Collega’s én moeder en dochter

Liefde voor de zorg kan zomaar in de familie zitten. Dit is het geval bij Liza Bleeker (50), wijkverpleegkundige bij Thuiszorg in Joure, en haar dochter Kirsten Bleeker (24), verpleegkundige in de flexpool van Antonius. Liza en Kirsten Bleeker vertellen hun verhaal.

Samen studeren

Een paar jaar lang kwamen ieder weekend de laptops op tafel en zaten moeder en dochter samen te studeren. Ook ’s avonds waren ze vaak bezig. ‘De mannen in huis hebben het niet gemakkelijk gehad met twee studerende verpleegkundigen’, lacht Liza. ‘Maar ze hebben ons geweldig gesteund’, prijst dochter Kirsten haar vader en broer. Steun hadden moeder en dochter ook veel aan elkaar. ‘We hadden ieder onze eigen modules en vakken, maar konden wel overleggen hoe we dingen moesten aanpakken’, vertelt Kirsten. ‘Ik had een doel voor ogen – een eigen team – en dat motiveerde me enorm. Het feit dat Kirsten al bezig was met de studie, gaf een extra zetje om ook weer de boeken op te pakken’, vult haar moeder aan.

“De ruimte die ik van Antonius kreeg om mij verder te ontwikkelen en het feit dat mijn dochter al bezig was met de studie verpleegkunde, gaf een extra zetje om ook weer de boeken op te pakken.”

Collega’s

Samen konden ze op 22 oktober 2021 trots het diploma in ontvangst nemen en mogen ze de titel Bachelor of Science in Nursing dragen. Ze werken beide voor Antonius, maar naaste collega’s zijn ze niet en dat zullen ze voorlopig ook niet worden. ‘Ik wil aan het bed staan en het ziekenhuis vind ik de beste leerschool voor een beginnend verpleegkundige’, zegt Kirsten stellig. Haar moeder beaamt dat. ‘Als wijkverpleegkundige moet je meer ervaring hebben. Ik ben ook aan het bed begonnen en mede door die ervaring heb ik veel bagage gekregen die ik nu goed kan gebruiken als wijkverpleegkundige.

“Ik ben Antonius dankbaar dat ik deze studie heb mogen doen en deze kans heb gekregen.”

Ervaring in het ziekenhuis meenemen naar de thuiszorg

Liza Bleeker werkt al sinds 2004 in de thuiszorg. Eerst als ziekenverzorgende en na haar mbo-opleiding in 2015 als verpleegkundige. Als leerling verpleegkundige draaide ze ook mee op meerdere afdelingen van het Antonius Ziekenhuis. Zo was ze werkzaam op de afdeling interne geneeskunde, oncologie en cardiologie. En ze is nog steeds inzetbaar in de flexpool van het ziekenhuis. Maar haar hart ligt in de thuiszorg.

"De vrijheid, het snelle schakelen en het werken in de eigen omgeving van onze cliënten, dat spreekt me bij Antonius aan."

En ze wilde meer. ‘Ik wilde graag een coördinerende functie en een eigen team, maar daarvoor had ik wel een hbo-opleiding nodig. Antonius heeft dat mogelijk gemaakt en sinds maart ben ik wijkverpleegkundige van het thuiszorg team Joure Zuid. Ik ben nu eindverantwoordelijke voor de zorg met 15 collega’s en 60 cliënten’, vertelt ze trots.

Aan de slag in de flexpool van het Antonius Ziekenhuis

De studie deed ze niet alleen, want dochter Kirsten was een jaar eerder gestart met de opleiding. Vanaf vmbo-kader en de mbo-opleiding tot doktersassistente, ging ze naar NHL Stenden in Leeuwarden voor de vierjarige hbo-opleiding verpleegkundige. Via stage kwam ze bij de thuiszorg terecht, waar ze naast haar studie als wijkziekenverzorgende aan de slag kon. “Ik word nu ingewerkt op de afdeling Orthopedie/Traumatologie & Kort Verblijf en zou me graag in de toekomst verder willen ontwikkelen en specialiseren.”

“Sinds september werk ik volledig bij de Antonius flexpool en daar voel ik mij helemaal thuis.”

Contact
Contact
HR Service & Advies
  • Bezoekadres
  • Bolswarderbaan 1
  • 8601 ZK  Sneek
  • Postadres
  • Postbus 20000
  • 8600 BA  Sneek
  • Telefoon
  • 0515-488292
Route Google Maps