Meer informatie
Uitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons ziekenhuis via 0515 - 48 89 87 of kijk bij veel gestelde vragen.
Komt u binnenkort naar ons ziekenhuis of krijgt u zorg thuis van ons? U leest hier welke extra maatregelen Antonius heeft getroffen om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.
Lees meerUitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons ziekenhuis via 0515 - 48 89 87 of kijk bij veel gestelde vragen.
De longarts beoordeelt de testresultaten en maakt een verslag voor de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw behandelend arts heeft vóór het onderzoek met u besproken wanneer en hoe u de uitslag te horen krijgt.
Als de meting klaar is, verwijdert de laborant het slangetje en de klem. U kunt daarna gewoon naar huis.
Na de test verdooft de longfunctielaborant een van uw neusgaten met een spray. Voor het onderzoek wordt een dun slangetje (twee millimeter) met een ballonnetje gebruikt. Deze wordt op de volgende manier in uw slokdarm gebracht:
Vervolgens neemt u weer plaats in de cabine en krijgt u een klemmetje op uw neus. De longfunctielaborant vraagt u nu een paar ademoefeningen te doen. De apparatuur registreert de elasticiteit van uw longen.
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de polikliniek Longgeneeskunde. U krijgt eerst een korte test om de weerstand van uw luchtwegen en de inhoud van uw longen te meten (bodybox). Dit vindt in een cabine plaats.
U neemt plaats in een doorzichtige cabine die lijkt op een telefooncel. De longfunctielaborant vraagt u vervolgens rustig door een mondstuk te ademen. Dit staat in verbinding met een meetapparaat. U hoort precies wanneer u de verschillende ademoefeningen moet verrichten. De test duurt ongeveer tien minuten.
Soms herhaalt de arts deze test om het effect van een luchtwegverwijdend medicijn te meten. U krijgt dan het medicijn toegediend en laat dit vijftien minuten inwerken. Daarna wordt de test nogmaals gedaan.
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Het inbrengen van het slangetje kan soms namelijk kortdurend braakneigingen opwekken. Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag u een licht ontbijt nuttigen (thee en een beschuit).
Uw eventuele medicijnen kunt u blijven nemen, tenzij uw longarts u anders adviseert.
Om de oorzaak van uw klachten te onderzoeken, verwijst uw behandelend arts u door voor een compliance onderzoek. Met het zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u een afspraak digitaal (als dit niet lukt, telefonisch).
U ontvangt daarna een afspraakbevestiging.
Direct online een afspraak maken
Neem naar uw afspraak het volgende mee:
U heeft een afspraak bij de polikliniek Longgeneeskunde voor onderzoek naar de elasticiteit van uw longen (compliance). De longen kunnen te slap of juist te stug zijn. Bij emfyseem bijvoorbeeld, zijn de longen te slap. Bij andere aandoeningen, zoals fibrose zijn de longen juist stijf.
Voor het onderzoek wordt een dun slangetje via uw neus in de slokdarm gebracht. U doet vervolgens een aantal ademhalingsoefeningen. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats in de polikliniek Longgeneeskunde, locatie Sneek.
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 7 weken
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Dinsdag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Woensdag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Donderdag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Vrijdag 8.00 uur tot 17.00 uur.
Route in het ziekenhuis