Vruchtbaarheidsonderzoek
Als een vrouw regelmatig seks heeft zonder bescherming, is de kans op zwangerschap binnen 1 jaar ongeveer 80 %. Deze kans wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd. In elke menstruatiecyclus is de kans 10 tot 15% en het grootst rond de eisprong. De eisprong vindt rond 14 dagen voor menstruatie plaats.
1 op de 6 stellen heeft problemen met vruchtbaarheid. Van de stellen die kinderen willen, krijgen ongeveer 1 op de 20 stellen geen kinderen.
U wordt naar de gynaecoloog verwezen voor vruchtbaarheidsonderzoek als:
- u na ongeveer 1 jaar onbeschermd vrijen niet zwanger bent;
- niet iedere maand menstrueert maar wel een kinderwens heeft.
De gynaecoloog zoekt naar mogelijke oorzaken. De oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap is gelijk verdeeld over de vrouw, de man en een oorzaak bij beiden. Bij 10 % van de paren wordt geen oorzaak gevonden. De gynaecoloog kan een behandeling voorstellen.
Emoties
Een vruchtbaarheidsprobleem brengt veel emoties met zich mee. Iets wat eerst vanzelfsprekend leek, zwanger worden, wordt een proces van hoop, wanhoop en keuzes maken. Het raakt alle aspecten van het leven; met wie praat u er erover? Hoe regelt u eventuele afspraken op uw werk? Wat doet het met uw relatie en uzelf?
Het kan helpen contact te zoeken met lotgenoten via een landelijke patiëntenvereniging voor paren met vruchtbaarheidsproblemen:
- Freya biedt veel informatie en komt op voor uw belangen. U vindt specifieke informatie over de verschillende klinieken op hun fertiliteitsmonitor.
Onderstaand stappenplan beschrijft wat u van de onderzoeken kunt verwachten.