Reumatologie

Behandelingen reumatologie

Behandeling is meestal poliklinisch en bestaat uit:

 

  • Uitleg/adviezen/begeleiding
  • Verschillende vormen van (fysio)therapie, meestal in de 1e lijn.
  • Medicijnen waaronder pijnstillers en ontsteking onderdrukkende middelen waarbij ook injecties gegeven kunnen worden in ontstoken gewrichten.

 

Bij reumaziekten zonder ontsteking bestaat de behandeling uit uitleg/adviezen, (specifieke) fysiotherapie en pijnstilling. Voor fibromyalgie zijn er voorlichtingsbijeenkomsten. U wordt echter voor verdere begeleiding terugverwezen naar uw huisarts.

Voor fibromyalgie worden voorlichtingsbijeenkomsten gegeven in Sneek. 

 

Bij reumaziekten met ontsteking blijft u onder behandeling van de reumatoloog en krijgt u naast de bovengenoemde behandeling ook ontstekingsremmende medicijnen en/of injecties in de gewrichten. De ontstekingsactiviteit van de ziekte wordt steeds gemeten.

 

NSAID’s: dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers, voorbeelden: Naproxen, Ibuprofen, Etoricoxib en Celecoxib.

 

DMARD’s: dit worden ook wel reumaremmers genoemd, deze middelen verminderen de ontstekingsactiviteit van het immuunsysteem en kunnen zo de (gewrichts)ontstekingen rustiger maken. Daaronder vallen ook Prednison(-achtige) middelen die via tabletten of injecties snel de ontsteking kunnen onderdrukken. De meest gebruikte DMARD is methotrexaat (afgekort tot MTX).

 

Biologicals: deze middelen remmen een bepaald ontstekingseiwit en werken daardoor vaak beter dan DMARD’s maar zijn ook zeer duur en worden daarom wel “dure geneesmiddelen” genoemd. Zij mogen vanwege de richtlijnen en ook regelgeving vanuit overheid en verzekeraars alleen gebruikt worden als de ontsteking niet rustig genoeg wordt met NSAID’s/DMARD’s en (vrijwel) alleen indien sprake is van reumatoide artritis, artritis psoriatica of de ziekte van Bechterew.

De meest bekende en gebruikte biological is de zogenaamde TNF blokker. Maar inmiddels zijn er meerdere soorten biologicals. Over de diverse medicijnen zijn er folders beschikbaar.

 

Bij jicht is sprake van een te hoog urinezuur in het lichaam (urinezuur is een afvalproduct van de stofwisseling). Jicht werd en wordt vaak nog beschouwd als een luxe ziekte of alleen veroorzaakt door alcohol, maar komt tegenwoordig steeds meer voor door stijgende leeftijd met diverse kwalen en medicijnen die het urinezuur kunnen verhogen. Jicht is echter een stapelingsziekte, het veroorzaakt in toenemende mate heftige ontstekingen en soms ook knobbels, en versterkt bovendien nierfunctieproblemen en (net als cholesterol) het risico op hart-vaatziekten.

Jicht met alleen onstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s of Prednison (injecties) behandelen doet het beeld dus niet verdwijnen. Bij jicht moet u (blijvend) behandeld worden met urinezuurverlagende medicijnen. 

 

De reumatologen van de Antonius zorggroep participeren intensief in klinische studies ter verbetering van de reumatologische zorg op termijn. U kunt gevraagd worden aan een van deze studies deel te nemen.

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
Zie hieronder bij bereikbaarheid
Route 96, 2e etage
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 4 weken, LET OP: verwijzingen worden beoordeeld op urgentie door de reumatoloog. Hierdoor kan de toegangstijd langer zijn.
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 08.30- 18.00 uur Dinsdag 08.30- 18.00 uur Woensdag 08.30- 18.00 uur Donderdag 08.30- 18.00 uur Vrijdag 08.30- 18.00 uur
Zie alle openingstijden

Telefonische bereikbaarheid

U kunt voor het wijzigen van een afspraak bellen met het secretariaat van de polikliniek Reumatologie op werkdagen van 08.30 uur tot 12.00 uur. Telefoonnummer: 0515 - 48 89 93. 

We verzoeken u - mede in het belang van uw gezondheid - alleen om zeer dringende redenen zoals ziekte uw vervolgafspraak te wijzigen daar deze steeds meerdere maanden vooruit volgeboekt zijn.

 

Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend om vragen over uw ziekte of medicijnen  te stellen tijdens de controle afspraak.

 

Is toch tussentijds contact over uw ziekte nodig dan kunt u het secretariaat bellen voor het inplannen van een afspraak bij de VRC. Ook bestaat de mogelijkheid om uw vraag te mailen (e-mailadres: polireumatologie@antonius-sneek.nl). U kunt bij tussentijdse vragen eerst bij uw huisarts terecht, deze kan dan beslissen of het nodig is om tussentijds contact op te nemen met uw reumatoloog. 

 

Ook kunt u voor vragen over medicatie of overleg met de VRC bellen op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur op 0515 - 48 83 89 (vanaf 1 januari). De telefoon zal dan beantwoord worden door de VRC.

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00