Pijnpoli
8.4 123 waarderingen

Over Pijnpoli

Pijn is de universele taal van ons lichaam. Met het signaal pijn worden we gewaarschuwd dat er iets mis is in ons lichaam. Dat kan een ziekte en/of gebrek zijn of slijtage.

Oorzaken van pijn

Pijn als gevolg van slijtage komt steeds vaker voor. We worden immers ouder en maken dus langer gebruik van het steun- en bewegingsapparaat van ons lichaam. De centrale as in ons lichaam, die ons letterlijk overeind houdt, is de wervelkolom. Alles wat je gebruikt slijt, dus ook de beweegbare structuren van de wervelkolom. Dit gaat vooral over de structuren tussen de wervels: de tussenwervelschijven en de (facet) gewrichtjes waarmee de wervels aan de achter/zijkanten op elkaar staan. Daarnaast lopen alle zenuwen van en naar het ruggenmerg door openingen, die als uitsparingen tussen steeds twee wervels zitten. Veranderingen aan de wervelkolom zijn soms te opereren, maar ook dat geeft niet altijd zekerheid om pijnvrij te zijn.

Geschiedenis van de pijngeneeskunde

De anesthesioloog (de narcotiseur van vroeger) is een specialist die het van oudsher tot zijn vakgebied zag om pijn voelen op de operatietafel onmogelijk te maken. Zo kon de chirurg zijn operatie doen en overleefde de patiënt het ook nog.

In de jaren tachtig begonnen enkele anesthesiologen zich te interesseren in het weghouden van pijn bij mensen buiten de operatiekamer. Hiermee was het idee van het vakgebied “pijngeneeskunde” geboren.

Ontwikkeling van de pijngeneeskunde

De moderne pijngeneeskunde specialist beschikt over een scala van technieken en de daarbij behorende apparatuur. Zo zal hij bij veel behandelingen gebruik maken van een röntgen beeldversterker. Hiermee kunnen wij samen met de patiënt de structuur zoeken die past bij de pijn en de naalden, waarmee de pijn wordt bestreden, zeer nauwkeurig plaatsen.

Behandeling van pijnklachten

In de praktijk blijken chronische pijnsyndromen voor zeker 70% uit te gaan van structuren van de wervelkolom, van het staartbotje tot en met de nek. Dus van helemaal onderaan tot aan helemaal bovenaan. Hierbij kun je denken aan:

  • lage rugpijn.
  • lage rugpijn met uitstraling naar één of beide benen.
  • hogerop pijn aan een borstwervel met of zonder uitstraling naar de ribben.
  • nekpijn met uitstraling naar schouder en of armen.
  • achterhoofd pijn met of zonder uitstraling naar voren.

Daarnaast zijn er de chronische pijnen door beschadigingen aan grote of kleine zenuwen, zoals gordelroos pijn en pijn in operatielittekens en aangezichtspijn. Bijzondere groepen zijn de dystrofie (CRPS) patiënten en de patiënten met pijn als gevolg van kwaadaardige ziekten.

Sneek
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 92
ROUTE 60 1E ETAGE
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 7 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00