Het mooiste beroep ter wereld

Willem Wijnia is verpleegkundige op de afdeling Interne, Chirurgie en Urologie in Antonius. De veelzijdigheid in werkzaamheden en mix van specialismen maakt dat hij na ruim 22 jaar nog steeds iedere dag met groot plezier naar zijn werk gaat. Willem vertelt zijn verhaal.

Hart voor de patiënt

Het is begin december als Willem Wijnia, verpleegkundige in Antonius, aan de laatste van zes nachtdiensten begint. ‘Na bijna een week ben ik een bekende verschijning voor mijn patiënten en weten ze dat ik goed op ze pas. Ze mogen mijn hulp altijd inroepen, te vaak oppiepen bestaat niet.’ Willem vindt de zorgbonus ‘leuk meegenomen’, maar de échte waardering krijgt hij van zijn patiënten.

“Als ik iedereen goed door de nacht heb geloodst, ben ik heel tevreden. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Elk uur is anders

Toen Willem in 1999 de opleiding tot verpleegkundige had afgerond, verkeerde hij in dubio. ‘Zowel chirurgie als interne geneeskunde sprak me aan, ik twijfelde.’ Gelukkig hoefde hij niet te kiezen, want in het Antonius ontstond een vacature op de afdeling Interne, Chirurgie en Urologie. In de afgelopen 22 jaar ontwikkelde ‘zijn’ afdeling voortdurend. ‘Er viel een patiëntencategorie af en er kwam iets voor terug. Wat bleef is de veelzijdigheid en juist die mix spreekt me zo aan’, verzekert Willem. ‘Ik heb het mooiste beroep ter wereld.’

“Hoe meer specialismen, hoe meer je meemaakt. Elk uur is anders.”

Saamhorigheid

Bovendien voelt hij zich in het Antonius als een vis in het water. ‘Dit is een relatief klein ziekenhuis waarin iedereen elkaar groet, die gemoedelijke sfeer spreekt me erg aan.’ Corona versterkte die verbondenheid. ‘COVID dwong ons om over de muren van de afdelingen heen te kijken. Er ontstond een sterke behoefte om problemen sámen op te lossen’, memoreert Willem. ‘Die saamhorigheid is voor mij het echte Antoniusgevoel.’ Volgens de verpleegkundige straalt die goede sfeer af op patiënten.

“Patiënten merken dat we elkaar kennen en goed samenwerken. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Humor

Naast meeleven met de patiënt, speelt humor een belangrijke rol in zijn werk. ‘Natuurlijk mag er gelachen worden, zowel binnen je team als met patiënten. Humor draagt bij aan het herstel, daar ben ik van overtuigd.’ Willem is nog lang niet uitgekeken in het Antonius. ‘Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en dat hoop ik tot mijn pensioen te blijven doen. Ik ben hier helemaal op mijn plek.’

 

Contact
Contact
HR Service & Advies
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515-488292
Route Google Maps