Antonius Ontwikkelingsfonds

AOF_2.jpg

In Nederland is goede zorg de gewoonste zaak van de wereld. In ontwikkelingslanden is dit echter helemaal niet het geval. Er is vaak geen geld voor goede ziekenhuizen en medische apparatuur. Het Antonius Ontwikkelingsfonds is opgericht met als doel: “het langdurig ondersteunen van één of meerdere lokale gezondheidszorg (projecten) in ontwikkelingslanden”.

Dit gebeurt op verschillende manieren:

  1. Langdurige hulp aan ziekenhuizen of zorginstellingen.
  2. Eenmalige bijdragen aan kleinschalige initiatieven.
  3. Door medische spullen naar ontwikkelingslanden te sturen.

Het Antonius Ontwikkelingsfonds wordt gesteund door maandelijkse donaties, o.a. van medewerkers van Antonius en door eenmalige donaties (van patiënten, cliënten of van een afdeling of maatschap van Antonius). Af en toe organiseert het AOF een grote actie, zoals een kunstveilin, waarmee geld wordt ingezameld.

In 194 is in Sneek het nieuwe ziekenhuisgebouw geopend, voorzien van alle medische faciliteiten. Toen ontstond, onder het motto "wij een ziekenhuis, zij een ziekenhuis" de wens om iets te doen voor mensen in ontwikkelingslanden. De Mwambani-werkgroep werd opgericht en bood tot 2005 hulp aan het Mwambani Ziekenhuis in Tanzania. De werkgroep is in 2008 omgevormd tot Antonius Ontwikkelingsfonds. Het fonds wordt gevuld door bijdragen van medewerkers van Antonius en giften.

Op deze pagina staan de laatste projecten die het AOF steunt of heeft gesteund. 

 

Het AOF heeft een ANBI-status. De leden van het bestuur* ontvangen geen salaris of reisvergoedingen en verrichten hun werkzaamheden onbezoldigd.

Fiscaal nummer: 8211.13.999

 

*Samenstelling bestuur:

Annie Deinum-Galama
Cor Gersen
Riekje Keijzer, secretaris
Nel Kranenburg, voorzitter
Margriet Lingsma
Dineke van der Meulen, penningmeester

 

Jaarverslag 2023

Hieronder kunt u het jaarverslag en het financieel jaarverslag van 2023 lezen. 

Intentieverklaring

Antonius, de VMS (Vereniging Medische Staf) en het AOF zijn op 1 december 2019 een samenwerking voor 5 jaar aangegaan met als doel om de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden structureel te verbeteren, door concrete gezondheidszorgprojecten te gaan ondersteunen.

Hiervoor worden in gezamenlijk overleg gezondheidszorgprojecten geselecteerd, die gedurende langere tijd zullen worden ondersteund.

Uitgangspunt is een structurele verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, waarbij de focus met name op kennisoverdracht is gericht. Het AOF is bereid gedurende 5 jaar financiële ondersteuning beschikbaar te stellen, waardoor de zelfredzaamheid kan worden bevorderd.

De VMS is bereid om haar leden op te roepen een actieve bijdrage te leveren aan de uitvoering van gezondheidszorgprojecten in ontwikkelingslanden, waarbij kennisoverdracht prioriteit heeft.

 

Meer informatie over het ontwikkelingsfonds kunt u in de folder van het AOF lezen.

Maternity Waiting Home (MWH) in Buhigwe District in Noordwest-Tanzania

Afgelopen jaar heeft het AOF de bouw ondersteund van een wachthuis voor zwangere vrouwen in Tanzania. Het MWH staat op het terrein van het districtsziekenhuis in het. Buhigwe District.  De moeder- en kindersterfte ligt in Tanzania nog altijd hoog. Het MWH biedt zwangere vrouwen met een risicovolle zwangerschap de mogelijhied om enkele weken voor hun uitgerekende datum op het ziekenhuisterrein te verblijven. Dit is cruciaal voor vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad of een stil geboren kind. Het initiatief komt van Innocent Mhagama, arts in het districsziekenhuis en goede vriende van dokter Eise van Eijk, voormalig gynaecoloog van Antonius. Zie voor het volledige artikel: Maternity Waiting Home.  

 

Innocent te midden van de eerste vrouwen die opgenomen zijn in het MWH.

Werkreis naar Sint Vincentius ziekenhuis in Paramaribo

In Suriname zijn urinewegstenen een veel voorkomende aandoening. Wegens de huidige economische omstandigheden zijn de ziekenhuizen ter plaatse slechts in heel beperkte mate of regelmatig niet in staat om up to date urologische behandeling te bieden bij gebrek aan middelen om deugdelijk endoscopisch materiaal aan te schaffen, een verborgen en groot probleem in de samenleving.

In het kader van het AOF-project Werkvakantie met zakgeld zijn Evert Barten, uroloog Antonius, verbonden aan en bestuurslid van stichting Urosur, en Amanda Boomsma, operatieassistent Antonius, in oktober 2019 op werkreis naar Paramaribo geweest.

Reisdoel was het Sint Vincentius ziekenhuis in Paramaribo, ten behoeve van het overhandigen, installeren en in gebruik nemen van urologisch instrumentarium, gedoneerd door het AOF en ons ziekenhuis. Een ander doel was het instrueren en coachen van operatie- en sterilisatiepersoneel om te kunnen werken met het materiaal en het materiaal in goede staat te

houden.  

 

 

 

Toekomstig projecten

Dispensary in Tanzania

De bouw van een dispensary in het dorpje Chitete in het Ileje District in Tanzania. Ook hiervan is Innocent Mhagama initiatiefnemer en is Eise van Eijk de contactpersoon.

Een dispensary is een kleine kliniek in een afgelegen gebied waar de afstand tot een districtsziekenhuis te groot is en de wegen slecht zijn. Het is een EHBO-post bemand door verpleegkundigen met een grote medische kennis en vaardigheid die daar tevens kleine chirurgische ingrepen kunnen doen.

Een dispensary in Chitete zou primaire zorg verlenen voor 38 dorpen en gemeenschappen met ruim 10.000 inwoners. Om dit te kunnen realiseren heeft het AOF minimaal € 25.000,- nodig.

Met uw steun kunnen we dit project sneller realiseren.

Zie onder "Contact" voor het IBAN-nummer van het AOF of de QR-code.

 

Contact

Wilt u meer informatie over een project of het AOF steunen/donateur worden, neem dan contact op.


Stichting Antonius Ontwikkelingsfonds (AOF)
Postbus 20000
8600 BA Sneek

E: aof@mijnantonius.nl

IBAN: NL32 ASNB 8804 3592 34

 

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Polikliniek in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Polikliniek in Emmeloord
  • Bezoekadres
  • Urkerweg 4
  • 8303 BX  Emmeloord
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps