Specialismen en afdelingen
8.4 141 waarderingen

Behandeling taalproblemen

Taalproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals:

 

  • een beroerte of hersenbloeding (CVA);
  • een val;
  • ziekte;
  • dementie.

 

Er zijn verschillende problemen die hierbij voorkomen. De meest voorkomende problemen zijn moeite met het begrijpen van de taal en zoeken naar de juiste woorden (woordvindingsproblemen). Ook komt het vaak voor dat u andere woorden of klanken zegt dan de bedoeling is. Moeite hebben met lezen is ook een probleem.

 

Door testen af te nemen, meestal na overleg met de klinisch linguïst (taalkundige), kunnen we een behandelplan of advies opstellen.

 

Onderstaand stappenplan beschrijft wat u verder van het onderzoek kunt verwachten.

Start

Verwijzing door huisarts of specialist

Wanneer u moeite hebt met uw spraak, stem, gehoor en/of slikken, gaat u naar uw huisarts. Als uw huisarts denkt dat u voor logopedie in aanmerking komt, krijgt u een verwijzing. Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u een afspraak voor het onderzoek direct via de website (als dit niet lukt, telefonisch)

 

U ontvangt daarna een afspraakbevestiging.

 

Klik hier om online een afspraak te maken

 

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
half uur

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk of de logopedist u kan helpen. Als logopedie voor u een oplossing is, bekijken we welke onderzoeken en testen u krijgt.

4 weken

Observatie, test en onderzoeksfase

De logopedist brengt zo snel mogelijk de taalproblemen in kaart. Als u tijdens uw opname al logopedie krijgt, kunnen we ook besluiten om door te gaan met de behandeling. Als communiceren een groot probleem is, dan kijken we welk (tijdelijk) hulpmiddel we kunnen inzetten. Bijvoorbeeld een spraakcomputer, aanwijsboek, taalzakboek, gespreksboek of letterkaart.

2 weken

Opstellen behandelplan

Samen met de klinisch linguïst stellen we met u een behandelplan op. Ook kijken we of er nog meer testen en/of onderzoeken nodig zijn.

>

Behandeling en voorlichting

In de eerst instantie richten we ons op het terugkrijgen van zo veel mogelijk functies. Som zijn de klachten chronisch. In dat geval bekijkt de logopedist hoe u zich in het dagelijks leven zo goed mogelijk kan redden. U krijgt veel voorlichting, maar ook uw eventuele partner, mantelzorger(s) en kinderen krijgen uitgebreid informatie.

2 weken

Evaluatie en afronding

Samen met u bekijkt de logopedist of de therapie kan worden afgerond of dat er vervolg plaatsvindt binnen een eerstelijns logopediepraktijk. Ook is het mogelijk om naar afasiecentrum te gaan. 

Kamminga, Logopedie
M. Kamminga Logopedist Aandachtsgebieden

Allround logopedist; werkzaam in de kliniek, polikliniek en Revalidatie Friesland Specialisaties: Stemstoornissen, afasie, larynx manipulatie, Biofeedback, ALS, MS en Parkinson.

 

avanderwal_debruin
A. van der Wal-De Bruin Logopedist Aandachtsgebieden

Allround logopedist; werkzaam in de kliniek, polikliniek en Revalidatie Friesland. Specialisaties: Slikstoornissen, afasie, dysartrie, dementie.

Sneek
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 81 75
route 34
Onze openingstijden
Vandaag open 08.30 - 17.00 uur
Maandag 08.30 - 17.00 uur Dinsdag 08.30 - 17.00 uur Woensdag 08.30 - 17.00 uur Donderdag 08.30 - 17.00 uur Vrijdag 08.30 - 17.00 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Op welke termijn kan ik terecht op de polikliniek logopedie?
Wat zijn de kosten van een consult bij de logopedist?
Waarvoor kan ik bij de logopedist terecht?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00