mammapoli
8.4 119 waarderingen

Voeding

oede voeding is voor iedereen belangrijk. Als u kanker heeft is het belangrijk extra te letten op wat u eet en drinkt. In een goede voedingstoestand en vooral met een stabiel gewicht kunt u de behandeling doorgaans beter aan en heeft u minder kans op complicaties.

 

Een gezonde voeding bestaat uit 4 groepen voedingsmiddelen:

 

  • Brood: 4- 6 sneetjes per dag; aardappelen, rijst, deegwaren, peulvruchten: 3 – 4 stuks/opscheplepels;
  • Groente en fruit: 150 – 200 gram groente en 2 stuks fruit;
  • Melk en melkproducten: 3 porties en 1 – 2 plakken kaas;  vlees(waren), kip, vis en vleesvervangers: 100 – 125 gram;
  • Boter, margarine, halvarine: 5 gram per sneetje brood; bak- en braadvet en olie: 1 eetlepel.

 

U kunt deze voedingsmiddelen over de maaltijden verdelen. Daarnaast bevelen we 1 ½  tot 2 liter vocht per dag aan. Meer informatie: www.voedingscentrum.nl.

 

Controleer uw gewicht

Aan uw gewicht kunt u zien of uw voeding genoeg calorieën levert. Door u zelf regelmatig te wegen, bijvoorbeeld één keer per week, kunt u bijhouden of u afvalt of aankomt.

 

Ongewenste gewichtstoename

Ongewenste gewichtstoename is een veelvoorkomende klacht bij de behandeling van borstkanker. Vele factoren lijken een rol te spelen bij deze gewichtstoename. Voeding, beweging, het intreden van de menopauze en de hormonale therapie lijken een rol te spelen. Omdat al deze factoren van invloed kunnen zijn op de gewichtstoename, kan het lastig zijn het extra gewicht weer kwijt te raken.

Een aantal aanbevelingen zijn:

 

  • Zorg voor voldoende variatie in de voeding;
  • Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging. Dertig minuten bewegen per dag bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of tuinieren;
  • Eet voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten. Neem dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit;
  • Eet twee keer per week vis, waarvan ten minste één keer per week vette vis;
  • Kies voor minder vette  kaas ( 30+ of 40+) en minder vette vleeswaren op de boterham en minder vette  vlees- , kip – of vissoorten bij de warme maaltijd. 
  • Neem minder eten en dranken waar veel suiker in zit, zoals snoep en luxe koeken en gezoete frisdranken;
  • Eet drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor;
  • Gebruik per dag minstens 3 glazen/schaaltjes karnemelk, hangop, magere kwark, halfvolle melk, vla of  pap van halfvolle melk of halfvolle of magere yoghurt;
  • Wees matig met alcohol. Beperk het gebruik van alcoholische dranken tot of één (vrouwen) of twee eenheden per dag (mannen).

 

Na de behandeling kunt u proberen verantwoord af te vallen, bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist.

 

Ongewenst gewichtsverlies

Het kan ook voorkomen dat u afvalt. Dat kan betekenen dat de ziekte of de behandeling meer energie vraagt dan dat u met de voeding inneemt. Of misschien bent u ongemerkt minder gaan eten. Dat kan veroorzaakt worden door smaakveranderingen of een verminderde eetlust door de chemotherapie. Praat met uw specialist of verpleegkundige over uw voeding wanneer u in korte tijd bent afgevallen: meer dan drie kilo binnen een maand of zes kilo binnen een half jaar. Overleg ook met hen wanneer u moeite heeft voldoende te drinken of te eten. Het kan dan zinvol zijn dat u een verwijzing krijgt naar een diëtist. Deze kan uw voeding beoordelen en adviezen geven. Ook is er de mogelijkheid uw voeding aan te vullen met dieetpreparaten. Overleg met uw behandelend arts of diëtist of dat ook in uw situatie een goede keuze is.

 

Een aantal aanbevelingen zijn:

  • Gebruik vaak kleine maaltijden verspreid over de dag;
  • Sla geen maaltijden over;
  • Beleg uw boterham extra dik met kaas en/of vleeswaar en besmeer het met ruim boter of margarine;
  • Drink/eet regelmatig een portie zuivel of vruchtensap tussendoor;
  • Kies voor volle melkproducten;
  • Neem eens als tussendoortje een blokje kaas, plakje worst of een handje nootjes;
  • Neem geen magere of lightproducten.

 

Voedingssupplementen

Een gevarieerde voeding zorgt voor voldoende vitamines en mineralen. Als u niet goed of niet genoeg kunt eten, kunnen vitamines en mineralen in de vorm van een supplement een nuttige aanvulling zijn. Als u op advies van uw arts of diëtist aanvullende dieetpreparaten gebruikt, raden we een aanvullend vitaminepreparaat af.

Bespreek het gebruik van supplementen daarom altijd met uw behandelend arts of diëtist.

 

Bereikbaarheid diëtisten

Voor een voedings- of dieetadvies kunt u een diëtist raadplegen. U kunt een diëtist vinden in een vrijgevestigde diëtistenpraktijk. Bent u in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling dan kunt u de diëtist uit het ziekenhuis raadplegen. U kunt een verwijzing vragen via de afdelingsverpleegkundige of uw  oncologie consulent. Diëtisten in het ziekenhuis zijn bereikbaar op telefoonnummer 0515 - 48 84 77.

 

Meer informatie

KuipersM
M.M. Kuipers Chirurg Aandachtsgebieden

algemene chirurgie; oncologische chirurgie; traumachirurgie; handchirurgie;

Borstkankervereniging Nederland (BVN)  heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg aangescherpt. Ons ziekenhuis voldoet aan de normen die BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom zijn wij beloond met het roze lintje. Via de Monitor (www.monitorborstkanker.nl) zijn alle gegevens in te zien.

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00