Verloskunde
8.4 135 waarderingen

De bevalling

Bevallen betekent het begin van nieuw leven en de start van een nieuwe generatie. Moeder blijf je als vrouw altijd, ook al wordt de navelstreng vlak na de geboorte doorgeknipt. De bevalling is lichamelijk en emotioneel heftig. Het kan lang duren en de weeën kunnen zwaar zijn.

Ons team verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en verpleegkundigen geeft u de beste zorg. In het bevalplan is ruimte voor uw verwachtingen en ideeën voor de aanstaande bevalling. Ook op de verloskamer kunt u met uw vragen terecht.

De bevalling vindt plaats in het Antonius Ziekenhuis, locatie Sneek of Emmeloord.

Onderstaande stappen beschrijven wat u van de bevalling kunt verwachten.

De stappen bij 'De bevalling'

Start

Het begin

Aan het einde van de zwangerschap heeft u onregelmatige harde buiken. De harde buiken gaan over in blijvende regelmatige (pijnlijke) harde buiken met veranderingen aan de baarmoedermond. Dit is het begin van de bevalling. Soms breken eerst spontaan uw vliezen.

De ontsluiting
Voordat de weeën de baarmoedermond openen (ontsluiten) moet deze helemaal zacht en rijp worden en verstrijken. De vroege ontsluitingsfase (tot 4 centimeter) kan uren duren. De weeën of harde buiken kunnen nog onregelmatig zijn. Langzaam komen de weeën steeds sneller na elkaar tot 2-3 per 10 minuten. Ze worden sterker en duren langer (40-60 seconden). De ontsluiting gaat verder tot ongeveer 10 centimeter. De baby daalt steeds verder in.

>

De bevalling

De steeds sterkere weeën monden uit in een drukkend gevoel naar beneden (persdrang). Als dit niet meer te onderdrukken is en de ontsluiting volkomen, mag u beginnen met de actieve uitdrijving (persen). Dit is een geleidelijke overgang. Uw baby wordt geboren.

>

De nageboorte

Binnen een half uur na de geboorte van uw baby wordt de moederkoek geboren. Het is belangrijk dat de naweeën goed zijn; dit zorgt voor afname van het bloedverlies en het kleiner worden van de baarmoeder.

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00