Wie werken er op de kinderafdeling?
Op de kinderafdeling werken veel verschillende mensen. Kijk hieronder op de medewerker om te lezen wat hij of zij voor werk doet.
De secretaresse
De secretaresse werkt achter en rondom de rode balie. Zij zorgt voor duizend en één dingen!
Kinderverpleegkundige
De kinderverpleegkundige is er speciaal voor zieke kinderen en maakt samen met de kinderarts en de pedagogisch medewerker een plan om je zo goed mogelijk te helpen totdat je weer naar huis toe gaat. Je vader en moeder helpen natuurlijk mee!
Verpleegkundigen werken op verschillende tijden: overdag, 's avonds maar ook 's nachts en in het weekend, zodat er altijd iemand voor je is. Zij geven je medicijnen, ze meten je temperatuur, je bloeddruk, en nog veel meer! Hun werktijden zijn:
Overdag van 07:00 uur tot 15:30 uur
’s Avonds van 15:15 uur tot 23:30 uur
‘s Nachts van 23:15 uur tot 07:30 uur
Pedagogisch medewerkers
Pedagogisch medewerkers zorgen samen met de verpleegkundigen voor een veilige plek voor jou, een fijne sfeer, voldoende speelgoed, begeleiding en afleiding.
Ook vertellen ze jou wat er gaat gebeuren als je geopereerd moet worden of als je een onderzoek moet ondergaan. Zij gaan altijd met jou en je ouders mee.
De voedingsassistente
De voedingsassistente zorgt voor het eten en drinken van patiënten. Als je bepaalde dingen niet mag hebben, dan houdt ze daar rekening mee. Meestal eet je op je eigen kamer, maar soms mag je ook in de huiskamer eten.
Schoonmaaksters
De schoonmaaksters zorgen elke dag weer opnieuw dat de afdeling schoon is. Ze zorgen voor schone opgemaakte bedden en dweilen de vloeren. Ze gaan met een doek langs alle kasten en muren en deuren. Ze verwisselen de vuilniszakken, en maken de badkamers en wc schoon!
Het hoofd van de afdeling
Het hoofd van de afdeling zie je niet zo vaak. Zij werkt meestal in haar eigen kantoor.
Kinderartsen
De kinderarts komt elke dag op de afdeling om samen met de verpleegkundige en jou en je ouders te bespreken hoe het met jou gaat. Als het nodig is, worden er nieuwe afspraken gemaakt.
Wij zorgen ervoor dat jullie minimaal één keer in de week een gesprek hebben met de kinderarts.
Specialisten
Omdat er veel verschillende ziekten bestaan, werken er in het ziekenhuis ook veel verschillende artsen. Een kinderarts weet veel over ziekten bij kinderen. Een orthopeed weet het meest over botten. Een uroloog weet alles over je blaas en je nieren! Een KNO arts kan je alles vertellen over je keel, je neus en je oren! Dokters die opereren heten chirurgen. Maar ook orthopeden, urologen en KNO artsen opereren.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut komt op de afdeling om met jou te oefenen met bewegen of met ademhalingsoefeningen. Dat is belangrijk wanneer je lang in bed moet blijven of als je geopereerd bent. Soms moet je oefenen om weer te leren lopen als je been gebroken is. En als je benauwd bent omdat je longen ziek zijn, dan helpen ze je met ademhalingsoefeningen. Als je conditie verbeterd moet worden, dan nemen ze je mee naar de gymzaal. De fysiotherapeut werkt samen met de dokters en verpleegkundigen die voor jou zorgen.
Analisten
Analisten werken in het laboratorium. Als het nodig is komen ze naar de afdeling om bij kinderen bloed af te nemen. Als we het van tevoren weten, dan gebruiken we verdovende zalf of spray op de prik plek, zodat je minder pijn voelt. Er is altijd iemand bij je als je geprikt moet worden.
