Onderzoek bij verzakking
Ongeveer 1 op de 4 van de volwassen vrouwen heeft last van verzakkingsklachten. Dit betekent dat organen zoals de blaas, baarmoeder, endeldarm of dunne darm via de vagina naar buiten zakken.
Een verzakking geeft een zwaar gevoel in de vagina. Vaak is het aan de buitenkant te zien en te voelen. U kunt een zwaar en zeurend gevoel in de buik en rug hebben. De klachten verergeren in de loop van de dag. Door rust nemen de klachten weer af.
De klachten verschillen per type verzakking:
- Een blaasverzakking geeft vaak klachten bij het plassen, het komt langzamer op gang. Ook is het moeilijker de blaas goed leeg te plassen.
- Bij een verzakking van de endeldarm komt de ontlasting vaak moeilijk naar buiten. Er is mogelijk verminderde controle over de darm.
- Een verzakking van de baarmoeder geeft niet veel klachten. Door de verzakte baarmoeder kan ook een verzakking van blaas of endeldarm optreden.
- Na een baarmoederverwijdering kan een verzakking ontstaan. De top van de vagina en de dunne darm verzakken dan.
U heeft een afspraak voor onderzoek naar een eventuele verzakking. U krijg meestal eerst een gynaecologisch onderzoek, gevolgd door een inwendig onderzoek.
De onderzoeken vinden plaats op de locatie Sneek.
Onderstaand stappenplan beschrijft wat u van de onderzoeken kunt verwachten.