Onderzoek bij incontinentie
Een overactieve blaas houdt in dat de controle over de blaas grotendeels verdwenen is. Deze patiënten hebben vaak een sterke aandrang tot plassen, wel meer dan 8 keer per dag. Hierbij treedt vaak ook urineverlies op.
Naast stress- en urge-incontinentie zijn er andere oorzaken van ongewild urineverlies. De belangrijkste zijn:
- overloopincontinentie;
- fistelincontinentie;
- psychogene plasproblemen (zeldzaam);
- incontinentie ten gevolge van verkeerd drink en/of plasgedrag.
Hieronder staan diverse onderzoeken voor het vaststellen van het soort incontinentie en wat de oorzaak kan zijn.
Inwendig onderzoek
De gynaecoloog onderzoekt via de vagina een eventuele verzakking van de blaas of baarmoeder. Ook onderzoekt de gynaecoloog hoever de verzakking van de baarmoeder is. Hiervoor voelt de specialist inwendig naar de plaats van de baarmoeder.
Echoscopie
Via de vagina bekijken we met een echo de baarmoeder en eierstokken. Vergroting van één van beiden kan druk op de blaas geven. Dit geeft incontinentieklachten. Soms onderzoeken we ook het urineverlies. De uroloog verricht een aantal onderzoeken, zoals een urinekweek, een urodynamisch onderzoek en/of een cystoscopie.
Urinekweek
U levert urine in bij de arts. Dit wordt onderzocht op een eventuele (chronische) blaasontsteking.
Urodynamisch onderzoek
Dit onderzoek test de functie van de blaas door middel van blaasvulling en uitplassen. De incontinentieverpleegkundige doet op hetzelfde moment meting via een drukmetertje.
Cystoscopie
De uroloog onderzoekt of er afwijkingen in de blaas of aan het blaasslijmvlies zijn.
Meer informatie
Uitgebreide informatie vindt u in de folders. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de afdeling via 0515 - 48 89 83 of kijk bij veelgestelde vragen.