Kinder- en jeugdpsycholoog
Als je heel lang in het ziekenhuis moet liggen of als je een ongeluk hebt gehad, of wanneer je niet lekker in je vel zit, dan kan het helpen om te praten met de kinderpsycholoog. Daar kun je in vertrouwen mee praten, net zo vaak als dat nodig is.
Geestelijk verzorger
Er werken ook twee geestelijk verzorgers in het ziekenhuis. Zij zijn er voor iedereen. Sommige mensen willen een praatje maken, of samen bidden. Maar zij zijn er ook voor mensen die iets heel verdrietigs meemaken. Soms kunnen ze helpen of een beetje troosten. We kunnen de geestelijk verzorgers bellen als dat nodig is.
Maatschappelijk werk
Maatschappelijk werkers komen ook wel eens op de kinderafdeling. Zij werken in het hele ziekenhuis. Bij ons op de afdeling praten zij meestal met de vaders en de moeders.
Cliniclowns
De CliniClowns zijn er voor iedereen die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft. Een CliniClown zorgt voor wat afleiding en plezier, zodat ze het ziek zijn even kunnen vergeten. Er zijn een heleboel CliniClowns in Nederland. Kijk maar eens wat ze allemaal doen op www.cliniclowns.nl.
Ook bij ons op de afdeling komen ze langs. Ze kunnen zieke kinderen soms toch even aan het lachen krijgen!
Kinderurotherapeut
De kinderurotherapeut helpt kinderen als ze een probleem hebben met hun blaas en met plassen. Sommige kinderen kunnen hun blaas niet goed leeg plassen, andere kinderen kunnen hun plas niet goed ophouden. Weer andere kinderen hebben vaak last van blaasontstekingen. De urotherapeut probeert dan te helpen met een speciale plastraining.
Diabetes verpleegkundige
De Diabetes verpleegkundige is er speciaal voor kinderen met Diabetes Mellitus. Zij helpt deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes en ook de school om zo goed mogelijk te kunnen omgaan met deze ziekte
Kijk ook eens op www.diafrys.nl.
Eczeem verpleegkundige
Wanneer je last hebt van eczeem, kun je terecht op het spreekuur voor kinderen met eczeem. Je kunt worden doorverwezen door de huisarts, de dermatoloog (huidarts), het consultatiebureau of de schoolarts. Maar je kunt ook zelf een afspraak maken per mail of telefoon.
De kinderarts en de eczeemverpleegkundige helpen je samen bij de behandeling van eczeem. Ze leggen uit hoe het ontstaat en hoe je het kunt behandelen met verschillende zalven en verband. Er zijn ook speciale websites voor kinderen met eczeem.
Je mag bijvoorbeeld oefenen met zalf smeren op de arm van de pop.
En daarna mag je het bij jezelf proberen
Omdat je arm vet aanvoelt door de zalf krijg je er een verband omheen. Zo blijven je kleren ook schoon.
Astma verpleegkundige
Als je Astma hebt dan kom je voor de behandeling en controle bij de kinderarts en bij de Astma verpleegkundige. Het is belangrijk dat jij en je ouders goede informatie krijgen. Er komt namelijk best veel bij kijken. Je moet leren wat Astma is, waar je het aan kunt herkennen en weten wanneer je er meer last van kunt krijgen. Ze vertellen je welke medicijnen je ervoor krijgt en hoe je deze op de juiste manier moet gebruiken. Ook leer je wat je kunt doen om beter te leven met Astma.
Medicijnen voor Astma moet je ‘inhaleren’, zo heet dat. Hierboven zie je hoe dat gaat. Meer informatie over astma, lees je op deze pagina.
Wil je een afspraak maken?
Meestal heb je twee keer per jaar een afspraak en als het nodig is wat vaker. De astmaverpleegkundige is er op maandag, dinsdag en donderdag.
Je kunt haar bellen op telefoonnummer: 0515 - 48 89 02
Ook kun je een afspraak maken bij de secretaresse van de Kinderpolikliniek. Telefoonnummer: 0515 - 48 89 85