Onzichtbaar, maar onmisbaar: de Centrale Sterilisatie Afdeling
In het ziekenhuis wordt met duizenden medische instrumenten gewerkt. Maar wat gebeurt er na het gebruik van deze scharen, tangen, pincetten enzovoorts? Fokje Huitema, leerling Sterilisatiemedewerker, geeft een kijkje achter de schermen op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA).
Meekijken met operaties
Fokjes passie ligt bij het bijdragen aan de zorg, zonder daarbij aan het bed te staan. “Mijn collega’s en ik kennen veel verschillende soorten instrumenten” vertelt Fokje.“ Dat is nodig omdat we ze uit elkaar halen voor het schoonmaken en daarna weer in elkaar zetten en testen. Je moet erg scherp zijn en nauwkeurig werken, want als je een kleine fout maakt kan de patiënt hieronder lijden. Om een goed beeld te krijgen van hoe de instrumenten gebruikt worden, heb ik naast mijn studie bij een aantal operaties meegekeken. Op die manier weet je goed waar je op moet letten bij het reinigen en controleren.”
Veilige patiëntenzorg
Sandra Beärda, Interim Unitleider op afdeling CSA, ziet het team elke dag werken aan kwaliteit en veiligheid in de zorg. “Medisch specialisten vertrouwen op de expertise en zorgvuldigheid van ons team. De juiste steriele medische hulpmiddelen zijn van levensbelang voor de patiënt en een veilig zorgproces. Het is een belangrijke en bijzondere functie, zonder CSA draait er geen OK of poli, vertelt Sandra.
Hoe maak je een medisch instrument schoon?
Benieuwd naar hoe dit in z’n werk gaat? Fokje neemt je stap voor stap mee.