Operatie baarmoederverzakking
Een verzakte baarmoeder kan helemaal verwijderd worden. Soms wordt gekozen voor het vastmaken van de baarmoeder aan een stevige bindweefselband in het bekken.
De chirurg kan ook alleen de baarmoedermond verwijderen en de baarmoederbanden inkorten. Dit gebeurt niet veel omdat de ingreep ingewikkelder is.
De keuze voor de meest geschikte ingreep hangt af van uw persoonlijke situatie.
Operatie verzakking vaginavoorwand met blaas
Bij een verzakking van de vaginavoorwand met de urineblaas vindt voorwandplastiek plaats. De gynaecoloog duwt dan de blaas terug naar de normale plek via een snee in het midden van de voorwand. De gynaecoloog verstevigt het gebied tussen de vaginavoorwand en de blaas met hechtingen. Dit voorkomt nieuwe verzakkingen.
De vaginavoorwand is door de verzakking wat uitgerekt. De gynaecoloog haalt dan een stuk weg en maakt de wand daarna met hechtingen weer dicht. Soms is het weefsel tussen de vaginavoorwand en de blaas erg zwak. Als de verzakking bijvoorbeeld is teruggekomen na een eerdere operatie. Een kunststof matje verstevigt dan het weefsel.
Operatie verzakking vagina-achterwand met dikke en eventueel dunne darm
De operatie bij een verzakte vagina-achterwand is vergelijkbaar met de voorwandplastiek. Deze ingreep heet achterwandplastiek. Ook hier kan de gynaecoloog ter versteviging een kunststof matje gebruiken.
De ingang van de vagina is soms erg wijd. De bekkenbodemspieren zijn verslapt of bij een bevalling ingescheurd. Dan is naast de achterwandplastiek een bekkenbodemplastiek mogelijk. Dit verstevigt de natuurlijke opening in de bekkenbodem. Indien nodig wordt deze ook vernauwd.
Kunststof matjes
Een kunststof matje maakt de bekkenbodem steviger. Dit verkleint de kans dat de verzakking terugkomt. Het matje heeft echter ook nadelen:
- een (klein) deel van het matje kan bloot komen te liggen in de vagina (erosie). Dit wordt vaak met hormonen of een kleine ingreep opgelost;
- rond het matje ontstaan littekens waardoor de vagina nauwer wordt. Dit is pijnlijk en kan seks vervelend of onmogelijk maken. Hier is vaak weinig aan te doen omdat het matje lastig te verwijderen is.
- het kunststof matje wordt pas sinds enkele jaren regelmatig gebruikt. Het is hierdoor onduidelijk hoe het matje zich op lange termijn gedraagt.
Veelgestelde vragen over matjes
Bij incontinentieoperaties wordt een kunststof bandje gebruikt. Dit is een andere techniek dan het inbrengen van een kunststof matje. De nadelen van het matje gelden in veel mindere mate voor het bandje.
Buikoperaties bij een verzakking
Uw verzakking is ingewikkeld of u heeft eerder een verzakkingsoperatie gehad. Het is dan nodig via de buik opereren. Een kijkoperatie is een mogelijkheid. De gynaecoloog maakt dan 2 of 3 kleine sneetjes in de buik.
Als dit niet kan, opereert de arts via een grotere snee in de buikwand. Bij dit type operatie kan de arts een kunststof matje in de buik plaatsen. Hiermee hangt hij de verzakking op aan de voorkant van de wervelkolom.