Jeltje en Ymelda volgden hun zorghart en worden nu klaargestoomd om zelfstandig te werken in de thuiszorg van
Motivatie-maandag: Jeltje en Ymelda volgden hun zorghart en worden nu klaargestoomd om zelfstandig te werken in de thuiszorg van Antonius
‘Het is nooit te laat om een andere weg in te slaan in je leven.’ Met die gedachte en de motivatie om in de zorg te willen werken, meldden Jeltje Boersma-Ram en Ymelda Pronk zich aan voor de opleiding tot Verzorgende IG bij Antonius. Op motivatie-maandag in de maand van de thuiszorg aandacht voor deze ‘carrièreswitch’. ,,Ik had het gevoel dat ik meer kon dan ik deed.”
Op 30 januari zijn twintig nieuwe collega’s gestart met het opleidingstraject Verzorgende IG ‘werken en leren’. De opleiding duurt twee jaar en de nieuwe medewerkers hebben een contract van 24 uur per week, waarin ze naar school gaan op de ROC Friese Poort in Sneek en meewerken met thuiszorgteams van Antonius. ,,Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben om te kunnen solliciteren”, zegt Ymelda. ,,In onze groep zit bijvoorbeeld ook een voormalig kapper en slager.” Jeltje vult aan: ,,Zorg moet in je hart zitten en kijkend naar al onze collega’s heeft iedereen een zorghart.”
Verdieping
Ymelda haar zorghart begon meteen te kloppen toen ze de vacature voorbij zag komen. ,,Ik waag de gok”, dacht ze. ,,Ik heb vroeger in de gehandicaptenzorg gewerkt. Na de geboorte van mijn dochter heb ik gekozen voor het gezin, maar nu ze wat ouder is ben ik weer om me heen gaan kijken. De gehandicaptenzorg was mooi, maar ik wilde meer de verdieping ingaan en meer zelfstandigheid in mijn werk. Dat kan hier.”
Viskar en postbode
Jeltje begon na haar schooltijd met werken in de zorg. ,,Daarna heb ik bewust gekozen voor mijn gezin. We zijn op een boerderij in Duitsland gaan wonen en uiteindelijk weer teruggekeerd naar Friesland. Ik heb vervolgens gewerkt op een viskar en ben ook nog postbode geweest. Op een dag werd mijn buurvrouw getroffen door een beroerte en heb ik bij haar eerste hulp verleend. Toen wist ik wat ik wilde. Ik was op zoek naar een stuk voldoening en voelde dat ik meer kon in mijn leven dat ik op dat moment deed. Dus wilde ik terug de zorg in.”
Ze opende haar laptop, zocht naar vacatures in de zorg en stuitte op de opleiding tot Verzorgende IG bij Antonius. Samen met Ymelda en achttien andere ‘studiegenoten’ wordt ze nu klaargestoomd voor deze functie binnen de thuiszorg. ,,Pittig”, aldus Ymelda. ,,Twee dagen in de week ga je naar school, de rest van je uren loop je mee met een thuiszorgteam. In het begin moest ik wennen aan het plannen en het vroege ritme in combinatie met het leven thuis dat ook gewoon doorgaat. Maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden en voelt het weer vertrouwd om in de zorg actief te zijn.”
Handen op de rug
Ymelda loopt mee met thuiszorgteam Sneek Sperkhem, Jeltje heeft Lemmer als werkgebied. De vrouwen noemen de teams waarin ze zijn terechtgekomen ,,een warm bad. Iedereen wil je helpen en dat voelt fijn. Ook al loop je de eerste maanden wel met je handen op de rug”, vertelt Jeltje. ,,Het is echt meelopen, kijken en leren. Daar krijgen we alle tijd voor, ook al voelt het soms wel wat onnatuurlijk. Je wilt graag helpen, omdat dat in je aard zit.”
Creatief zijn
Het mooie aan werken in de thuiszorg? ,,Je moet het doen met wat je hebt, omdat je niet de voorzieningen hebt die je bijvoorbeeld in een verzorgingshuis wel hebt”, legt Ymelda uit. ,,Je moet soms creatief zijn in het vinden van oplossingen voor een probleem en dat maakt het werk zo uitdagend.”
Het hele opleidingstraject tot Verzorgende IG duurt drie jaar, maar omdat het hier op een versnelde opleiding kunnen Ymelda en Jeltje in twee jaar klaar zijn. ,,Dat betekent dat je goede afspraken moet maken thuis en soms je sociale leven op een iets lager pitje moet zetten”, aldus Jeltje. Na de diplomering zijn ze klaar om zelfstandig aan de slag te gaan in een thuiszorgteam van Antonius. ,,We worden optimaal voorbereid om vanaf dat moment zo breed mogelijk inzetbaar te zijn.”
#MijnAntonius #Maakjijonsbeter #zorgdiemeebeweegt