Prostaatkanker
In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 12.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ongeveer 75% is ouder dan 65 jaar. Prostaatkanker veroorzaakt in het begin geen of weinig klachten. Klachten ontstaan vaak pas in een later stadium. In de meeste gevallen is een verhoogd PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) de aanleiding voor een doorverwijzing naar de uroloog.
Onderzoek en diagnose
Om de diagnose prostaatkanker te stellen en het stadium van de ziekte te bepalen, worden er verschillende onderzoeken gedaan. Uitgebreidere informatie over prostaatonderzoek kunt u vinden op onze website. Wilt u meer informatie over de behandelingen van prostaatkanker? Ga dan naar de website urologiefriesland.nl. Daar worden de verschillende behandelingen toegelicht.
Multidisciplinair overleg
Wanneer de diagnose prostaatkanker is gesteld, bepaalt het type en het stadium van de ziekte of er nog onderzoek naar uitzaaiingen nodig is en welke behandelingen mogelijk zijn. Uw uroloog bespreekt uw situatie in een multidisciplinair overleg (MDO) waarbij van alle vier de Friese ziekenhuizen meerdere urologen, radiotherapeuten en oncologen aanwezig zijn, en ook radiologen, pathologen, casemanagers en een uroloog-oncoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In deze bespreking wordt een behandeladvies geformuleerd, specifiek toegespitst op uw situatie.
In een volgende afspraak bespreekt de uroloog het behandelvoorstel met u. Vaak zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Bij dat gesprek is er altijd een oncologie verpleegkundige aanwezig. Zij kan later behandelingen nogmaals uitleggen zodat u samen met uw arts een weloverwogen keuze kan maken voor de behandeling.
Urologisch oncologie verpleegkundige
De oncologie verpleegkundige zal tijdens uw behandeling voor u en uw naasten uw contactpersoon zijn. Zij is te bereiken via 0515 - 48 84 00.
Meer informatie
- Informatiefolder Prostaatbiopsie
- Informatiefolder Prostaat echografie
- Informatiefolder Verwijderen van de prostaat (bij prostaatkanker)
- Informatiefolder Prostaatoperatie via de plasbuis
- Bestraling bij prostaatkanker