Oogheelkunde
8.3 92 waarderingen

Staar

Staar is een vertroebeling van de lens van uw oog. Hierdoor gaat u wazig zien. Wanneer u hier veel last van heeft dan kan de oogarts een staaroperatie bij u uitvoeren. Bij deze operatie wordt de lens uit uw oog verwijderd. De lens wordt vervangen door een kunstlens.

2 -3 weken

Verwijzing door huisarts of specialist

Wanneer u last hebt van wazig zien, gaat u naar een opticien. Wanneer een bril de problemen niet oplost gaat u naar uw huisarts. Wanneer de huisarts denkt dat u staar heeft, krijgt u een verwijzing. 

Met het Zorgdomeinnummer, dat u in de verwijsbrief vindt, maakt u een afspraak. U ontvangt een afspraakbevestiging. U kunt bellen om een afspraak te maken, of op onze website een afspraak plannen.

Direct online een afspraak maken 


Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
2 -3 weken

Eerste bezoek polikliniek Oogheelkunde

Tijdens de eerste afspraak worden uw ogen opgemeten door de assistent van de oogarts of een optometrist. Wanneer u staar hebt, krijgt u een afspraak met uw oogarts. De oogarts bepaalt dan samen met u een of u in aanmerking komt voor een operatie. De oogarts bespreekt met u de verschillende mogelijkheden voor verdoving en de procedure.

2 uur

Voorbereiding op operatie

De assistent van de oogarts meet uw lenzen en bepaalt de sterkte van uw lenzen. Ook krijgt u informatie over de sterkte van de glazen van de bril die u draagt na de operatie. U wordt op de wachtlijst geplaatst voor de operatie.

Er zijn twee verschillende trajecten waarbij de operatie in beide gevallen gelijk is:

  • de dagbehandeling (via de afdeling)
  • de cataractstraat
1 -3 weken

Preoperatief spreekuur (POS)

Voordat u een operatie mag ondergaan wordt u gescreend op het preoperatief spreekuur. Tijdens dit spreekuur neemt de apothekersassistente uw medicatie met u door, meet een verpleegkundige uw bloeddruk, lengte en gewicht en geeft uitleg wat er allemaal moet gebeuren voordat u wordt geopereerd. De anesthesioloog beoordeelt uw gezondheid en bespreekt de mogelijke anesthesietechnieken met u. In sommige gevallen worden uw lenssterkte nogmaals gemeten. Kijk voor meer informatie op de pagina 'voorbereiding op een operatie'.

3 weken

Opname en operatie dagbehandeling of cataractstraat

Uw oog wordt gedruppeld ter voorbereiding op de operatie. Uw medicijnen worden zo nodig met u doorgenomen. In de voorbereidingsruimte geeft een anesthesioloog u de verdoving. Als u druppelverdoving krijgt, wordt uw oog alleen gedruppeld en krijgt u geen verdere verdoving. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Na de operatie mag u via de voorbereidingsruimte en/of via de afdeling direct naar huis.

1 - 3 dagen

Na de operatie

U krijgt na de operatie een brief mee met instructies mee naar huis. Binnen 1-3 dagen wordt u gebeld ter controle. De eerste 3 weken gebruikt u oogdruppels volgens een afbouwschema. Houd er rekening mee dat uw bril niet meer past bij de sterkte van uw lens.

3 - 5 weken

Postoperatieve controle op de polikliniek Oogheelkunde

Het geopereerde oog wordt door de assistent van de oogarts nagekeken. Als u een bril heeft wordt de nieuwe sterkte opgemeten. U krijgt dan de brilsterkte mee. Als u aan uw andere oog ook last van staar hebt, dan kunt u een afspraak maken om dit oog ook te laten opereren.

jaren

Behandeling nastaar

Bij een staaroperatie wordt een kunstlens geplaatst in een vliesje. Het kan soms voorkomen dat er over dit vliesje een waas ontstaat. Dit kan ook jaren na de operatie nog gebeuren. Dit wordt ook wel nastaar genoemd. Nastaar kan worden weggehaald met een laserbehandeling. Hiervoor maakt u een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde. De laserbehandeling duurt een paar minuten.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Antonius Ziekenhuis via 0515 -  48 81 53 of kijk bij veel gestelde vragen.

HumaldaD
D. Humalda Oogarts Aandachtsgebieden

OHK Chirurgie, vitreo-retinaal

Netvlies

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 90
Route 24
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 4 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.00 - 16.30 uur
Maandag 8.00 - 16.30 uur Dinsdag 8.00 - 16.30 uur Woensdag 8.00 - 16.30 uur Donderdag 8.00 - 16.30 uur Vrijdag 8.00 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Ik heb een tijd geleden een staaroperatie gehad en ik zie ineens weer wazig. Wat moet ik doen?
Ik heb een staaroperatie gehad en er zit een te groot verschil in mijn brilsterkte. Wat moet ik doen?
Ik heb gisteren een staaroperatie gehad. Wanneer kan ik een nieuwe bril aanschaffen?
Ik heb suikerziekte, maar ik zie alles goed. Moet ik toch naar een oogarts?
Toon alle vragen

Informatiefolders oogheelkunde

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00