Specialismen en afdelingen
8.4 142 waarderingen

Slikproblemen

Slikstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals:

 

  • een beroerte of hersenbloeding (CVA);
  • een ongeval;
  • een tumor;
  • ziekte (o.a. parkinson, ALS, MS);
  • ouderdom.

 

Slikstoornissen ontstaan door veranderingen in de keel, de mondstructuur en het strottenhoofd. Er kunnen problemen ontstaan in het aansturen van de spieren of er kan beschadiging zijn waardoor het slikken minder goed gaat. Het gevolg hiervan zijn problemen met het eten of drinken. Bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen of het verplaatsten van voeding van de mond naar de keel. Regelmatig en ernstige verslikking kan leiden tot een longontsteking.

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist beoordeelt of/en op welke wijze de slikfunctie veilig is. Vervolgens worden adviezen gegeven over de samenstelling van de voeding, sliktechniek en houding tijdens de maaltijd en/of het drinken. Het logopedisch onderzoek kan worden uitgebreid met een onderzoek door een KNO-arts. De behandeling bestaat daarnaast uit oefeningen om de slikfunctie te verbeteren.

Start

Verwijzing door specialist

Wanneer u moeite heeft met het slikken, gaat u naar uw specialist. Als uw specialist denkt dat u voor logopedie in aanmerking komt, krijgt u een verwijzing. Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u een afspraak voor het onderzoek direct via de website (als dit niet lukt, telefonisch).

 

U ontvangt daarna een afspraakbevestiging.

 

Klik hier om online een afspraak te maken

 

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • verwijsbrief
  • een geldig legitimatiebewijs;
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen.
30 minuten

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk of de logopedist u kan helpen. Als logopedie voor u een oplossing is, bekijken we welke onderzoeken en testen u krijgt.

4 weken

Observatie, test en onderzoeksfase

De logopedist brengt zo snel mogelijk de slikproblemen in kaart. Als u tijdens uw opname al logopedie krijgt, kunnen we ook besluiten om door te gaan met de behandeling. 

2 weken

Opstellen behandelplan

De logopedist stelt samen met u een behandelplan op. Ook wordt er gekeken of er  nog aanvullende testen en/of onderzoeken nodig zijn.

>

Behandeling en voorlichting

In de eerst instantie richten we ons op het terugkrijgen van zo veel mogelijk functies. Som zijn de klachten chronisch. In dat geval bekijkt de logopedist hoe u zich in het dagelijks leven zo goed mogelijk kan redden. U krijgt veel voorlichting, maar ook uw eventuele partner, mantelzorger(s) en kinderen krijgen uitgebreid informatie.

2 weken

Evaluatie en afronding

Samen met u bekijkt de logopedist of de therapie kan worden afgerond. Als het nodig is, plannen we een controleafspraak. 

Kamminga, Logopedie
M. Kamminga Logopedist Aandachtsgebieden

Allround logopedist; werkzaam in de kliniek, polikliniek en Revalidatie Friesland Specialisaties: Stemstoornissen, afasie, larynx manipulatie, Biofeedback, ALS, MS en Parkinson.

 

avanderwal_debruin
A. van der Wal-De Bruin Logopedist Aandachtsgebieden

Allround logopedist; werkzaam in de kliniek, polikliniek en Revalidatie Friesland. Specialisaties: Slikstoornissen, afasie, dysartrie, dementie.

Sneek
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 81 75
route 34
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 08.30 - 17.00 uur Dinsdag 08.30 - 17.00 uur Woensdag 08.30 - 17.00 uur Donderdag 08.30 - 17.00 uur Vrijdag 08.30 - 17.00 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Op welke termijn kan ik terecht op de polikliniek logopedie?
Wat zijn de kosten van een consult bij de logopedist?
Waarvoor kan ik bij de logopedist terecht?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00