Reumatologie

Behandelingen reumatologie

De behandeling bij reumatologie gebeurt meestal poliklinisch of in dagbehandeling en omvat:

  • uitleg
  • adviezen en begeleiding
  • pijnstilling
  • behandeling met medicijnen en het geven van (eventueel echogeleide) corticosteroid-injecties in de gewrichten die zwellingen en ontstekingen remmen. Zo wordt de pijn minder.

Middelen

Voor de ontstekingsziekten zijn er de zogenaamde klassieke middelen (DMARD’s) en de nieuwere maar dure middelen (anti-TNF/biologicals). Er zijn speciale spreekuren voor reumatoïde artritis patiënten. Kijk hiervoor ook op de pagina medicatie.

Niet ontstekingsziekten

Voor de niet ontstekingsziekten zijn er ook medicijnen en vooral (specifieke) fysiotherapie. De reumatologen van het Antonius Ziekenhuis onderscheiden zich in speciale belangstelling voor met name het ziektebeeld fibromyalgie, waarvoor speciale spreekuren en elke maand voorlichtingsbijeenkomsten zijn. Deze voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door de reumaverpleegkundige en de reumatoloog. Hierbij komen het syndroom, de behandelingsmogelijkheden en hoe je als patiënt hier mee omgaat aan bod.

De behandelingen


Gewrichtsinjecties/radiosynoviorthese
Een gewrichtsinjectie met corticosteroïden (een stof die sterk en snel de ontsteking remt) kan in bijna elk gewricht gegeven worden door de reumatoloog. Hierdoor kan die ontsteking veel sneller geremd worden dan door pillen. De injectie wordt direct of op afspraak op de polikliniek gegeven.

Soms is een injectie nodig met een licht radioactieve stof om een hardnekkige ontsteking te verminderen. Dit wordt radiosynoviorthese genoemd en vindt plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde. Dit kan niet in alle gewrichten gegeven worden. Meestal bij de knie. Er is geen gevaar voor straling in de omgeving.

Echografie

Bij echografie wordt een afbeelding gemaakt van gewrichten. Dit gebeurt door geluidsgolven. Daarbij zie je, in vergelijking met röntgenfoto’s, niet alleen het bot, maar vooral de weke delen (pezen, spieren, slijmbeurzen) en het eventuele ontstekingsvocht in het gewricht. De reumatologen beschikken over een eigen echoapparaat en voeren het onderzoek zelf uit. Zo vindt het onderzoek snel plaats en is de reumatoloog direct op de hoogte van het resultaat. Wanneer de echografie een ontsteking laat zien, kan ook direct een zogenaamde echo-geleide punctie/injectie worden gedaan voor onderzoek of behandeling.

Polarisatie microscopisch onderzoek

Dit onderzoek wordt gebruikt voor het vaststellen van (pseudo)jicht. Eerst wordt het ontstoken gewricht aangeprikt en ontstekingsvocht opgezogen. Dit wordt direct onder de polarisatie microscoop gecontroleerd op (pseudo)jichtkristallen. Als dit in het vocht zit, wijst dit op (pseudo)jicht. De reumatologen hebben een eigen polarisatiemicroscoop. Als het nodig is, kan het onderzoek meteen plaatsvinden. 

Nagelbed capillair microscopie

Bij het zogenaamde Raynaud fenomeen (wit-blauw-rood verkleuring van de vingers in de kou) wordt met een speciale loep naar de kleine bloedvaatjes bij het nagelbed gekeken. We letten op afwijkingen die kunnen duiden op een reumaontstekingsziekte genaamd sclerodermie.

DAS Score

Tijdens het bezoek aan de specialistisch reumaverpleegkundige op het RA (reumatoide artritis) spreekuur wordt er een gewrichtsonderzoek gedaan. Hieruit kan een ziekteactiviteitscore worden berekend, de zogenaamde DAS (Disease Activity Score). De behandeling gaat volgens een methode waarin de activiteit (DAS) regelmatig gemeten wordt. Daarop wordt de behandeling bijgesteld. Zo voorkomen we de kans op gewrichtsschade en functieverlies.

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
Zie hieronder bij bereikbaarheid
Route 96, 2e etage
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 08.30 – 12.00 uur
Maandag 08.30- 12.00 uur Dinsdag 08.30 – 12.00 uur en 14.00-15.00 Woensdag 08.30 – 12.00 uur Donderdag 08.30 – 12.00 uur en 14.00-15.00 Vrijdag 08.30 – 12.00 uur
Zie alle openingstijden

Telefonische bereikbaarheid

U kunt voor het wijzigen van een afspraak bellen met het secretariaat van de polikliniek Reumatologie op werkdagen van 08.30 uur tot 12.00 uur. Telefoonnummer: 0515 - 48 89 93.

 

Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend om vragen over uw ziekte of medicijnen  te stellen tijdens de controle afspraak.

 

Is toch tussentijds contact over uw ziekte nodig dan kunt u het secretariaat bellen voor het inplannen van een afspraak bij de VRC. Ook bestaat de mogelijkheid om uw vraag te mailen (e-mailadres: polireumatologie@antonius-sneek.nl).

 

Ook kunt u voor vragen over medicatie of overleg met de VRC bellen op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur op 0515 - 48 83 89 (vanaf 1 januari). De telefoon zal dan beantwoord worden door de VRC.

Veelgestelde vragen
Kom ik in aanmerking voor “TNF”?
Wat is reuma?
Hoe maak ik een afspraak als nieuwe patiënt?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00