Over laboratorium
ISO15189 accreditatie
Het Klinische Chemisch Laboratorium en bijbehorende afdelingen Bloedafname en Trombosedienst zijn sinds 30 juni 2016 geaccrediteerd volgens de ISO15189 van de Raad voor Accreditatie.
ISO15189 is een internationale norm waarin alle eisen voor competentie en kwaliteit zijn opgenomen die gelden voor medische laboratoria. Met het behalen van deze accreditatie kan het laboratorium aantonen dat er voldaan wordt aan de hoge internationale kwaliteitseisen die er gesteld worden en aanvragers blijvend verzekerd zijn van kwaliteit van de geleverde diensten. Meer informatie vind je op www.rva.nl onder ons registratienummer M111.
Onderzoeken
Het bloed in ons lichaam vervoert o.a zuurstof en voedingsstoffen. Afvalproducten worden afgevoerd via de urine en ontlasting. Normaal gesproken zijn de verschillende stoffen in het bloed in de juiste verhouding en hoeveelheid aanwezig. Bij ziektes kunnen de verhouding en hoeveelheid zijn verstoord.
Met laboratoriumonderzoeken kan de arts:
- een ziekte vaststellen of uitsluiten;
- het verloop van een ziekte volgen;
- het resultaat van een behandeling vaststellen;
- risicofactoren opsporen om ziekte te voorkomen.
Uitslagen opvragen laboratoriumonderzoek
Uitslagen van laboratoriumonderzoek worden doorgegeven aan de arts die de onderzoeken aanvraagt. Om de uitslagen goed op te vatten, is het bij vrijwel alle uitslagen nodig om andere medische informatie over u te weten. Uw arts heeft deze informatie en kan over de uitslag een oordeel geven. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.
Wie mag de uitslag krijgen?
Alleen de behandelende artsen, meestal uw huisarts of een specialist van het ziekenhuis, mogen de uitslag krijgen. Soms is het belangrijk dat ook andere artsen uw gegevens krijgen. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit melden bij de medewerker van het laboratorium. U vult dan een formulier in.
Lichaamsmateriaal dat overblijft
Lichaamsmateriaal dat na onderzoek overblijft, kunnen we gebruiken voor kwaliteitscontrole of testen van nieuwe onderzoeken. Dit gebeurt anoniem. Het laboratorium weet niet van wie het materiaal komt. Als u niet wilt dat uw lichaamsmateriaal hiervoor wordt gebruikt, kunt u dat melden aan de medewerker bloedafname. Voor wetenschappelijk onderzoek waarbij lichaamsmateriaal herleidbaar is naar de patiënt, vragen wij u altijd om toestemming.