Sedatie
Sedatie is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen. Zo heeft u minder of geen last van een onplezierig of pijnlijk gevoel tijdens het onderzoek of de behandeling.
Sedatie is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen. Zo heeft u minder of geen last van een onplezierig of pijnlijk gevoel tijdens het onderzoek of de behandeling.
U krijgt een (poli)klinisch(e) onderzoek of behandeling. Uw specialist heeft voorgesteld om dit te laten plaatsvinden onder sedatie met een kortwerkend slaapmiddel.
Om eventuele risico’s in te schatten, is het belangrijk om uw gezondheid in kaart te brengen. U krijgt daarom van uw behandelaar een gezondheidsvragenlijst. Deze vult u in en geeft u aan de baliemedewerker van de polikliniek. Als de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) meer informatie nodig heeft, wordt u gebeld.
Zijn er veranderingen in de periode dat u de gezondheidsvragenlijst inleverde en het moment van de behandeling? Geef dit dan door aan de SPS: 0515 – 48 80 03.
Als u een coloscopie ondergaat, geldt onderstaande niet. Volg bij een coloscopie de instructies die u in de folder coloscopie vindt.
Voor de voorbereiding op het onderzoek of de behandeling, verwijzen we u naar de folder over dat onderwerp. Het is zeer belangrijk dat u nuchter bent, uw maag moet leeg zijn. Dit is nodig om braken te voorkomen. Braaksel kan in uw longen terechtkomen en daar schade veroorzaken. Het kan zijn dat het onderzoek of de behandeling uitgesteld moet worden als u gegeten hebt.
Tot 4 uur voor het onderzoek of de behandeling mag u roken.
U mag geen make-up, dagcrème, bodylotion, nagellak, sieraden of piercings dragen. Uw kostbaarheden moet u thuis laten. Als u kunstnagels draagt, moet u minimaal één nagel verwijderen. Dit is nodig voor het klemmetje dat het zuurstofgehalte in het bloed controleert.
U wordt aangesloten op bewakingsapparatuur. Daarna krijgt u een kortwerkend slaapmiddel en een pijnstiller via een infuus in uw hand of onderarm.
U wordt slaperig en suf. U merkt weinig tot niets van het onderzoek of de behandeling. Soms herinnert u zich zelfs niets meer van het onderzoek of de behandeling.
De Sedatie Praktijk Specialist is deel van een team dat een anesthesioloog aanstuurt. De SPS houdt u tijdens het onderzoek of behandeling in de gaten met bewakingsapparatuur.
Wanneer u wakker wordt, gaat u naar de afdeling Dagverpleging. U heeft minder of geen pijn. Anders dan tijdens een algehele narcose, blijven uw reflexen intact. Zo blijft u zelf ademen en slikken, alsof u normaal slaapt.
Wanneer u voldoende wakker bent en u zich goed voelt, mag u naar huis met begeleiding. Als u opgenomen was op een verpleegafdeling, gaat u terug naar die afdeling.
Na het onderzoek mag u niet zelfstandig naar huis gaan. Uw reactie- en inschattingsvermogen zijn door de sedatie slecht. Het kan zijn dat de medicijnen niet helemaal uitgewerkt zijn, daarom adviseren we dat er de nacht na de sedatie iemand bij u is. Het nemen van belangrijke beslissingen raden we af
Voor vragen kunt u tussen 08:00 uur en 17:00 uur bellen naar 0515 – 48 80 03. U mag ons ook een e-mail sturen met uw vragen of opmerkingen: sedatieteam@mijnantonius.nl.
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 17.00 uur
Route in het ziekenhuis