Urologie dr Barten
8.4 139 waarderingen

Verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker (radicale prostatectomie)

Als u te horen krijgt dat u prostaatkanker heeft, schrikt u natuurlijk. U kunt met al uw vragen en zorgen terecht bij uw uroloog en verpleegkundigen.

U hebt met uw behandelend arts besproken dat de prostaat inclusief de zaadblaasjes verwijderd worden. Deze ingreep heet: radicale prostatectomie.

Hieronder leest u hoe dit ongeveer gaat.

De stappen bij 'Verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker (radicale prostatectomie)'

Start

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie wordt u onderzocht. Dit zijn:

 • preoperatief spreekuur (POS);
 • bloedonderzoek ;
 • als het nodig is: onderzoek door een cardioloog en/of internist.

Neem naar uw bezoek aan het ziekenhuis altijd het volgende mee:

 • een geldig legitimatiebewijs; 
 • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
 • ziekenhuisstickers;
 • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 


Neem voor uw opname gemakkelijke kleding mee voor na de operatie. Bijvoorbeeld een huispak of joggingbroek. Neem ook de medicijnen mee die u gebruikt.

>

Opnamedag

Op de dag van de opname heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U krijgt op deze dag een bloedafname i.v.m. een eventuele bloedtransfusie.

>

Voor de operatie

Voor de operatie doet de verpleegkundige de laatste voorbereidingen. Het operatiegebied wordt onthaard. Uw bloeddruk en temperatuur worden gemeten. U krijgt een operatiejas aan en eventuele medicijnen. Daarna brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer.

1,5 uur

De operatie

De operatie wordt door twee gespecialiseerde urologen gedaan, onder narcose en epidurale anesthesie (pijnbestrijding tijdens en na de operatie via een slangetje in de rug). Er wordt een incisie (snee) gemaakt in de lengterichting van de onderbuik, van de schaamstreek tot ongeveer halverwege de navel. Om de kans op blijvende genezing te vergroten, worden soms tijdens de operatie lymfklieren rond de grote bloedvaten in het bekken weggehaald voor onderzoek. De hoofdoperateur verwijdert de prostaat en de zaadblaasjes. Hierna maakt de hoofdoperateur een nieuwe verbinding tussen de plasbuis en de blaas. In deze nieuwe verbinding plaatst de arts een katheter om deze te laten genezen. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2,5 uur.

De verwijderde prostaat wordt opgestuurd naar de patholoog-anatoom voor onderzoek. 

Na de operatie neemt de hoofdoperateur contact op met uw partner of andere naaste.

>

Kort na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Daar worden regelmatig uw bloeddruk, temperatuur, bloedverlies en de vitale functies gecontroleerd.

Na de operatie hebt u een

 • zuurstofslangetje; 
 • wonddrain; 
 • infuus; 
 • katheter;
 • epidurale katheter.

Wanneer u goed wakker bent en alle controles goed zijn, gaat u terug naar de afdeling. Eventueel wordt u een poosje op de Intensive Care afdeling bewaakt.

>

Na de operatie

Na de operatie zit naast de wond een slangetje (wonddrain), dat het wondvocht afvoert, en een katheter uit de plasbuis. Het slangetje kan meestal na één tot twee dagen worden verwijderd. De katheter blijft ongeveer tien dagen zitten. De duur van de opname is gemiddeld 3 tot 5 dagen. Hierna kunt u meestal tijdelijk naar huis waarbij u de katheter nog hebt.

Voor het totale herstel na de operatie kunt u het best rekening houden met een periode van drie maanden. Veel activiteiten kunt u na 6 weken al doen. 

2 dagen

Nieuwe opname

Ongeveer tien dagen na de operatie wordt u opnieuw opgenomen. Soms wordt een röntgenopname met contrastmiddel gemaakt om te zien of de nieuwe verbinding tussen plasbuis en blaas volledig genezen is. Meestal wordt de katheter zonder röntgenopname  verwijderd. Hierna wordt het plassen geobserveerd. Ook krijgt u instructie van de fysiotherapeut om te leren de plas weer op te houden. Er vindt dan ook een gesprek plaats met de behandelend uroloog om de uitslag van het pathologisch onderzoek van de prostaat met u te bespreken. De dag na deze tweede opname kunt u weer naar huis.

>

Controle

Drie maanden na de operatie controleert uw behandelend uroloog u. Vooraf wordt bloed bij u afgenomen.

>

Herstel

U heeft mogelijk tijdelijk last van ongewild urineverlies. Door goed en regelmatig oefenen van de spieren van de bekkenbodem herstelt dit zich vrijwel altijd in de weken na de operatie. De fysiotherapeut en de continentieverpleegkundige zullen u hierover informeren en u begeleiden. In de periode dat u nog onvoldoende controle hebt over het ophouden van urine gebruikt u opvangmateriaal.

In het algemeen geldt dat de kans op blijvend erectieverlies samenhangt met de operatietechniek (wel of niet zenuwsparend) en de leeftijd. Hoe jonger iemand is, hoe groter de kans is dat de erectie behouden blijft. Spontaan herstel van de erectie kan optreden tot een jaar na de operatie.

ananias
H.J.K. Ananias Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologie, Endourologie, Urogynaecologie

BartenEJ
E.J. Barten Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie, Urethrachirurgie, Kinderurologie

koolenbrander
C.F. Koolenbrander Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie; laparoscopische- en robotchirurgie

erik roos (1)
E.P.M. Roos Uroloog Aandachtsgebieden

Niersteenbehandeling, Oncologie, Functionele urologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 95
Route 8
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Ik heb een afspraak met een uroloog. Wat moet ik meenemen?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00