Cardiologie
8.4 141 waarderingen

Inwendige Cardioverter Defibrillator (ICD)

U krijgt een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) als u bepaalde hartritmestoornissen of een verhoogde kans hierop heeft. Een klein elektronisch apparaat wordt hiervoor bij u geïmplanteerd.

 

Een ICD lijkt op een pacemaker maar is iets groter. Het bestaat uit een grote batterij die 6 jaar meegaat en een klein computertje. Het apparaatje wordt met één of meer elektroden met uw hart verbonden en controleert voortdurend uw hartritme. Een kamerritmestoornis probeert de ICD eerst te verhelpen door het afgeven van kleine elektrische pulsjes. Als dit niet werkt, volgt een grotere stroomstoot. Het normale ritme wordt dan snel hersteld.

 

Het implanteren van de ICD vindt plaats in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en wordt gedaan door een cardioloog van het Antonius Ziekenhuis. U wordt hiervoor 2 dagen opgenomen.

 

Onderstaande stappen beschrijven wat u verder van de behandeling kunt verwachten.

1 à 2 weken

Verwijzing door specialist of huisarts

Uw arts verwijst u naar de polikliniek Cardiologie voor een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u via het Antonius Ziekenhuis een afspraak voor in het MCL:

 

  • telefonisch;
  • direct via de website.

 

U ontvangt daarna een afspraakbevestiging.

 

Direct online een afspraak maken

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • geldig legitimatiebewijs; 
  • zorgpas/verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • actueel overzicht van de medicijnen.
1 dag

Voorbereiding

Voor de implantatie van een ICD wordt u 2 dagen opgenomen in het Medisch Centrum Leeuwarden. De verpleegkundige van de polikliniek Cardiologie van het Antonius Ziekenhuis begeleidt u bij de voorbereiding op de ingreep.

>

De ICD-implantatie

Op de dag van implantatie meldt u zich bij het Medisch Centrum Leeuwarden. De verpleegkundige van het MCL begeleidt u naar de katheterisatiekamer waar de ingreep plaatsvindt. Uw cardioloog van het Antonius Ziekenhuis voert de ingreep uit. De ICD wordt onder plaatselijke verdoving onder uw huid ingebracht. Dit gebeurt meestal links op de borst.

 

Nadat uw huid is verdoofd, wordt hierin een kleine snee gemaakt. Vervolgens zoekt de cardioloog de ader onder uw sleutelbeen op. De elektroden worden hierdoor naar uw hart geschoven en vastgezet. Daarna verbindt de arts ze met de ICD die in een holte onder uw huid wordt gelegd.

 

De werking van de ICD wordt getest door kunstmatig kamerfibrilleren op te wekken. Hiervoor krijgt u een lichte narcose toegediend. Als blijkt dat het apparaat goed werkt, wordt uw huid met een oplosbare hechting gesloten.

6 maanden

Na de implantatie

De elektroden moeten goed vastgroeien in de wand van uw hart. U mag daarom een tijd geen plotselinge bewegingen met uw arm maken en niet te zwaar tillen.

 

Tijdens periodieke controles blijft de pacemaker/ICD-technicus de werking van de ICD controleren. Met een speciaal apparaat leest de technicus alle opgeslagen instellingen en gegevens uit en verricht een aantal metingen.

 

Er wordt ook gekeken of u hartritmestoornissen heeft gehad. Als dit het geval is, kan het soort hartritmestoornis, de datum en het tijstip uitgelezen worden. De ICD slaat al deze informatie in het geheugen op.

>

Home-monitoring

In sommige gevallen krijgt u een apparaatje mee naar huis waarmee de ICD uitgelezen wordt. Dit kunnen geplande periodieke controles zijn, maar in geval van klachten mag u ook gegevens opsturen.

 

De uitgelezen gegevens worden verzonden naar een computersysteem. De technicus in het ziekenhuis leest deze gegevens uit en beoordeelt ze samen met uw cardioloog. U hoeft dan niet naar het ziekenhuis te komen. Dit wordt controle op afstand genoemd.

 

Soms is het in verband met uw conditie wel noodzakelijk om langs te komen.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders aan de rechterzijde van de pagina.

 

Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Cardiologie via nummer 0515 - 48 8980 of kijk bij veelgestelde vragen.

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 80
Route 9
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden

Spreekuur wordt ook luisteruur

Een reportage in de Volkskrant van 27 november 2017 met Maarten Joosten, cardioloog van het Antonius Ziekenhuis. 

 

"De tijd dat alleen de arts de wijsheid in pacht had, ligt achter ons. In steeds meer spreekkamers doet de mening van de patiënt er ook toe. Maar dan moet die wel zijn huiswerk doen." - de Volkskrant, 27 november 2017

 

Lees hier het artikel: 'Spreekuur wordt ook luisteruur'

Veelgestelde vragen
Kan ik gebruik maken van Wi-Fi in het ziekenhuis?
Heb ik altijd een verwijzing nodig van mijn huisarts?
Mag ik roken in het ziekenhuis?
Ik wil graag mijn medisch dossier opvragen. Waar kan ik terecht?
Wat zijn de wachttijden en de toegangstijden van het ziekenhuis?
Ik ben slecht ter been. Kan ik voor de deur parkeren?
Kan ik in het ziekenhuis geld pinnen?
Is het mogelijk om 's avonds een afspraak te maken op de poli?
Mag ik mijn huisdier meenemen naar het ziekenhuis?
Is het mogelijk 's avonds een afspraak te maken bij Radiologie?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00