en een patiënt daarna zelden tot niet meer terugziet. Voor veel mensen is dit een verrassing, maar het maakt ons werk ook uniek. Terwijl andere specialisten vaak herhaalde bezoeken vereisen, kunnen we veel problemen in één keer oplossen."
Samenwerking en zelfstandigheid
Hoewel kaakchirurgen zelfstandig werken, is samenwerking met andere specialisten soms noodzakelijk. Anne merkt op: "We hebben wel eens contact met andere specialisten, maar over het algemeen is ons werk vrij zelfstandig. We worden vaak ingeschakeld bij pijn in de tanden of kaak, maar onze focus ligt voornamelijk op onze eigen behandelingen."
Omgaan met mensen
Als kaakchirurg komt Anne ook in contact met patiënten met tandheelkundige angst. "We proberen altijd om ze op hun gemak te stellen en de angst weg te nemen", zegt hij. "Het is belangrijk dat patiënten weten dat wij er zijn om hen te helpen en dat de behandeling vaak meevalt."