Over Diëtetiek
De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en diëten. Een dieet is voeding die om medische redenen anders is dan gewone voeding. Daarom werkt een diëtist altijd op verwijzing van een arts of specialist.
De diëtist stelt, in overleg met u, het dieet samen. Dit dieet voldoet aan de medische eisen, maar werkt ook goed voor u in het dagelijks leven.
Als er iets verandert in uw eet/leefpatroon, begeleidt de diëtist u hierbij.
Diëtist in het ziekenhuis
De diëtisten in het ziekenhuis werken vooral voor opgenomen patiënten. Als u nog behandeling na uw opname nodig heeft, dan kan de diëtist dit ook geven. Vaak gebeurt dit persoonlijk, maar de diëtisten geven ook voorlichting aan groepen. Daarvoor heeft u verwijzing door een specialist nodig.
Aandachtsgebieden van de diëtist zijn o.a.:
- ondervoeding;
- hartrevalidatie;
- COPD;
- voeding bij kanker;
- diabetes en overgewicht.
Naast de zorg voor patiënten, houdt de diëtist zich bezig met het maken van voorlichtingsmateriaal, protocollering, kwaliteitszorg en bijscholing van collega- ziekenhuismedewerkers.
Dieetzorg dicht bij huis
Antonius biedt naast dieetzorg in het ziekenhuis, ook dieetzorg dicht bij huis. Dit betekent dat een diëtist van Antonius op verschillende locaties in de regio een spreekuur houdt. Bent u niet in staat op het spreekuur te komen, dan kan de diëtist ook bij u thuis komen.
Dieetzorg is voor iedereen toegankelijk die behoefte heeft aan een dieetadvies. Bijvoorbeeld bij overgewicht, diabetes, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, hartfalen of allergie.
Diëtisten:
- Gerdien van der Meer
- Nelleke Dinkla
- Rianne Klaaren
- Saskia Eringa
- Wietske Hofman
- Amanda Kuijper
- Annieke Boersma