Keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij uw kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Uw baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren.

De gynaecoloog adviseert alleen een keizersnede als een vaginale bevalling niet mogelijk is of een te groot risico voor u en/of uw kind.


Onderstaande stappen beschrijven wat u van de keizersnede kunt verwachten.

De stappen bij 'Keizersnede'

Start

Verwijzing

Uw gynaecoloog adviseert een afspraak te maken voor een keizersnede. Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u een afspraak: 

  • telefonisch;
  • direct via de website.

U ontvangt daarna een bevestiging met de datum van de keizersnede.

Direct online een afspraak maken
Neem voor de opname het volgende mee:

  • legitimatiebewijs;
  • zorgverzekeringspapieren;
  • nachtkleding en ondergoed;
  • pantoffels of slippers;
  • toiletartikelen;
  • badjas;
  • fototoestel;
  • kleertjes voor uw baby;
  • Maxi-Cosi (pas meenemen bij ontslag).
>

Voorbereiding

Soms is al vóór de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede nodig is (primaire keizersnede). Als u bijvoorbeeld een operatie in verband met een ernstige verzakking heeft gehad. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap dat een keizersnede nodig is:

  • de placenta ligt voor de baarmoedermond;
  • een vleesboom verhindert de indaling van uw kind;
  • er zijn complicaties zoals een placenta die onvoldoende functioneert.

Zoals bij elke operatie vindt bij een geplande keizersnede vooraf onderzoek plaats naar uw gezondheid. U krijgt vragen over uw gezondheid en een lichamelijk onderzoek zoals het luisteren naar hart en longen. Daarnaast vindt een bloedonderzoek plaats.

Keizersnede tijdens bevalling

Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is (secundaire keizersnede). De meest voorkomende reden is het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van uw kind.
Als de ontsluiting onvoldoende vordert, neemt het aantal centimeters ontsluiting onvoldoende toe. Er is dan te weinig indaling van het hoofdje of de billen in het bekken.
Van dreigend zuurstofgebrek kan sprake zijn als de harttonenregistratie op een CTG ernstig afwijkt. Om dit te controleren wordt soms een beetje bloed van de hoofdhuid van uw kind afgenomen.

Verdoving

De gynaecoloog of anesthesioloog bespreekt met u de keuze tussen een algehele narcose en een ruggenprik. De keuze is afhankelijk van de reden voor de keizersnede en de mate van spoed. Heeft u een uitgesproken voorkeur, dan kunt u dit laten weten. 

U mag vooraf al een kijkje nemen op de afdeling waar u komt te liggen en krijgt informatie van de verpleegkundige. 

Nuchter

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn. U mag ten minste 4 tot 6 uur voor de operatie niets meer eten of drinken.

Aanmelden

U meldt zich bij de polikliniek Verloskunde. De verpleegkundige vangt u op en begeleidt u naar de afdeling. Uw schaamhaar wordt gedeeltelijk weggeschoren. Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan. Voor de operatie moet uw blaas leeg zijn. De verpleegkundige brengt een blaaskatheter aan zodat de urine kan wegstromen. Om de kans op misselijkheid en zuurbranden te verminderen, krijgt u een maagzuur remmend drankje.

45 minuten

De keizersnede

Bijna altijd maakt de gynaecoloog een bikinisnede. Dit is een horizontale snede van 10-15 centimeter vlak boven uw schaambeen rond de haargrens. Bij uitzondering wordt een snede van de navel naar beneden gemaakt.

Na de snede in uw huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De gynaecoloog schuift de lange buikspieren van de ribbenboog naar beneden opzij. Vervolgens wordt de buikholte geopend. De gynaecoloog maakt de blaas los van de baarmoeder en schuift deze naar beneden.

Daarna haalt de gynaecoloog via een dwarse snede in de baarmoeder uw kind naar buiten. Hierbij wordt op uw buik gedrukt. Als uw kind geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Omdat alles steriel moet blijven, mag de vader dit niet zelf doen zoals bij een normale bevalling.

