Borstkanker bij mannen; Theo was er gelukkig vroeg bij

Theo werd van de ene op de andere dag borstkankerpatiënt. ‘Heel veel mannen weten niet dat ze ook borstkanker kunnen krijgen’

 

Jaarlijks wordt tijdens de maand oktober wereldwijd stilgestaan bij borstkanker. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt te maken met de ziekte. Maar wat niet veel mensen weten, is dat mannen ook slachtoffer kunnen worden van de ziekte. Borstkanker bij mannen is zeldzaam, maar zeker niet uitgesloten. In Nederland krijgen jaarlijks tussen de 130 en 160 mannen te horen dat ze borstkanker hebben. Een van de mannen die te horen kreeg dat hij de ziekte had, is de 69-jarige Theo Woudstra uit Sneek. ,,Je denkt eerst: ‘dit moet een geintje zijn’.”

Na 40 jaar en 4 maanden werken bij de firma Lankhorst in Sneek, ging Theo in april 2020 met welverdiend pensioen. Niet wetende dat het leven een maand later een compleet andere wending zou nemen dan hij had ingeschat. Theo bereidde zich voor op leuke tripjes. Lekker vissen met vrienden en vooral blijven doorgaan met het maken van wandelingen.

Gewichtsverlies

,,Een poos voordat bij mij borstkanker werd geconstateerd, moest ik op advies van de huisarts vanwege gezondheidsredenen gewicht verliezen”, blikt Theo terug. ,,In het begin was dat best lastig, maar uiteindelijk ging het prima en is het gelukt om 25 kilo kwijt te raken. Doordat ik zoveel afgevallen was, zag mijn bovenlichaam er anders uit dan voorheen. Op een avond deed ik voor het douchen mijn shirt uit en zag ik dat er stipjes bloed in zaten, maar omdat ik nergens een wond op mijn lichaam kon vinden bleef het mij bezig houden. Ik ben uit bed gegaan en heb het shirt gepakt. Toen zag ik het ineens: dit moest uit mijn tepel komen. Ik voelde aan mijn borst en terwijl ik dat deed zag ik dat er bloed uit mijn tepel kwam. Ik wist direct dat dit foute boel was en heb de volgende ochtend mijn huisarts gebeld.”

 

Vrouwenwereld

De huisarts bevestigde zijn voorgevoel: dit was niet goed. “Als man denk je niet direct aan borstkanker, maar toevallig had ik twee maanden voor deze avond een uitzending op televisie voorbij zien komen over borstkanker bij mannen. Destijds heb ik doorgeschakeld naar een ander kanaal, maar ergens in mijn geheugen heb ik de informatie dat borstkanker ook bij mannen voorkomt wel opgeslagen. De huisarts verwees mij door naar de mammapoli in het ziekenhuis van Antonius. Daar bleek na onderzoek dat er inderdaad een tumor van twee bij drie centimeter in mijn borst zat en de kanker zich ook in 1 van mijn lymfeklieren verspreid had.” Met de diagnose kanker wist Theo direct wat er kon gaan gebeuren. Een jaar eerder was hij zijn vrouw verloren aan baarmoederhalskanker. Nu overkwam het hem.

De kanker in Theo’s borst en lymfeklier werd gevoed door vrouwelijke hormonen die zijn lichaam zelf aanmaakte. Een operatie was noodzakelijk. “Het was een grote klap en daarna volgde de realisatie dat ik in een vrouwenwereld terechtkwam. Wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen? Wat gaat er nu gebeuren? Met de mammacare-consulente Carin de Wolff van Antonius heb ik hier veel over kunnen praten.” Theo kreeg de vraag of hij een borstbesparende operatie wilde of een borstamputatie. ,,Voor mij was dat geen moeilijke keuze. Ik wilde die kanker uit mijn lijf, dus haal er maar af. Al snap ik dat een dergelijke beslissing voor vrouwen veel moeilijker kan zijn.”

Littekens

Ook bij Theo zijn er littekens. Zowel zichtbare als onzichtbare. ,,Als ik in het zwembad loop voel je de ogen wel prikken”, zegt hij. ,,Maar ik krijg er nooit nare opmerkingen over en ik schaam me er ook niet voor. Ik heb er mijn leven door teruggekregen. De onzichtbare littekens zijn zwaarder. De meeste mensen kennen mij als de opgewekte Theo, een echt gezelschapsmens. Maar als je in je eentje thuis bent, ontkom je niet aan je gedachten. Je denkt aan hoe het ook had kunnen zijn en ik vrees ook wel eens voor de toekomst. Vorig jaar is er bijvoorbeeld nierkanker geconstateerd. Het had niets te maken met de borstkanker en met het verwijderen van een nier was ik van mijn kanker af, maar je denkt wel ‘wat is het volgende?’. Dat moet je een plekje zien te geven en gelukkig kan ik hier goed over praten met Carin van de mammacare. Voor dat en alle zorg die ik hier heb mogen ontvangen de laatste jaren, ben ik Antonius ontzettend dankbaar.”

Meer bekendheid

Carin treft vaker mannen in haar spreekkamer. ,,Gesprekken over borstkanker en de behandelingen zijn grotendeels gelijk”, vertelt de consulente. ,,Mannen krijgen ook een mammografie. De echo’s zijn hetzelfde, een biopt ook. Echter komt bij mannen een amputatie vaker voor, omdat ze minder borstklierweefsel hebben dan vrouwen. Daarom is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk.’’ Ook is de prognose voor mannen gemiddeld slechter dan voor vrouwen, omdat mannen vaak niet weten dat ze borstkanker kunnen krijgen. Hierdoor wordt de tumor vaak in een later stadium ontdekt. ,,Gelukkig ben ik er op tijd bij geweest, waardoor ik geen chemokuren of bestralingen nodig heb gehad en de operatie het gewenste resultaat opgeleverd heeft. Maar ik wil iedereen op het hart drukken: controleer je gezondheid regelmatig en ga als je twijfelt direct naar je huisarts”, aldus Theo.

Theo vind het belangrijk dat er meer bekendheid komt over de mogelijkheid van borstkanker bij mannen, zodat symptomen sneller herkend worden en mannen eerder melding maken van hun klachten bij de huisarts. Hoe eerder de diagnose vastgelegd wordt, des te groter de kans op genezing. ,,Ook al is er maar één man die ik met het delen van mijn verhaal kan helpen, dan is dat het waard geweest.”

Meer weten over borstkanker? Kijk dan op https://www.mijnantonius.nl/borstkanker 

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps