Longafdeling
8.4 135 waarderingen

Compliance (onderzoek naar elasticiteit van de longen)

U heeft een afspraak bij de polikliniek Longgeneeskunde voor onderzoek naar de elasticiteit van uw longen (compliance). De longen kunnen te slap of juist te stug zijn. Bij emfyseem bijvoorbeeld, zijn de longen te slap. Bij andere aandoeningen, zoals fibrose zijn de longen juist stijf. 

Voor het onderzoek wordt een dun slangetje via uw neus in de slokdarm gebracht. U doet vervolgens een aantal ademhalingsoefeningen. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats in de polikliniek Longgeneeskunde, locatie Sneek. 

1-2 weken

Verwijzing

Om de oorzaak van uw klachten te onderzoeken, verwijst uw behandelend arts u door voor een compliance onderzoek. Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u een afspraak digitaal (als dit niet lukt, telefonisch).

 

U ontvangt daarna een afspraakbevestiging. 

 

Direct online een afspraak maken  

 

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
1 dag

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Het inbrengen van het slangetje kan soms namelijk kortdurend braakneigingen opwekken. Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag u een licht ontbijt nuttigen (thee en een beschuit).

 

Uw eventuele medicijnen kunt u blijven nemen, tenzij uw longarts u anders adviseert.

>

Tijdens het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de polikliniek Longgeneeskunde. U krijgt eerst een korte test om de weerstand van uw luchtwegen en de inhoud van uw longen te meten (bodybox). Dit vindt in een cabine plaats. 

 

U neemt plaats in een doorzichtige cabine die lijkt op een telefooncel. De longfunctielaborant vraagt u vervolgens rustig door een mondstuk te ademen. Dit staat in verbinding met een meetapparaat. U hoort precies wanneer u de verschillende ademoefeningen moet verrichten. De test duurt ongeveer tien minuten. 

 

Soms herhaalt de arts deze test om het effect van een luchtwegverwijdend medicijn te meten. U krijgt dan het medicijn toegediend en laat dit vijftien minuten inwerken. Daarna wordt de test nogmaals gedaan.

 

>

Na de test

Na de test verdooft de longfunctielaborant een van uw neusgaten met een spray. Voor het onderzoek wordt een dun slangetje (twee millimeter) met een ballonnetje gebruikt. Deze wordt op de volgende manier in uw slokdarm gebracht:

 

  • de longfunctielaborant schuift het puntje van de slang via uw neus in de keelholte;
  • u heeft uw kin op de borst en drinkt met een rietje kleine slokjes water uit een bekertje, hierdoor ‘drinkt’ u het slangetje naar binnen;
  • zodra het op de juiste plek in de slokdarm zit, begint de meting. U kunt gewoon blijven ademen. 

 

Vervolgens neemt u weer plaats in de cabine en krijgt u een klemmetje op uw neus. De longfunctielaborant vraagt u nu een paar ademoefeningen te doen. De apparatuur registreert de elasticiteit van uw longen.

>

Na het onderzoek

Als de meting klaar is, verwijdert de laborant het slangetje en de klem. U kunt daarna gewoon naar huis. 

>

Uitslag

De longarts beoordeelt de testresultaten en maakt een verslag voor de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw behandelend arts heeft vóór het onderzoek met u besproken wanneer en hoe u de uitslag te horen krijgt.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Antonius Ziekenhuis via 0515 - 48 89 87 of kijk bij veel gestelde vragen.

dr hoekstra
R. Hoekstra Longarts Aandachtsgebieden

Interstitiele longaandoeningen

dr roeloefs
P.M.M. Roelofs Longarts Aandachtsgebieden

Slaapapneu Longcirculatie Management & organisatie

dr zandsteeg
A.M.G. Zandsteeg Longarts Aandachtsgebieden

Algemeen longarts met bijzondere interesse voor: Longoncologie Infectieziekten & TBC Longrevalidatie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 87
Route 7
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 6 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.00 uur tot 17.00 uur.
Maandag 8.00 uur tot 17.00 uur. Dinsdag 8.00 uur tot 17.00 uur. Woensdag 8.00 uur tot 17.00 uur. Donderdag 8.00 uur tot 17.00 uur. Vrijdag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Zie alle openingstijden
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00