Na het doorknippen van de navelstreng krijgt u via het infuus een antibioticum en medicijn om de baarmoeder te laten samentrekken. Zodra de placenta geboren is, hecht de gynaecoloog uw baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand.

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar blijft u enige tijd om bij te komen.

>

Na de geboorte

De baby

Na de geboorte beoordeelt de kinderarts de conditie van uw baby. Uw kind wordt bloot op uw buik gelegd als deze gesloten wordt en kan het eerste uur bij u blijven liggen. Ook uw partner blijft aanwezig. Als de conditie van u of uw kind niet goed is, wordt uw kind samen met uw partner naar de (couveuse)afdeling gebracht. Wij streven er altijd naar om moeder en kind zo snel en lang mogelijk bij elkaar te brengen


De moeder

U wordt naar de kraamafdeling gebracht als uw conditie stabiel is. De verpleegkundige doet enkele controles. Na de operatie heeft u pijn door de wond of de naweeën. U krijgt hiervoor regelmatig pijnstillers aangeboden. Dagelijks krijgt u een onderhuidse injectie tegen trombose. De katheter in uw blaas wordt de eerste dag na de operatie verwijderd.

Afhankelijk van de pijn en uw conditie wordt het opstaan uitgebreid. Al snel na de operatie kunt u iets drinken en eten. Het verblijf op de kraamafdeling is afhankelijk van uw herstel en eventuele complicaties. Meestal duurt uw verblijf 2-3 dagen.

Borstvoeding is ook na een keizersnede mogelijk. Het is verstandig uw baby binnen 1 uur na geboorte en zo vaak mogelijk aan de borst te leggen. U krijgt hierbij extra hulp en ondersteuning van de verpleegkundige.

Pijn

U kunt de eerste dagen tot een week na de ingreep pijn hebben. Deze pijn neemt geleidelijk af. Bij pijn mag u maximaal 4 keer per dag 1 gram (2 tabletten van 500mg) Paracetamol nemen. Dit kan geen kwaad voor de borstvoeding. Afhankelijk van de pijnklachten vermindert u de dosering. 

Vaginaal bloedverlies

Na een keizersnede is net als bij een bevalling vaginaal bloedverlies normaal. In het begin is dit helderrood maar later donkerder van kleur. Het wordt vanzelf steeds minder. Het gebruik van tampons wordt ontraden.

Geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap wordt afgeraden zolang er nog vaginaal bloedverlies is of abnormale afscheiding. Dit voorkomt mogelijke infecties bij een nog niet genezen baarmoeder. Soms kan gemeenschap in het begin anders aanvoelen en pijnlijk zijn. Als dit problemen oplevert, neemt u contact op met uw huisarts.


Wond/hechtingen

Tijdens de ingreep heeft de gynaecoloog oplosbare hechtingen gebruikt. In specifieke gevallen zijn de hechtingen dit niet. Bij ontslag wordt dan afgesproken wanneer en door wie deze hechtingen worden verwijderd.

De operatiewond kan nog een tijd pijnlijk aanvoelen en jeuken of steken. Bij een bikinisnede kan het huidgebied boven en soms onder de wond nog een aantal maanden doof aanvoelen.

Uitscheiding en voedingspatroon

Het plassen kan in het begin anders aanvoelen. U voelt mogelijk niet goed of u helemaal hebt uitgeplast. Het kan helpen om tijdens het plassen met de hand enige druk boven het schaambeen uit te oefenen.

Als de darmen weer op gang komen na de operatie, kunt u last krijgen van darmkrampen. Ook na thuiskomst kunnen de darmen nog opspelen. U kunt last krijgen van verstopping, met name als u borstvoeding geeft. Dit komt vanzelf weer in het oude patroon. Het is verstandig om veel water te drinken en vezelrijke voeding te eten.

