Behandeling gynaecologische kanker
De afdeling Gynaecologische oncologie behandelt kwaadaardige gezwellen in vrouwelijke geslachtsorganen. Deze vorm van kanker komt in verschillende vrouwelijke geslachtsorganen voor. Er zijn afhankelijk van het type kanker diverse behandelingen mogelijk. U kunt behandeld worden aan:
- vulvakanker (uitwendige geslachtsorganen);
- vaginakanker (schede);
- baarmoederhalskanker (cervix);
- baarmoederkanker (corpus);
- eileiderkanker (tuba);
- eierstokkanker (ovarium).
Daarnaast zijn er zeldzame vormen van kwaadaardige afwijkingen. Goedaardige en kwaadaardige gezwellen van de borst worden in Nederland door de chirurg behandeld. Het meest voorkomend zijn baarmoeder- en eierstokkanker. Baarmoederhalskanker komt minder voor mede dankzij het Bevolkingsonderzoek (het uitstrijkje). Tegenwoordig worden meisjes gevaccineerd tegen een aantal types van het HPV (Humaan Papilloma Virus). Dit leidt op termijn hopelijk ook tot een afname van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker.
Diagnose en behandeling van gynaecologische kanker vindt plaats in overleg met kankerdeskundigen in het UMCG en het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) in Leeuwarden. Voor een aantal behandelingen ontvangt u een verwijzing naar het UMCG.
Hieronder worden de soorten kanker en behandelingen toegelicht.