Oncologie

Behandelingen kanker

Het verschilt per soort kanker en per persoon welke behandeling het beste werkt. De specialist maakt samen met u een plan voor de behandeling. Afgestemd op uw persoonlijke situatie. Behandeling bestaat mogelijk uit chemotherapie, doelgerichte middelen, hormoontherapie, immunotherapie, een operatie en/of bestraling. ​

 

Vaak is een combinatie van behandelmethodes nodig.

 

Soorten behandeling

Hieronder leest u welke soorten behandeling er zijn. 

 

Curatieve behandeling

Een curatieve behandeling is bedoeld om te genezen.

 

Adjuvante behandeling

Een adjuvante behandeling is een aanvulling op de curatieve behandeling. Bijvoorbeeld: chemotherapie na chirurgie om het risico te verkleinen dat de kanker terug komt.

 

Neo adjuvante behandeling

Een neoadjuvante behandeling is een behandeling vóór een operatie. Het doel is om een tumor te verkleinen. Zo is de tumor makkelijker weg te nemen. 

 

Palliatieve behandeling

Een palliatieve behandeling geneest de ziekte niet. De behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of op het voorkomen of verminderen van klachten zoals pijn. Het verbetert wel de levenskwaliteit van de patiënt. Lees meer over palliatieve zorg...

 

Geen behandeling

Soms is het niet mogelijk u te genezen van kanker. Of de nadelen van behandeling zijn groter dan de voordelen. U bepaalt dan samen met uw specialist hoe u verder gaat en bespreekt wat u kunt verwachten. Stoppen met een bepaalde behandeling betekent niet dat u onmiddellijk heel ziek wordt of snel komt te overlijden. Dat hangt heel erg af van uw persoonlijke situatie en de vorm van kanker die u heeft.

 

Behandelingen oncologie

Klik hieronder op een behandeling om er meer over te lezen.

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00