U krijgt in sommige gevallen een recept voor ijzertabletten mee naar huis. Hier kunt u mee beginnen als de ontlasting weer normaal op gang is. De ijzertabletten kunnen de ontlasting zwart kleuren.

Activiteiten

Een operatie is zwaar voor uw lichaam. Het duurt een tijd voordat u zich weer helemaal goed voelt. Dit valt vaak tegen. U bent bijvoorbeeld snel moe en kunt minder aan dan u gewend bent. Luister goed naar de signalen van uw lichaam. Uw lichaam heeft tijd en rust nodig om helemaal te herstellen.

Het is verstandig om de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen, bukken en sjouwen. U kunt gerust de verzorging van uw baby en lichte werkzaamheden doen. Probeer activiteiten zoveel mogelijk zittend te doen. Autorijden mag zodra u zich goed voelt.

Sporten

Lichte sporten zoals recreatief fietsen en wandelen kun u geleidelijk na 4 weken weer doen. Sporten waarbij onverwachte bewegingen worden gedaan zoals tennis en volleybal kunt u na 6 weken weer doen. Luister naar uw lichaam en stop als u moe wordt. Buikspieroefeningen worden de eerste 6 weken afgeraden.

Douchen

U kunt gewoon douchen. Als u nog vaginaal bloed verliest is het beter niet te baden of zwemmen.

Controle

Als u naar huis gaat, krijgt u afspraken voor controles mee. Na 2 weken is er een telefonische controle door de verpleegkundige. Na 6 weken komt u voor controle op de polikliniek bij de verloskundige of gynaecoloog. 

 

Kraamzorg

U heeft tot en met de 8e dag na de keizersnede recht op kraamzorg. Waarschuw het ziekenhuis bij:

  • langer dan 24 uur koorts, temperatuur boven 38 graden;
  • toenemende buik- en/of wondpijn;
  • toenemende roodheid, zwelling of vochtverlies bij de wond;
  • een opgezette buik.

Emoties rondom een keizersnede

De beleving van een keizersnede wisselt sterk. Sommige vrouwen zijn teleurgesteld dat de bevalling niet op de normale manier kon plaatsvinden. Ze hebben het gevoel dat hen dit is afgenomen of vinden dat ze gefaald hebben. Bij een narcose maken vrouwen de geboorte van hun kind niet bewust mee waardoor ze soms moeite hebben om aan hun kind te wennen.

Spelen dergelijke gevoelens bij u, praat er dan over met uw naasten. Bespreek tijdens de nacontrole al uw emoties en vragen. Dit helpt bij de verwerking. Schrijf uw vragen op zodat u niets vergeet. Ook na langere tijd of voor een volgende zwangerschap kunt u met de gynaecoloog, verloskundige of huisarts praten.

Het kan opluchten om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Deze vindt u via:

  • Vereniging Keizersnede-Ouders, telefoonnummer (076) 503 71 17

De keizersnede kan ook een opluchting zijn, na een lange tijd zeer pijnlijke weeën.

Voor de vader is een keizersnede soms moeilijk te verwerken. Na 9 maanden zwangerschap moet u ook nog een operatie ondergaan voor de geboorte van jullie kind. Een partner kan zich dan nutteloos voelen of angst hebben gehad dat er iets mis zou gaan. Bespreek dergelijke gevoelens met elkaar.

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem bij onverwachte problemen in de periode tot de nacontrole (na 6 weken) contact op met de polikliniek Verloskunde via telefoonnummer 0515 - 48 89 83.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders aan de rechterzijde van de pagina.

Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Verloskunde via nummer 0515 - 48 89 83 of kijk bij veelgestelde vragen.

Locatie

Vestiging Sneek Bolswarderbaan 1 Bevalling/vragen:0515 - 48 83 20 Routebeschrijving

Route in het ziekenhuis

Route 80 Verloskamers

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps