Zaadbalkanker
Zaadbalkanker (teelbalkanker) is een vorm van kanker in een van de zaadballen. Dit komt vooral voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar.
Symptomen
In de meeste gevallen wordt zaadbalkanker zelf ontdekt. Als er een tumor zit, kan de zaadbal iets groter of harder zijn. Het kan daardoor anders aanvoelen, meestal pijnloos. Ook kan een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak een symptoom zijn.
Onderzoek en diagnose
Voordat de uroloog de diagnose stelt worden er meerdere onderzoeken gedaan. Er wordt bij mannen met een verharding in de zaadbal een echo gemaakt. Daarnaast worden de tumor markers (bloedwaarden) geprikt en er wordt een CT scan gemaakt.
MDO multidisciplinair overleg
Wanneer er zaadbalkanker is vastgesteld ,bespreekt de uroloog uw situatie in een multidisciplinair overleg waarbij meerdere urologen, radiotherapeuten en oncologen aanwezig zijn van alle vier de Friese ziekenhuizen. Daarnaast kijken ook radiologen, pathologen, casemanagers en een uroloog-oncoloog uit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) mee. In deze bespreking wordt een behandeladvies geformuleerd, specifiek toegespitst op uw situatie.
Oncologie urologie verpleegkundige
Uw uroloog informeert u zo goed mogelijk over uw ziekte en de mogelijke behandeling. Daarna krijgt u een afspraak met onze oncologie verpleegkundige om in alle rust de informatie van de uroloog nogmaals door te nemen. Het is prettig als er dan iemand met u mee komt.
De oncologie verpleegkundigen van de poli urologie zijn Inge Adema en Joyce Bijl-Brinksma.
Behandeling
Om met zekerheid vast stellen dat er sprake is van zaadbalkanker wordt de zaadbal operatief (via de lies) verwijderd. In het MDO wordt besproken hoe de behandeling verder verloopt.
Meer informatie
Informatiefolder orchidectomie (verwijderen van een zaadbal)