We weten dat u het liefst direct wordt geholpen en dat wachten voor u niet plezierig is. Wachten is niet altijd te vermijden. We hopen op uw begrip hiervoor en leggen u graag uit hoe het komt dat u moet wachten.
Voor u is niet altijd vanuit de wachtkamer te overzien waarom u langer moet wachten. Als het goed is krijgt u informatie over de reden van het oponthoud van een van de medewerkers van de SEH. Als dat niet zo is, of als u nog vragen heeft, stel ze dan gerust. Mocht u tijdens het wachten problemen ervaren of hevige pijn hebben meldt u zich dan bij de receptioniste aan de balie.
Triage: onderzoek bepaalt hoe snel u aan de beurt bent.
Nadat u ingeschreven bent door de receptioniste van de Spoedeisende Hulp, wordt u binnengeroepen door de triage verpleegkundige. Zij stelt u enkele vragen en zal zo nodig een algemeen onderzoek doen om de ernst van uw klachten of letsel in te schatten. De verpleegkundige bepaalt aan de hand van vooraf vastgestelde normen (triage systeem) hoe snel u door een arts onderzocht en behandeld moet worden. Dit wordt weergegeven met een kleur, die aangeeft hoe dringend uw situatie is. Het kan daardoor voorkomen dat u langer moet wachten dan een patiënt die zich na u meldt. Of dat u juist sneller aan de beurt bent dan patiënten die al langer zitten te wachten.
Groot patiënten aanbod
Op de Spoedeisende Hulp komen patiënten onverwachts en zonder afspraak. Als er veel patiënten tegelijkertijd komen, moet u langer moet wachten.
Bloedonderzoek uitslagen
Soms is bloedonderzoek nodig. Het bepalen van de waarden van een eenvoudig bloedonderzoek neemt ruim een uur in beslag. De tijd die nodig is bij uitgebreide onderzoeken loopt soms op tot anderhalf uur.
Röntgenonderzoek
Er worden röntgenfoto’s op de Spoedeisende Hulp gemaakt. Het kan ook zijn dat we u voor speciale onderzoeken, zoals een CT scan of echo naar de Röntgenafdeling brengen. Deze onderzoeken kosten meer tijd en daarbij heeft u ook te maken met de planning van de Röntgen afdeling. Het kan dus zijn dat u niet meteen aan de beurt bent op deze afdeling.
Wachten op de specialist
Mocht het noodzakelijk zijn dat u ook door een specialist moet worden gezien, dan probeert de specialist zo snel mogelijk tijd vrij te maken om u te onderzoeken. De opgeroepen specialist moet hiervoor zijn normale werkzaamheden onderbreken (bijvoorbeeld tijdens zijn spreekuur) of hij kan pas na een operatie komen. Daardoor kan het voorkomen dat u langer moet wachten.
Trauma opvang
Door de ambulance worden ook patiënten binnen gebracht op de Spoedeisende Hulp waarbij onmiddellijk spoedeisende medische zorg noodzakelijk is om het leven van deze patiënten te redden. In dat geval nemen diverse medewerkers gelijktijdig de zorg rondom deze patiënt op zich. Voor u houdt dat in dat uw wachttijd toe zal nemen.