Urologie dr Barten
8.4 136 waarderingen

Behandeling neoblaas

Bij sommige aandoeningen is het nodig om uw blaas te verwijderen. Als vervanging van de blaas krijgt u een neoblaas of een urinestoma.

Bij een neoblaas wordt eerst uw blaas verwijderd. Bij mannen wordt vaak ook de prostaat verwijderd en bij vrouwen de eileiders en de baarmoeder. Er wordt een nieuwe blaas gemaakt van 55 cm van uw eigen dunne darm.

De hoog complexe operatie kan in regio Zuid-Friesland alleen in het Antonius Ziekenhuis worden uitgevoerd.

Hieronder leest u hoe dit ongeveer gaat.

De stappen bij 'Behandeling neoblaas'

1 week

Verwijzing door huisarts of specialist

Wanneer bij u de diagnose spierinvasief blaaskanker is gesteld of er is een andere reden om uw blaas weg te halen zal de uroloog met u de mogelijkheid van het aanleggen van een Neoblaas bespreken. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De afdeling urologie plant met u de afspraak in.

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
1 - 2 weken

Eerste gesprek uroloog

Tijdens de eerste afspraak verzamelt de uroloog alle tot dan toe bekende onderzoeksresultaten en bespreekt de procedure met u. In principe wordt u de keuze voorgelegd tussen het aanleggen van een stoma of een neoblaas.

>

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie bezoekt u het pre-operatief spreekuur. De anesthesioloog bereidt u voor op de operatie. De anesthesioloog bespreekt de narcose, pijnbestrijding, uw medicijngebruik en de medicijnen die u na de operatie krijgt met u. Hierna geeft de stomaverpleegkundige u verdere informatie over de plaats van het mogelijke stoma.

1 dag

Opname

De verpleegkundige neemt eerst uw gegevens met u door en informeert u over de operatie. De apothekersassistente komt langs om uw medicatiegebruik met u door te nemen. Een laborant(e) neemt bloed bij u af. Een fysiotherapeut komt langs voor ademhalingsoefeningen. Voor de operatie is het belangrijk dat uw darmen leeg zijn. De verpleegkundige geeft u hiervoor een speciale drank.

>

Operatie

De verpleegkundige bereidt u voor op de operatie. De anesthesioloog brengt bij u een slangetje in de rug in om de pijn na de operatie te bestrijden. Vervolgens brengt hij/zij u onder narcose.

De operatie wordt uitgevoerd door twee gespecialiseerde urologen. De hoofdoperateur neemt, na een eventuele lymfeklieroperatie, de blaas weg en maakt van een stuk dunne darm een nieuwe blaas. De operatie duurt 6 tot 7 uren. Het weggehaalde blaasweefsel wordt opgestuurd voor verder onderzoek. Na de operatie verblijft u 1 tot 2 dagen op de intensive care afdeling. Daarna komt u terug op de afdeling.

2 weken

Verblijf in het ziekenhuis

U verblijft ongeveer 2 weken in het ziekenhuis. Na de operatie start het herstel onder begeleiding van een team van deskundigen. Na het verblijf gaat u tijdelijk met twee katheters in de neoblaas naar huis om verder te herstellen. De thuiszorg komt hierna bij u aan huis om de katheters door te spoelen.

3 dagen

Heropname neoblaas

Een week na ontslag wordt u opgenomen voor het maken van contraströntgenfoto's van de nieuwe blaas en het verwijderen van de spoelkatheters. Hierna leert u zelfstandig te plassen en uzelf te katheteriseren. De afdelingsverpleegkundige zal u informeren en begeleiden tijdens de opname.

2 weken

Vervolgafspraak uroloog of stomaverpleegkundige

Als u de uitslag van het weefselonderzoek nog niet tijdens uw verblijf in het ziekenhuis heeft gekregen, zal u deze krijgen tijdens uw controleafspraak op de polikliniek urologie.

>

Meer informatie

Meer informatie vindt u aan de rechterzijde van deze pagina. 

ananias
H.J.K. Ananias Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologie, Endourologie, Urogynaecologie

BartenEJ
E.J. Barten Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie, Urethrachirurgie, Kinderurologie

koolenbrander
C.F. Koolenbrander Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie; laparoscopische- en robotchirurgie

erik roos (1)
E.P.M. Roos Uroloog Aandachtsgebieden

Niersteenbehandeling, Oncologie, Functionele urologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 95
Route 8
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 1 week
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Ik heb een afspraak met een uroloog. Wat moet ik meenemen?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00