Oogheelkunde
8.4 142 waarderingen

Scheelzien

Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen. De ogen staan dan niet op hetzelfde punt gericht. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd. Soms ontstaat het pas op latere leeftijd. Schele kinderen kunnen het beeld van één oog onderdrukken in de hersenen. Hierdoor zien ze daarom niet dubbel. Volwassenen zien wel dubbel als ze scheel gaan zien.

De stappen bij 'Scheelzien'

1 -2 weken

Verwijzing door huisarts of specialist

Kinderen bezoeken eerst een consultatiebureau of schoolarts. De arts kan uw kind dan doorverwijzen naar een oogarts of orthoptist.

Wanneer u zelf last heeft van scheel- of dubbelzien, gaat u naar uw huisarts. Als uw huisarts denkt dat u last heeft van scheelzien, krijgt u een verwijzing. 

Met het Zorgdomeinnummer, dat u in de verwijsbrief vindt, maakt u een afspraak. U ontvangt een afspraakbevestiging. U kunt bellen om een afspraak te maken, of op onze website een afspraak plannen.

 

Klik hier om online een afspraak te maken 

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
2 - 3 weken

Eerste bezoek polikliniek Oogheelkunde

De orthoptist meet uw gezichtsscherpte, stand van de ogen en de oogbewegingen. Uw ogen worden gedruppeld. Hierdoor worden uw pupillen wijder. De oogarts kijkt dan naar de binnenkant van uw ogen. Dit duurt één tot anderhalf uur. U ziet na het onderzoek nog enkele uren wazig door de oogdruppels.

jaren

Behandeling

Scheelzien kan een lui oog veroorzaken. Bij kinderen kan dit behandeld worden door het goede oog af te plakken. Ook kan de orthoptist een bril voorschrijven. Soms is een behandeling aan de oogspieren nodig. In dit geval verwijst de orthoptist u of uw kind door naar een oogarts.

>

Operatie aan oogspieren

Bij een operatie aan de oogspieren verzet een oogarts de oogspieren van u of uw kind. De oogarts maakt voor de operatie kennis met u en bespreekt de operatie. Hierna wordt u of uw kind op de wachtlijst geplaatst. Soms worden de ogen vooraf nog een keer gemeten.

1 - 3 weken

Preoperatief spreekuur (POS)

Voordat u een operatie mag ondergaan wordt u gescreend op het preoperatief spreekuur. Tijdens dit spreekuur neemt de apothekersassistente uw medicatie met u door, meet een verpleegkundige uw bloeddruk, lengte en gewicht en geeft uitleg wat er allemaal moet gebeuren voordat u wordt geopereerd. De anesthesioloog beoordeelt uw gezondheid en bespreekt de mogelijke anesthesietechnieken met u. In sommige gevallen worden uw lenssterkte nogmaals gemeten. Kijk voor meer informatie op de pagina 'voorbereiding op een operatie'.

3 - 6 weken

Operatie

Bij opname neemt de verpleegkundige uw gegevens door. Een anesthesioloog brengt u of uw kind onder narcose. Vervolgens verplaatst de oogarts de spieren op het oog. De operatie gebeurt in dagbehandeling. U hoeft dus niet te overnachten in het ziekenhuis.

2 weken

Controle

Na twee weken heeft u of uw kind een controleafspraak bij de orthoptist. Drie maanden na de operatie heeft u een afspraak bij de oogarts. Deze afspraak kan ook eerder worden gemaakt, als de orthoptist dat nodig vindt.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Antonius Ziekenhuis via 0515 - 48 81 53 of kijk bij veel gestelde vragen.

 

Op de pagina Kind & Ouders vindt u speciaal voor kinderen meer informatie rondom een operatie.

 

HumaldaD
D. Humalda Oogarts Aandachtsgebieden

OHK Chirurgie, vitreo-retinaal

Netvlies

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 90
Route 24
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 5 weken
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.00 - 16.30 uur Dinsdag 8.00 - 16.30 uur Woensdag 8.00 - 16.30 uur Donderdag 8.00 - 16.30 uur Vrijdag 8.00 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Ik heb een tijd geleden een staaroperatie gehad en ik zie ineens weer wazig. Wat moet ik doen?
Ik heb een staaroperatie gehad en er zit een te groot verschil in mijn brilsterkte. Wat moet ik doen?
Ik heb gisteren een staaroperatie gehad. Wanneer kan ik een nieuwe bril aanschaffen?
Ik heb suikerziekte, maar ik zie alles goed. Moet ik toch naar een oogarts?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00