Borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 8 vrouwen borstkanker. Ook mannen krijgen borstkanker, maar dit komt minder vaak voor. Bij vroegtijdige ontdekking is de kans op genezing vrij groot. Toch overlijden jaarlijks ongeveer 3.500 vrouwen aan de gevolgen van deze ziekte.
- Hoe ontstaat borstkanker?
- Goedaardig en kwaadaardig
- Vormen van borstkanker
- Stadia van borstkanker
- Hoe herkent u borstkanker?
- Anatomie van de borst
- Meer informatie
Hoe ontstaat borstkanker?
Borstkanker is een ziekte van lichaamscellen. Cellen bevatten erfelijk materiaal (genen) dat bepaalt welke rol een cel in het lichaam heeft. Een cel in een melkklier heeft een andere rol dan een cel in een spier of longweefsel. Door celdeling groeien gezonde lichaamscellen regelmatig. Ze vervangen daarmee beschadigde en verouderde weefsels.
Soms verandert het erfelijk materiaal van de cel en gaat er iets mis bij de celdeling. Het lichaam kan een deel van deze abnormale cellen zelf opruimen. Anderen zijn het lichaam te slim af en vermenigvuldigen zich: er ontstaan gezwellen of tumoren. Deze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.
Goedaardig en kwaadaardig
Goedaardige cellen voelen aan als een knobbeltje, maar zijn vrij onschadelijk. Knobbels in de borst zijn meestal goedaardig.
Kwaadaardige cellen verspreiden zich wel gemakkelijk door het lichaam. Als deze cellen zich vermenigvuldigen, ontstaat een kwaadaardig gezwel. De medische term voor borstkanker is mammacarcinoom.
Vormen van borstkanker
Borstkanker komt in verschillende vormen voor:
- een ductaal carcinoom ontstaat in de melkgangen; meestal gaat het om één tumor;
- een lobulair carcinoom ontstaat in de melkklieren; groeit verspreid door de borst en wordt daardoor vaak later ontdekt;
- de ziekte van Paget van de tepel is zeldzamer en tast de tepel aan.
Stadia van borstkanker
Borstkanker wordt verdeeld in stadia. Elk stadium vereist een eigen aanpak:
- stadium I: de tumor heeft een doorsnee van minder dan 2 centimeter en er zijn geen uitzaaiingen in de lymfklieren van de oksel;
- stadium II: de grootte van de tumor ligt tussen de 2 en 5 centimeter en er kunnen uitzaaiingen naar de lymfklieren zijn;
- stadium III: de tumor is groter dan 5 centimeter en uitgezaaid naar de lymfklieren in de oksel. Dit stadium geldt ook voor tumoren die door de huid naar buiten komen of aan de borstwand vastzitten. In beide gevallen is de kans op uitzaaiingen groot;
- stadium IV: een tumor met uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.
Hoe herkent u borstkanker?
Op de volgende signalen moet u alert zijn:
- een knobbeltje of verdikking in uw borst, al dan niet pijnlijk;
- een ingetrokken tepel die ook bij opwinding niet stijf wordt;
- heldere of bloederige afscheiding uit de tepel;
- verandering in de vorm of grootte van uw borst;
- kuiltjes in de huid van uw borst;
- verkleuring: roodheid of putjes in de huid.
Controleer uw borsten regelmatig op veranderingen. Door borstzelfonderzoek leert u uw borsten goed kennen. Eerder verdachte signalen of afwijkingen merkt u makkelijker op.
Extra informatie
Meer informatie over borstkanker vindt u op de websites aan de rechterzijde van de pagina.